AS Latvijas balzams eksporta departamenta piedzīvojumi Namībijā

AS Latvijas balzama produkcijas eksotiskākais galamērķis viennozīmīgi ir Namībija. Var tikai iztēloties kā aptuveni 9 000 km attālumā no mums Āfrikas dienvidos, Namībijā, tāpat kā Latvijā draudzīgās sarunās un lietišķās tikšanās reizēs tiek malkots Rīgas Melnais balzams – gan oriģinālais, gan upeņu, LB Vodka un pat Bonaparte.

Namībija atrodas Atlantijas okeāna krastā un tās 825 tūkst. kvadrātkilometru lielā teritorija sastāv no pieciem ģeogrāfiskajiem apgabaliem – pasaulē vecākā tuksneša Namib, Centrālā plato, kalnienes, Tropu savannas un Kalahari tuksneša. Gadā ir vismaz 300 saulainas dienas un viskarstākais mēnesis ir janvāris, kad vidējā temperatūra ir +25%.

Politiskā varas Namībijā ir vairākkārt mainījušās – tā ir bijusi gan Vācijas kolonija, gan atradusies Dienvidāfrikas sastāvā, neatkarību ieguvusi vien 1990.gadā. Koloniālā ietekme savulaik veicinājusi eiropeisku tradīciju ienākšanu Namībijā, kā rezultātā oficiālā valsts valoda mūsdienās ir angļu, lai arī kalpo tikai kā otrā valoda. 80% iedzīvotāju ir kristieši, savukārt pārējie 20% ir iezemiešu reliģiju piekritēji.

Kaut gan šī ir diezgan tuksnešaina zeme iedzīvotāju skaits sasniedz gandrīz 2 miljonus un galvaspilsētā Vindhukā dzīvo 300 000 namībiešu. Tādējādi Namībija ir gana liels potenciālais tirgus AS Latvijas balzams eksportētajiem dzērieniem. Protams, šādus tālus tirgus var apgūt tikai pamazām, tāpēc uzņēmums Namībijā ir piesaistījis vietējo izplatītāju.

“Mūsu izplatītājam Namībijā ir bizness nepārtikas precēm. Tika izlemts paplašināt darbības lauku un uzsākt arī alkoholisko dzērienu importu. Izvēle, ar kuru alkoholisko dzērienu ražotāju strādāt, tika izdarīta par labu mums. Uz Namībiju LB eksportē gan degvīnus, kā LB Vodka, gan Rīgas Melno balzamu, vieglos alkoholiskos kokteiļus, liķierus, džinu un brendijus,” stāsta AS Latvijas Balzams eksporta direktors Viktors Kirpičkins.


Bauda Rīgas Melno balzamu Namībijas nekurienes vidū

AS Latvijas balzams Eksporta departamenta komanda aizvadītajā vasarā brauca uz Namībiju, lai piedalītos tūrisma izstādē, kurā piedalījās bāri, tūrisma firmas, viesnīcas, restorāni un arī alkoholisko dzērienu izplatītāji. Kaut arī tā norisinājās paviljonā nekurienes vidū, tomēr bija plaši apmeklēta. Izstādē bija arī izplatītāja stends ar AS Latvijas balzams ražoto produkciju. Atsaucība stendam bija ļoti liela. Visaugstāk tika novērtēts Rīgas Melnais balzams upeņu un Rīgas Melnā balzama krēma liķieris, jo liķieru dzeršanas kultūra Namībijā ir ļoti attīstīta. Tāpat ļoti lielu atsaucību ieguva vieglie alkoholiskie kokteiļi uz Rīgas Melnā balzama bāzes.

Komunikācijā vietējie iedzīvotāji ir ļoti lēni, arī dzīves ritms ir ļoti lēns un mierīgs. To gan varētu skaidrot arī ar galvaspilsētas atrašanās vietu, jo Namībijas galvaspilsēta Vindhuka atrodas 1 722 m virs jūras līmeņa. Atrašanās vieta ietekmēja arī mūsu delegāciju, jo bija apgrūtināta elpošana un deguns asiņošana. Lai arī dienā gaisa temperatūra var sasniegt +30 grādus, naktī tā nokrītas līdz -2, taču apkures sistēmas tur nav.

Gan AS Latvijas balzams eksporta direktoru Viktoru Kirpičkinu, gan pārējos ceļabiedrus Namībijas galvaspilsēta pārsteidza ar krasajiem pretstatiem starp bagātajiem un nabadzīgajiem, varēja novērot ļoti lielu sabiedrības noslāņošanos. Bagātie galvenokārt ir baltie, kas dzīvo ap centru lielās savrupmājās ar augstiem žogiem, kas vēl apjozti ar dzeloņdrātīm, turpretī 10 minūšu gājienā no centra redzama pilnīgi cita aina- grausti un nabadzība. Pēc Viktora Kirpičkina teiktā, ļoti savādi, ka pilsētā nav sabiedriskā transporta, un sadarbības partneri stāstījuši, ka uz ielām reizēm var sastapt ieklīdušas antilopes un arī čūskas.

