Viedokļi: Kāds Latvijas tūrismā ir bijis 2019. gads? (11 viedokļi)

Jaunajam gadam iesākoties, allaž gribas pārdomāt aizvadītos notikumus, izvērtēt padarītos darbus un uzstādīt sev lielākus vai mazākus mērķus nākotnei.

Vēlējāmies noskaidrot, kā tūrisma nozares profesionāļi vērtē 2019. gada notikumus un kādas prognozes savā nozarē redz 2020. gadā.

Viedokļu rakstu regulāri papildināsim.

Džeina Apsīte, Gulbenes novada pašvaldības aģentūras "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" tūrisma organizatore

2019 .gads Gulbenes novada tūrismā ir bijis notikumiem bagāts gads. Izglītojošs un interaktīvs centrs "Dzelzceļš un Tvaiks" nosvinēja 1 gada jubileju, sagaidījām rekordlielu skaitu dalībnieku aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumā - Tūrisma rallijā "P37", kas tapa sadarbībā ar Cesvaines un Madonas novadu pašvaldībām. Priecājāmies par Gulbenes novada tūrisma uzņēmējiem, kas neatlaidīgi turpinājuši uzņemt pie sevis tuvākus un tālākus viesus, attīstījuši un dažādojuši savu piedāvājumu.

Gulbenes novada tūrisma piedāvājuma klāsts 2019. gadā kļuva vēl par vairākiem apskates objektiem bagātāks, tostarp, Miega muca, kas aicina nakšņot tuvāk dabai, Rubenis Woodwork, kas atsauc atmiņā skolas laika darbmācības nodarbības, Tālavas sidrs ar gardām ekskursijām un Dabas viesistaba Stāķu parkā.
Pieminēšanas vērta noteikti ir arī Stāmerienas pils, kas pagājušā gada nogalē pēc jumta un fasādes renovācijas darbiem atkal ir atvērta apmeklētājiem, aicinot ne tikai aplūkot pili, bet arī multimediālo ekspozīciju par Volfu dzimtu.

Tikpat darbīgi, kā aizvadīts pagājušais gads, ir iesācies arī 2020. gads, kas solās būt ne tikai jauniem piedāvājumiem, bet arī dažādiem notikumiem un aktivitātēm bagāts.

Mēs, PA "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" jo īpaši vēlamies pateikties par sadarbību 2019. gadā mūsu novada tūrisma uzņēmējiem, kas padara tik daudzveidīgu mūsu novada tūrisma piedāvājumu, kā arī novēlēt izturību un jaunām idejām piepildītu 2020. gadu!

Dace Kalsere, Ventspils pilsētas domes Tūrisma informācijas centra vadītājas p.i.

Ventspilī 2019. gads nesis ievērojamas pārmaiņas gan pilsētas dzīvē, gan vidē. Īpašais simtgades gads nāca ar dāvanām, atklājot koncertzāli "Latvija" - ventspilnieku dāvanu Latvijai tās simtgadē, kā arī kopš pērnā gada, vienu no Zilā karoga pludmales kāpas virsotnēm rotā Ventspils uzņēmēju dāvinājums pilsētai – Latvijas kontūras zīme. Savukārt, domājot par pilsētas īpašu romantisko noskaņu, Rakstnieku alejas galā pērn atklāta Ventspils 10. strūklaka – Lietussargs. Arī šis gads ventspilnieku dzīvēs iezīmēsies īpašs – Ventspils svin savas pilsētas pastāvēšanas 730. gadadienu.

