Viedokļi: Vai maize kalpo kā vizītkarte Rīgas restorānos?

Maize ir neatņemams produkts katra latvieša ēdienkartē. Bieži vien ēdienreize bez maizes pat šķiet nepilnīga. Bet kā ar maizi restorānos? Lai noskaidrotu, vai restorānos tiek pasniegta maize, kāda tā ir un ar ko kopā tiek pasniegta, vērsāmies pie dažādu restorānu pārstāvjiem. Kā arī sazinājāmies ar Fazer Latvija, lai uzzinātu, kā ir mainījušās maizes kultūras tendences.

Jeļena Kašina, restorāna Aqua Luna līdzīpašniece

Restorānā maizi pasniedzam uzreiz, negaidot īpašu klientu pieprasījumu pēc tās. Maize tiek pasniegta, kad klienti ierodas uz pusdienām. Pasniegtā maize tiek cepta tepat restorānā uz vietas. Maizes veidi ļoti bieži mainās, tas ir atkarīgs no šefpavāra.

Populārākās maizītes ir mazas rudzu maizītes, kas tiek pasniegtas kopā gan ar sviestu, gan arī ar siera krēmu, kas tiek pagatavots tepat uz vietas. Arī šis siera krēms ir mainīgs, tas var būt ar bietēm, ar burkāniem, ar dažādām piedevām. Parasti tiek pasniegti aptuveni divi, trīs maizes gabaliņi uz cilvēku.

Īpašu reakciju no ārzemju viesiem uz maizes pasniegšanu neesam novērojuši, bet cilvēki vienmēr ir priecīgi un pateicīgi par šādu žestu.

Jānis Ļipņickis, restorāna Kolonāde. Mūsu stāsti vadītājs  

Maize, kas tiek pasniegta mūsu restorānā, tiek gan cepta uz vietas, gan arī pasūtīta. Ir dažādu maižu veidi no dažādiem piegādātājiem. Tiek cepta ne tikai maize, bet arī graudu kraukšķi. Ir daudz un dažādi veidi un periodi, kad kas tiek pasniegts. Tas ir atkarīgs no šefpavāra un viņa redzējuma, kad ko vajadzētu pasniegt.

Svarīgs ir pasniegšanas laiks – maize tiek pasniegta uzreiz pēc pasūtījuma pieņemšanas, pirms tiek pasniegta uzkoda. Pats viesis pēc saviem ieskatiem var izvēlēties gan to, kādu maizi viņš vēlas, gan arī cik daudz. Maltītes laikā viesi droši var arī palūgt vēl maizi, ja ir tāda vēlēšanās. Maize mūsu restorānā ir bezmaksas. Maize tiek pasniegta ar dažādām piedevām, piemēram, ar krēmsieru. Arī krēmsiers tiek pilnveidots ar dažādām garšām, piemēram, ir pieejams krēmsiers ar trifeļu garšu vai ar zaļumiem siltajā sezonā.

Ārzemju viesi izrāda interesi gan par graudu kraukšķiem, gan arī rupjo graudu maizi. Visiem ir interesanti to nogaršot!

Andrejs Šmatčeenko, restorāna International šefpavārs

International restorānā svaigi cepta maize tiek pasniegta katram viesim! To pasniedzam uzreiz pēc tam, kad viesis ir veicis pasūtījumu. Šī maize netiek cepta uz vietas restorānā, bet tā tiek cepta mūsu konditorejā BakeBerry.

Restorānā pasniedzam Ciabattas maizi, kas ir svaigi cepta krāsnī. Tai klāt pasniedzam arī smērējamo pesto mērci. Kā arī papildus maizei, tiek pasniegts arī vēl kāds kompliments no šefpavāra.

Maize ir kā kompliments, tāpēc, protams, tā ir bezmaksas. Tā tiek pasniegta kā apliecinājums, ka pievēršam uzmanību katram viesim, ka pie mums ir individuāla pieeja ikkatram. Ar to mēs izrādām cieņu pret viesiem, to, ka viņi šeit ir laipni gaidīti.

Ārzemju viesi vienmēr ir sajūsmā, viņiem ļoti garšo un bieži vien lūdz maizi arī papildināt, ko mēs, protams, izdarām. Viesi reaģē ļoti pozitīvi un ir priecīgi par šādu žestu, jo maize ir svaiga, kraukšķīga un garšīga.

Baiba Gulbe, Fazer Latvija komunikācijas direktore

Maizes tirgu lielā mērā ietekmē iedzīvotāju skaita izmaiņas, tas, kādas ir mūsu mājsaimniecības un dzīves ritms. Arvien izplatītākas ir viena cilvēka vai pāris cilvēku ģimenes, kas arī ietekmē to, ka maizes kukulis kļūst mazāks. Izplatīta tendence ir tāda, ka cilvēki pērk mazāku maizes iepakojumu, apēd, kamēr tā ir svaiga, tad iegādājas jaunu. Pēdējo gadu laikā gan maizes tirgu, gan vispār tirgu kopumā un arī pircēju uzvedību maina tas, ka cilvēki vairāk pievēršas veselīgam dzīvesveidam. Cilvēkiem ir svarīgi, ko viņi ēd. Maizē tas izpaužas tā, ka maizes receptūra kļūst veselīgāka, vairāk tiek pievienotas graudu sēklas. Piemēram, mums ir dārzeņu maizes, kurās 33% miltu tiek aizstāti ar dārzeņiem. Šādas maizes patēriņš pieaug, kamēr tradicionālās maaizes, piemēram, baltmaizes vai saldskābmaizes patēriņš krītas. Cilvēki izvēlas par maizi samaksāt dārgāk, nekā agrāk, jo arvien vairāk aizdomājas par to, ko ēd un kāda ir uzturvērtība. Palielinās tādas maizes patēriņš, kurai ir lielāka pievienotā vērtība, cilvēki to pašlaik ļoti novērtē.

Pēdējo gadu laikā kvalitāte tiek vērtēta pēc maizes uzturvērtības. Tātad kvalitatīva maize ir tāda, kuras receptūrā ir sēklas, graudi, dārzeņi, kefīrs un citas vērtīgas lietas.

Maizes derīguma termiņš ir diezgan īss – četras, piecas, varbūt sešas dienas. Maizei netiek pievienots nekas tāds, kas to padarītu ilgāk svaigu. Maizi izvēlamies cept pēc iespējs tīŗāku, piemēram, bez nekādiem E. Protams, maizes derīguma termiņu ietekmē arī pareiza maizes uzglabāšana. Maize jāuzglabā istabas temperatūrā, atsevišķi no citiem pārtikas produktiem. Nevajadzētu to ņemt ārā no iepakojuma, jo citādak maize sakaltīs. Mitrumā maize sapelēs, bet sausumā sakaltīs, tāpēc ieteicams to uzglabāt istabas temperatūrā. Lai gan maizi ir iespējams uzglabāt arī ledusskapī un pat saldētavā, tādejādi maizi var ilgāk izmantot.

Restorāniem tiek piedāvātas dažādu veidu maizes, tās ir gan svaigās, gan arī saldētās. Ir restorāni, kas izvēlas pat klasisku tostermaizi, lai taisītu grauzdiņus. Restorāni izvēlas gan dārzeņu maizes, gan arī porciju maizes, kuras izvēlas pagatavojot burgerus. Restorāniem galvenais, lai pasniegtā maize atšķiras no veikalā nopērkamās. Protams, atšķiras pasniegšanas veids, jo maizi iespējams nogriezt tā, ka nav pat iespējams pateikt, kas tieši tā par maizi ir. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.4546411sec.