Klik klik valoda un nokritušais meteorīts


Namībija nav lēta valsts, cenas ir Eiropas līmenī. Vietējie iedzīvotāji pārsvarā uzturā lieto dažādu dzīvnieku gaļu (zebras, antilopes, aitas u.c.), jūras produktus, kā arī augļus un dārzeņus. Pēc pagatavošanas veida Namībijā ir diezgan eiropeiska virtuve. Namībijā ir 12 atzītas valodas, visbiežāk lietotās ir angļu un Afrikana. Taču stāvot stendā un prezentējot AS Latvijas balzams produkciju nācies sastapties arī ar San cilts valodu, kas tiek dēvēta par klik klik valodu, kurā vārdi tiek veidoti klikšķinot mēli. Namībija ir arī visretāk apdzīvotā valsts pasaulē uzreiz pēc Mongolijas, uz vienu kvadrātkilometru ir ap 2 cilvēkiem.


Namībijas iedzīvotāji ļoti lepojas ar faktu, ka vairākus tūkstošus gadus atpakaļ viņu teritorijā nokritis meteorīts, kas gan tika atklāts tikai 1920.gadā. Par godu meteorītam pilsētas centrā uzstādīts piemineklis, kā arī pie populārākajiem suvenīriem pieder tieši meteorīta gabaliņi.


Namībija ir iecienīts mednieku galamērķis, jo medību sezona ir no janvāra sākuma līdz novembra beigām. Tas esot bijis redzams jau lidostā, kur lielākā daļa bija vīrieši, kuriem mērķis bija nomedīt kādu eksotisku dzīvnieku. Pirmais, ko viņi darīja izkāpjot no lidmašīnas – saņēma ieročus. Lidostā ir pat izveidots speciāls punkts, kur var saņemt atļauju medīšanai un ieroču turēšanai.


AS Latvijas balzams šobrīd eksportē savu produkciju uz vairāk nekā 30 valstīm, uzsākts eksports arī uz Kazahstānu, Bulgāriju un Namībiju.

AS Latvijas balzams ir vadošais alkoholisko dzērienu ražotājs Baltijā, ar tradīcijām bagātu vēsturi, kopš 1900.gada. Tā lielākais lepnums Rīgas Melnais balzams ir viens no vissenākajiem alkoholisko dzērienu zīmoliem Eiropā ar pirmsākumu jau 1752. gadā. Uzņēmumam Rīgā pieder dzirkstošo vīnu un vieglo alkoholisko dzērienu, kā arī stipro alkoholisko dzērienu ražotne. AS Latvijas balzams nodrošina vairāk nekā 600 darba vietas, ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem Latvijā. AS Latvijas balzams ar vairāk, kā 100 produktu nosaukumiem pārstāvēts gandrīz visos stipro un vieglo alkoholisko dzērienu segmentos, no kuriem vairākos izteikts tirgus līderis Latvijā. Starp ražotajiem produktiem ir tādi pasaulē atzīti zīmoli kā Stolichnaya, Moskovskaya, Rīgas Melnais balzams un Rīgas šampanietis. AS Latvijas balzams ir viens no Latvijas vadošajiem eksportētājiem - tā produkcija pieejama vairāk nekā 30 pasaules valstīs, apgūstot aizvien jaunus eksporta tirgus. Ražošanā ieviesti starptautiski kvalitātes standarti, tie piemēroti arī izejvielu iepirkumam, iepakojumam, darba kultūrai. AS Latvijas balzams kvalitātes vadības sistēma ir sertificēta saskaņā ar ISO standartiem. Produkcijas augsto kvalitāti apliecina ne tikai simtiem apbalvojumu dažādos pašmāju un starptautiskos konkursos gūtie kvalitātes sertifikāti, bet arī gadu desmitos iemantotā patērētāju uzticība.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk
Maroka - Āfrikas eksotika  Estravel Latvia
Krāsu, aromātu un iespaidu pilna - eksotiskā Maroka. Piedzīvojumu ceļojums - no Kasablankas līdz Marakešai // -20% ekskursiju tūrei, rezervējot | Skatīt vairāk
no 559 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 20.04.2024 👉EKSKURSIJU CEĻOJUMI JEBKURAI GAUMEI! Latvia Tours
Brīnišķīga iespēja skatīt unikālus dabas, vēstures un mākslas pieminekļus, piedalīties vietējos svētkos, fiestās un festivālos, iepazīties ar | Skatīt vairāk
no 53.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55972099sec.