Gada spilgtākais notikums - akustiskās koncertzāles "Latvija" atklāšana. Par pilsētas rotu un lepnumu kļuvis rekonstruētais Lielais laukums ar unikālo strūklaku "Fregate "Valzivs", kas savas īpašās noskaņas dēļ jau kļuvis par ventspilnieku un viesu iecienītu atpūtas vietu, nu arī piepildīts ar akustisko koncertzāli "Latvija", kas vienlaikus arī ir Ziemeļkurzemes mūzikas, mākslas un kultūrizglītības centrs. Cienot lokālo un nacionālo kontekstu, jaunas koncertzāles repertuāru veido Latvijas labāko mūziku priekšnesumi, kā arī ekskluzīvi un pirmreizīgi ārvalstu mākslinieku koncerti. Muzikālo piedāvājumu īpašu padara divu pasaules mērogā unikālu mūzikas instrumentu izmantojums. Koncertzālē "Latvija" skan gan Vācijas ērģeļu būvniecības uzņēmuma "Johannes Klais Orgelbau" stabuļu ērģeles, kas sastāv no 3060 ērģeļu stabulēm, gan latviešu izcelsmes klavierbūvnieka Dāvida Kļaviņa klavieres "470i", kas šobrīd pasaulē ir lielākās klavieres un tapušas Ungārijā. Klavieru ekskluzivitāti rada lielais rezonators un stīgu garums, kas ietverts metāla rāmī, klavierēm ir pilna 88 taustiņu klaviatūra, bet tieši vertikālais stīgu izvietojums klavieru skanējumam dod ļoti tembrālu, dziļu un sulīgu skanējumu. Kopējās klavieru augstums ir 4,70 m un lai sasniegtu klaviatūru, pianistam būs jādodas pa speciāli izbūvētām kāpnēm.

Kāpas virsotnē pašiem sava Latvija. Par godu Latvijas valsts simtgadei, pateicoties Ventspils ražošanas uzņēmumam SIA "Bucher Municipal", pērn pilsēta kļuva par vienu vides objektu bagātāka. Uzņēmuma kolektīvs Latvijas jubilejas gadā Ventspils pilsētai pasniedza unikālu dāvanu - Ventspils piejūras 5. laipas kāpu augstākajā zonā, līdzās pludmales volejbola laukumam, uz platformas izgatavotu Latvijas kontūras zīmi ar soliņiem un piekļūšanas celiņu līdz platformai, kuru forma un izvietojums attēlo Latvijas valsts simtgadei izstrādāto bezgalības zīmi, veidojot vides objekta simbolisku sasaisti ar apkārtējo ainavu. Uzstādītā dāvana pilsētai kalpo kā jauna apskates un fotografēšanās vieta ne tikai ventspilniekiem, bet arī pilsētas visiem. Ikonisko vietu Baltijas jūras krastā, saulrieta laikā īpaši iecienījuši profesionāli fotogrāfi un sociālā tīkla tīmekļa vietnes instagram lietotāji.

Ventspilī atklāj 10. strūklaku Lietussargs. Kopš pērnā gada augusta, pilsētu romantiskāku darījusi arhitekta Andra Veidemaņa veidotā Laikraksta aleja, kuras noslēgumā tika atklāts jauns pilsētvides dizaina objekts – tēlnieka Gļeba Panteļejeva projektēta strūklaka "Lietussargs". Jaunās strūklakas "Lietussargs" atrašanās vieta ir Ganību – Jūras - Kuldīgas ielu krustojums, kas ir divu esošo strūklaku "Valzivs" un "Saules laiviņas" papildinājums un turpinājums. Simboliski apkārt esošās ielas ar savu satiksmi un nelielo atpūtas salu starp tām, aicina ikdienas steigā apstāties, pavērojot atslieto lietussargu no kura pil ūdens. Mākslas darbs – strūklaka ‘’Lietussargs’’ ir simbols, kas rada drošību, sargā un vieno!

2020. gadā - Ventspils 700 +30! 2020. gads nebūt neatpaliks no iepriekšējā, šogad pilsēta svinēs savu 730. gadadienu un, savukārt, šā gada dāvana pilsētas iedzīvotājiem būs Ostas promenādes pagarinājuma atklāšana, kas būs unikāla vieta ostas skatu un vēstures baudīšanai. Taču bez tā jaunajā teritorijā iecerēti vairāki ielas papildinājumi, kas kalpos gan kā savdabīgi un unikāli dizaina elementi, gan tūrisma objekti. Zīmīgi, ka daudzi no iecerētajiem elementiem piedzīvos savu otro mūžu, kas savulaik godam kalpojuši ostas darbībā. Ostas promenādi papildinās apskatei novietotais loču kuģis Rota, boju galerija un citi ar kuģniecību saistīti elementi.

