Naktsmājas un uzturs veido vairāk nekā pusi no Latvijas ceļotāja izmaksām ārzemēs

Latvijas iedzīvotāju ceļošana ārpus mūsu valsts robežām salīdzinājumā ar pērno gadu palielinājusies par 6,3%, liecina jaunākie statistikas dati par pirmo pusgadu.

Lai arī ceļošanas aktivitāte varētu būt vēl lielāka, tomēr arī šie jaunākie dati ir pozitīvs signāls ekonomiskās aktivitātes pieaugumam, iedzīvotāju un uzņēmumu, no valsts budžeta atkarīgu iestāžu finansiālajām iespējām atļauties šādus ārvalstu braucienus. Redzams, ka 32% ceļotāju devušies atpūtas braucienos, bet tikai nedaudz mazāk -28% ciemos pie radiniekiem un draugiem. Pieaugot Latvijas izceļotāju skaitam, šīs skaitlis nākotnē varētu būt procentuāli pat vēl lielāks. Redzam, ka no ceļotājiem - senioriem (vecāki par 65 gadiem) 74% ārzemēs tieši ciemojušies pie saviem tuvajiem cilvēkiem, kamēr viņu gadu gājuma cilvēki šūpojas Vidusjūras kruīzos vai citādi bauda ārzemju ceļojumus.


Tikai 22% ceļotāju devušies ārpus Latvijas nevis sava prieka pēc, bet gan konkrētos darījumu braucienos. Latvijas iedzīvotāji ārzemēs pavadījuši vidēji 3,9 diennaktis, un arī šis skaitlis varētu būt lielāks, ja zinām, ka Latvijas tūrisma nozares uzņēmēji priecājas, ka ārzemnieki šeit paliek aptuveni vismaz nedēļu.

Tiem, kuriem patiesi ceļojumi ir būtiska dzīves sastāvdaļa, visticamāk kaut vai ilgākā laika posmā, bet tomēr izdodas sakrāt līdzekļus plānotajam ceļojumam vai arī atrast lētāko veidu nokļūšanai iecerētajā galamērķī. Pirmajā pusgadā dubultojies ceļotāju skaits uz tādām valstīm kā Spānija, Grieķija, Francija, Itālija, kas lielā mērā varētu būt saistīts ar to, ka daudz dārgākiem ceļojumiem pietrūkst līdzekļu. Tūrisma firmu ietekme - bijuši izdevīgi piedāvājumi tieši šiem galamērķiem, bet citos iecienītos maršrutos piedāvājumi kļuvuši mazāk pievilcīgi cenas ziņā vai pat slēgti (piemēram, uz Ēģipti pēc tur notikušajiem nemieriem).

Pakāpeniski pieaug summa, kuru ceļotāji tērē esot ārzemēs. Ja nepieskaita ceļa izdevumus, tad aizvien kā lielākie izdevumi uzskatāmi par naktsmājām izdodamie - 34% (pērn šajā laika posmā 30%). Salīdzinājumā ekskursijām tikai 6% (pērn šajā laikā posmā 8%), liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Lai arī teorētiski Latvijā jau sen nopērkamie visdažādāko pasaules ražotāju izstrādājumi, tomēr šeit esošās daudz augstākās cenas un lielākā izvēle ceļotājus mudina izmantot ārzemju braucienus arī iepirkumiem, tērējot 29% no visiem izdevumiem. Tomēr gandrīz tikpat lieli izdevumi - 24% ir izmantoti uzturam. Vietējam transportam 6%, bet citiem izdevumiem 1%.

Populārākie galamērķi aizvien uz tādām valstīm kā Lietuva (28%), Krievija (17%), Igaunija (12%), kā arī Vāciju apmeklējuši 7% un Zviedriju 5% ceļotāju.



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21631098sec.