Autors: Kristīne Strazdiņa/ Daiga Bazule
Avots: BalticTravelnews.com
Kādu laiku dzīvojot Norvēģijā un ikdienā sastopoties ar vietējiem iedzīvotājiem, ir nācies pamanīt, ka šī nācija vairāk vai mazāk parasti piekopj diezgan veselīgu dzīvesveidu. Vakarā izejot līdz tuvējam veikalam pāris minūšu laikā jau vien tev paskrien garām vairāki aktīvā dzīvesveida piekritēji. Tā kā Norvēģijas tradicionālie sporta veidi parasti ir ziemas, daudzi ārpus sezonas uztur sevi formā, un citi lietderīgo apvieno ar patīkamo un vienkārši pavada brīvo laiku sportojot. Taču norvēģu dzīvesveidu veselīgu padara arī ikdienas uzturā lietotā pārtika. Lai gan pēdējo gadu laikā radusies tendence norvēģiem lietot vairāk saldēto pārtiku un ieturēt ēdienreizes ātrās ēdināšanas restorānos, daudzi joprojām izmanto veikalos pieejamo veselīgo pārtiku, lai no tās pagatavotu pilnvērtīgu maltīti. Aptuveni mēnesi novērojot vairāku norvēģu ēšanas paradumus un atzīmējot, ko viņi galvenajās dienas ēdienreizēs visbiežāk lietojuši šajā laika posmā, tika noteikta norvēģu vidusmēra dienas ēdienkarte:
Brokastis:
- Bulciņas/ vafeles ar brūno sieru un ievārījumu
Vai
- Sausmaizītes ar dažādiem uz maizes liekamiem produktiem: cieto un smērējamo sieru, biezpienu, desu, dārzeņiem un citiem.
Dzēriens: Glāze piena/ kafija vai tēja
Pusdienas:
- Cepta laša fileja ar vārītiem kartupeļiem, skābo krējumu, svaigu dārzeņu salātiem
Vai
- Cepta vistas fileja ar rīsiem un dārzeņiem
Dzēriens: Minerālūdens vai krāna ūdens ar sīrupu, ja maltīte tiek ieturēta mājās
Vakariņas:
- Zivju zupa, pilngraudu maize ar dažādiem uz maizes liekamiem produktiem
Uzkodas starp ēdienreizēm:
Lakricas konfektes, svaigi burkāni, augļi – āboli, banāni, melones un citi, jogurts, auzu pārslu putra, sausmaizītes. Ne tik veselīgas iecienītās uzkodas reizēm ir tortiljas, načo un tako.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.