Turpinās Zinātnes un inovāciju centra būvniecība. Zinātnes centrā interesentiem tiks piedāvātas izglītojošās interaktīvas ekspozīciju zāles, mācību klases, laboratorijas un tehniski radošās darbnīcas. Ekspozīcijas un jaunizveidotās mācību programmas jau no mazotnes rosinās bērnos un jauniešos interesi par dabas zinātnēm, tehnoloģiju un inženierzinātnes attīstību, veicinot jauniešu interesi ar praktiskām nodarbībām. Centra atklāšana plānota 2022. gadā.
Ventspils pilsētas viesus aicina uz daudzveidīgajiem pasākumiem visa gada garumā

Pavasaris pilsētā iesāksies 12. aprīlī, kad Piejūras brīvdabas muzejā vērienīgi svinēsim Lieldienas, 9. maijā atzīmēsim Vasaras tūrisma un velosezonas atklāšanu, kā ierasts "Piektdienas vakara pastaiga" priecēs vietējos ventspilniekus un viesus divas reizes gadā - 22. maijā un 28. augustā. 6. jūnija Viduslaiku mūzikas un bruņinieku cīņu cienītājus aicinās "Lilium Vindaviensis 2020" festivāls Livonijas ordeņa pilī. 4. jūlijā Ventspils šlāgerfestivāls. 11. jūlijā Ostas ielas promenādē tiks dzīrots par godu "Jūras svētkiem", savukārt, motobraucēji no visas Eiropas "Kurland Bike Meet 2020" pulcēsies Ventspilī no 17. līdz 19. jūlijam. 25. jūlijā Ventspils koncertzāles "Latvija" 1. gadadienas svinības. Ventspils dzimšanas dienu 700+30 svinēsim trīs dienu garumā no 31. jūlija līdz 2. augustam. Sportiski noskaņotie un aktīvas atpūtas cienītāji aicināti 21. jūnijā uz Piedzīvojumu parka maratonu un 8. augustā uz Vislatvijas nūjošanas festivālu. Mūzikas mīļotājiem noteikti iesakām sekot koncertzāles "Latvija" muzikālajai programmai, kā arī doties uz mūsdienu ritma mūzikas festivālu un meistarklasi "Ventspils Groove 2020", kas pilsētu pieskandinās no 14. un 15. augustā. No vasaras atvadīsimies 29. augustā, muzicējot Staldzenes pludmalē Senās uguns nakts lāpu un ugunskuru pavadībā. Rudenīgās noskaņas nesīs 18. novembra Latvijas dzimšanas dienas svinības un Tilta svētki ar vērienīgu salūtu. Savukārt 28. novembrī Ventspilī iestāsies Ziemassvētku brīnumainais gaidīšanas laiks, kad iedegsies tūkstošiem skaistu mirdzošu gaismas virteņu un objektu, vienlaicīgi iedegot Lielā laukuma pilsētas egli. Bet pašā Ziemassvētku laikā 25. decembrī Piejūras brīvdabas muzejā svinēsim Mazbānīša svētkus.

Pirms dodies uz Ventspili, uzzini vairāk par Ventspils naudu -Ventiem, ko darīt Ventspilī, kur paēst un kur nakšņot visitventspils.com.

Dace Preisa, P/A Siguldas Attīstības aģentūras direktore

Pērn Siguldas kā starptautisku sacensību norises vietas vārds izskanējis vēl nebijušā mērogā - Sigulda kopā ar Stokholmu kandidēja uz 2026. gada ziemas olimpisko spēļu norises vietu. Jau pati iespēja, ka Sigulda varēja pretendēt uz šo titulu, liek justies gandarītam ikvienam Latvijas patriotam, tāpēc šo noteikti negribētos ierindot kategorijā ‘sarūgtinājums’, jo visi šajā procesā iesaistītie guva nenovērtējamu pieredzi un idejas tālākai pilsētas attīstībai.

Vēljoprojām ikvienam iespējams iepazīties ar unikālo sporta būvi, kā arī izmēģināt nobraucienus ar bobu, vučko vai tūristu atrakciju "vardi". 1420 metri, 16 virāžas un 200 metrus garš bremzēšanas ceļš – šos parametrus Bobsleja un kamaniņu trasē var izbaudīt gan profesionāli sportisti, gan Siguldas viesi.
Viens no lielākajiem Latvijas valsts karogiem, kas stalti plīvo virs bobsleja trases starta ēkas 140 metru augstumā ik katram siguldietim un pilsētas viesim kalpo par atgādinājumu apņēmībai un virzībai uz mērķu sasniegšanu.

2019 gads bija pirmais, kad jaunu elpu pilnā apjomā ieguva atjaunotais Siguldas pils kvartāls. Šeit savu mājvietu radusi virkne radošu uzņēmumu, kas ikdienā piedāvā pilsētas viesiem un siguldiešiem iepazīties ar mākslinieku darbnīcām, izmēģināt roku Nameja gredzenu darināšanā, izsmalcinātu vēstuļu rakstīšanā, ādas izstrādājumu darināšanā, fotostudijās iespējams iemūžināt savus īpašos dzīves mirkļus gaumīga interjerā, un jaunu pieredžu piesātināto dienu noslēgt ar pastaigu Pils kvartālam pieguļošajās pilsdrupās. Turklāt no 2019.gada vasaras sākuma līdz pat zelta rudenim Siguldas pils Paviljons aicināja uz daudzveidīgiem un aizraujošiem mūzikas, kino un deju vakariem, kopīgi baudot skaistos vakarus Siguldā. Paviljona pasākumus, kā arī Siguldas pilsdrupu koncertus baudīja gan vietējie Siguldieši, gan tūristi. Pērn Siguldas pils kvartāls ieguva jaunu elpu un kļuva par pastāvīgu galamērķi gan siguldiešiem, gan pilsētas viesiem.
Sigulda saglabā Latvijas mīlētākās pilsētas titulu.

3. oktobrī "Baltic Brands Forum" – Baltijas zīmolu forumā – Sigulda jau otro gadu pēc kārtas tika atzīta par mīlētāko pilsētu Latvijā. Šis novērtējums un atzinība Siguldai ir milzīgs spēks rītdienai!

Zelta rudens Siguldā - jau izsenis zelta rudens Siguldā ir viens no visas Latvijas simboliem un tūrisma galvenajiem vilinājumiem. Arī šogad Sigulda ikvienu pārsteidza ar krāšņo dabas burvību. Prieks par to, ka šī gada rudenī būtiski palielinājās tūrisma statistikas rādītāji abos Siguldas novada Tūrisma informācijas centros, kā arī apskates objektos. Pērn rudens pilnbriedā Siguldu apmeklēja par 70 % vairāk tūristu nekā gadu iepriekš. Viesi īpaši novērtēja atjaunoto vēsturisko Siguldas Vagoniņa pieturu, kas pērn svinēja apaļu jubileju – jau 50 gadus viens no ievērojamākajiem tūrisma objektiem Baltijā!

2020. Siguldai solās būt izaugsmes gads – domāsim par jauniem maršrutiem neatkārtojamajos Gaujas senlejas krastos, kas kļūs par galamērķi gan pilsētas viesiem, gan aktīvajiem siguldiešiem. Gādāsim par to, lai kultūras dzīves baudītājiem būtu no kā izvēlēties sev tīkamāko Devonā un Pils kvartālā katru nedēļas nogali. Kā jau sportiskākā pilsēta Latvijā, arī šogad pilsēta pulcēs aktīvā dzīvesveida piekritējus – Siguldā noritēs maratoni, orientēšanās sacensības, čempionāti ziemas sporta veidos, kā arī apritēs 30 gadi Vienības Velobraucienam, kas pulcē tūkstošiem velosporta aktīvistu.

Turpinot Pils kvartāla attīstību nākamajā gadā durvis vērs atjaunotā Siguldas Jaunā pils, kas Latvijā unikāla ar savu romantisma interjeru un ekspertu. Gada otrajā pusē šeit ikviens varēs baudīt jaunu kultūras piedāvājumu – muzikālos vakarus saulrietā, dzejas lasījumus sveču gaismā, interaktīvas ekspozīcijas, kas stāstīs pils un Siguldas vēsturi. 2020. gadā Sigulda turpinās aizraut!

Anna Burlakova, Daugavpils pilsētas pašvaldības tūrisma attīstības un informācijas aģentūras vecākā eksperte tūrisma jomā

Pie 3 īpašie notikumi Daugavpilī 2019. gadā: 2019. gada 9. februārī Daugavpilī pirmo reizi notika vērienīgs un ļoti populārs pasākums — Latvijas Radio "Muzikālās bankas" apbalvošanas ceremonija. Zīmīgi, ka šī ceremonija Daugavpilī norisināsies vēl trīs gadus pēc kārtas – tika noslēgts līgums ar Daugavpils pilsētas pašvaldību. Un tāpēc arī šogad, 1. februārī, Daugavpils pilsēta viesmīlīgi uzņems Latvijas populārākos izpildītājus un arī klausītājus no visas Latvijas. Vēl var paspēt iegādāties biļetes uz šo pasākumu, kas notiks Daugavpils Olimpiskajā centrā.

Ka otrs īpašais notikums jāmin šis - vasaras vidū Daugavpilī notika ļoti krāšņs, spilgts un atmiņā paliekošs pasākums - 5. Starptautiskais vēsturiskās rekonstrukcijas festivāls "Dinaburg 1812". 20.-21. jūlijā Daugavpils cietoksnī varēja vērot dažādu laikmetu vēsturiskās rekonstrukcijas klubus – krievu un franču armijas karavīrus, Viduslaiku bruņiniekus, kā arī Ziemeļu kara, 1. Pasaules kara un pat 2. Pasaules kara antīko spēkratu. Pasākuma viesi varēja baudīt plašu un daudzveidīgu pasākumu programmu un laika apstākļi ir bijuši īpaši labvēlīgi.

Savukārt rudenī Daugavpilī pulcējās tūrisma nozares profesionāļi – 50 Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas tūrisma aģenti un operatori, kā arī tūrisma nozares žurnālisti piedalījās 2. Starptautiskajā tūrisma kontaktbiržā. 2 dienu laikā pasākuma dalībnieki tika iepazīstināti ar Daugavpils pilsētas un novada tūrisma piedāvājumu un jaunumiem, norisinājās pircēju – pārdevēju (B2B) sarunas ar Daugavpils un Daugavpils novada tūrisma nozares pārstāvjiem, kur tika pārrunātas sadarbības iespējas un kopīgu aktivitāšu organizēšana.

Ko mēs gaidām no 2020. gada? Ražīgu tūrisma sezonu, labus laika apstākļus, tūristu skaita pieaugumu – gaidām ciemos pašmāju ceļotājus un arī tūristus no ārzemēm. Aktīvās tūrisma sezonas laikā ikviens varēs izbaudīt Lielā Stropu ezera kūrorta zonas piedāvājumu, pastaigāties pa Stropu ezera promenādi un jaunizbūvēto Bruģu ielas promenādi gar Daugavas upi, kuru pavisam drīz jau atklās. Vasarā Daugavpils pilsēta ir īpaši skaista – zaļa, sakopta, viesmīlīga. Tāpēc priecāsimies uzņemt pilsētas viesus un arī aicināsim apmeklēt pilsētas lielākos pasākumus, tādus kā Martas balli (23. maijs), Daugavpils pilsētas svētkus (5.-7.jūnijs), Latgales dziesmu svētkus (7. jūnijā), vēsturiskās rekonstrukcijas festivālu "Dinaburg 1812" (20.-21.jūlijs), Muzikālā augusta koncertus, Rīgas ielas svētkus (5. septembris) un arī citus spilgtus un interesantus pasākumus.

Līva Šaicāne, Alūksnes novada tūrisma mārketinga un reklāmas speciāliste

Par Alūksni labprāt runā kā par pilsētu, kura ar savu darbību un attīstību tieši pēdējos gados ir radījusi lielu kontrastu par atmiņām, kas bija piecus, desmit gadus atpakaļ, un pašreizējo situāciju.  2019. gads  Alūksnes Tūrisma informācijas centrā bija jaudīgs un ražens, Alūksni apciemo un iemīl arvien plašāks un arvien dažādāku valstu ceļotāju loks. Pilsētas viesi, ar atmiņām par pavadīto laiku, labprāt atgriežas atkārtoti, un patiesi slavē mūsu pilsētu, attīstību, sakoptību un viesmīlību.

Viennozīmīgi, kopīga darba rezultātā, tūrisma pakalpojumi vainagojās arī ar acīmredzamiem panākumiem!

Aizsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene" veiksmīga sadarbība noris ar vietējiem uzņēmējiem, saimniekotājiem un naktsmītņu īpašniekiem, kā arī ainavas ir tik pašpietiekamas, spējot dabas baudītājiem piedāvāt gleznainas velo un dabas takas. Galvenā ideja, ka šī ir vieta, kur atgūt mieru, harmoniju, atslēgties no pilsētas drūzmas un ikdienas stresa. Pērn "Veclaicene" tika nominēta kā uzvarētājs Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu konkursā "Veselības un labjūtes tūrisms 2019".

Vasarā Aizsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene" tika atklātas Dabas mājas, kas ir izbūvētas kopumā pie pieciem ezeriem- katra veltīta savai tematikai. Laivošana gleznainos ezeros Aizsargājamo ainavu apvidū, makšķerēšana un gardas maltītes pagatavošana uz grila, atpūta lieliskā dabas idillē Dabas mājās, kas paralēli piedāvātajai iespējai tajās nakšņot, funkcionē arī kā atpūtas un dabas izziņas punkti.

Alūksnes Bānīša stacija, kas septembrī nosvinēja gada  jubileju, jau kopš multimediālās  ekspozīcijas pirmsākumiem allaž ir saņēmusi apmeklētāju pozitīvās uzslavas par lieliski paveikto darbu, to atspoguļojot mūsdienīgi un interesanti. Iegūtas augstas profesionāļu atzinības, pierādot sevi konkursos un gada balvās. Vērienīgākie apbalvojumi ir Amerikā piešķirtā prestižā SEGD dizaina balva, kā arī augstākais novērtējums arhitektūrā "Latvijas Arhitektūras Lielā gada balva 2019" – sudraba ananāss!

2020. gads Alūksnei ir īpašs, jo simtgadē vīts, kopš iegūtas pilsētas tiesības! Tamdēļ, viesojoties Alūksnē, aicinām un novēlam ikvienam sajust to īpašo un vēsturisko gadsimta noskaņu un izbaudīt pilsētas sniegto industriālo mantojumu!

Alūksne attīstās un kā Alūksnes tūrisma jaunumus var minēt Dienvidu torni Livonijas ordeņa pilsdrupās, kas būs kā vēl viens naksnīgās Alūksnes izgaismotais objekts, visapkārt Pilsdrupām gar ezera krastu jaunizveidotā gājēju taka un Gaisa trošu nobrauciens "Zip line" pār Alūksnes ezeru,  kas būs apmeklētājiem pieejams jau šajā sezonā! Uz tikšanos Alūksnē!

Jana Bergmane, Kuldīgas aktīvās atpūtas centra vadītāja

Kuldīgai 2019.gads tūrisma jomā bijis labvēlīgs. Tūrisma uzņēmumu skaits ir stabilizējies un lielas izmaiņas nenotika. Gan Latvijas, gan ārvalstu tūristi kā vienu no sava ceļojuma galamērķiem izvēlas Kuldīgu, galvenokārt uzrunājot tūristus ar savu vēsturisko šarmu, pasākumiem un mierīgo atmosfēru. Ja runa ir par ārvalstu tūristiem, tad nemainīgi pirmo vietu ieņem Lietuvas, otro – Vācijas un trešo – Igaunijas tūristi. Prieks par uzņēmumiem, kas strādājuši jaudīgi  - dažādojot piedāvājumus, noturot kvalitāti, piesaistot lielāku apmeklētāju skaitu un liekot par sevi sadzirdēt ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām.

2019.gadā Kuldīgā tika atvērts industriālā mantojuma objekts – Adatu tornis, kuru 3 mēnešos apmeklējuši vairāk kā 3000 apmeklētāji, savukārt Kuldīgas apkārtnē pirmo sezonu tūristus uzņēma Kabiles muiža, piedāvājot gan muižas apskati, gan arī vīna degustācijas.
Zivju lēkšana pār rumbu arī 2019.gadā bija viens no iemesliem, lai Kuldīgā tūrisma sezona sāktos jau aprīļa sākumā.
2019.gadā uzsāktas vai turpinās vairākas jaunas idejas īstenošanas, kas 2020.gadā vai arī nākotnē papildinās mūsu tūrisma piedāvājumu.

Jebkura pieredze dot iespējas tālākai attīstībai, jaunu ideju ģenerēšanai un izaicinājumiem.

Ceram, ka 2020.gads būs labvēlīgs tūrisma nozarei. Galvenais, lai uzņēmējiem un tūrisma pakalpojumu sniedzējiem nepietrūkst enerģijas un vēlme sagādāt pozitīvas emocijas saviem klientiem. Vēlams, lai arī finansiālā ziņā plānotais attaisnojas. Lielākā vēlme, lai tūristi par savu galamērķi izvēlas Kuldīgu un noteikti atrod sev iespējas pavadīt ilgāku laika posmu.

Anita Banziņa, Dobeles novada TIC tūrisma speciāliste

Īsi sakot, pagājušajā gadā Dobelē joprojām būvēja, remontēja un restaurēja, līdz pienāca tas sengaidītais brīdis, kad beidzot arī atklāja. Pilsētnieki ir ieguvuši gludas, plašas ielas, renovētu kultūras nama ēku un mūzikas skolu, novada ļaudis un, protams, arī tūristi – asfaltētu, gludu ceļu no Anneniekiem līdz Jaunpilij, brīvdabas estrādi Penkulē, veloceliņu no Dobeles līdz Gardenei.

Vērienīgi nosvinēti populārie Ceriņu svētki un Ābolu diena, Starptautiskais amatnieku plenērs, savu desmitgadu jubileju sagaidījis Dobeles dižo sniegavīru saiets. Lielu atsaucību piedzīvoja TIC un Dobeles sporta centra vasarā rīkotais velobrauciens visām paaudzēm "Iepazīsti Dobeles un kaimiņu novadus!", un jau trešo gadu turpinājās TIC un Dobeles Novadpētniecības muzeja rīkotās izzinošās vakara pastaigas Dobelē. Liekas, ka Dobele šajā laikā jau iepazīta, tomēr pēc staigātāju pieprasījuma vakara pastaigas tiks organizētas arī šogad.

Protams, tas vēl gluži nav viss, bet īpaši jāpastāsta par trim notikumiem:

Dobelē vasaras sākumā tika atklāta restaurētā mūzikas skolu, kurai piebūvēta jauna ēka ar mācību klasēm un līdzās uzcelta arī akustiskā koncertzāle "Zinta". Ar bijušā dobelnieka, Krievijas Revīzijas palātas vadītāja Alekseja Kudrina un Pētera Avena labdarības fonda "Paaudze" atbalstu tapušās ēkas ir atzītas par arhitektoniski izteiksmīgākajām ēkām Latvijā pagājušajā gadā. Koncertzāle ir nosaukta Alekseja Kudrina mātes – Zintas – vārdā.

Prieks ne tikai bērniem un mūzikas pedagogiem, bet nenoliedzams ieguvums arī kultūras jomā, jo augstvērtīgus koncertus, nebraucot uz Rīgu, tagad iespējams baudīt arī Dobelē. 15. februārī koncertzālē muzicēs Liepājas Simfoniskais orķestris, bet 20. martā izskanēs pianista Andreja Osokina solokoncerts – veltījums komponistam Ludvigam van Bēthovenam 250 gadu jubilejā.

Jauns akcents Dobeles sejā ir arī labiekārtotais Bērzes upes kreisais krasts pie Dobeles mūzikas skolas. Atklāts jūlijā, tas jau ir kļuvis par dobelnieku un pilsētas viesu iecienītu pastaigu un atpūtas vietu. Realizējot projektu, ir sakopts aizaugušais, purvainais upes krasts, izbūvēti ainaviski celiņi un koka laipas, kas cauri purvainajam upes krastam aizved līdz koka platformai, kas atklāj skatu uz strūklakām upes vidū un Dobeles pilsdrupām.    
Decembrī Dobeles novada Krimūnās svinīgi tika ierakts pirmais Svētā Jēkaba ceļa  norādes stabiņš, un līdz ar to sākās Svētā Jēkaba jeb Santjago ceļa marķēšana Latvijā. Tā sākuma punkts nav noteikts, tāpēc Svētā Jēkaba asociācija Latvijā ir uzsākusi maršruta izveidi, lai pievienotos Eiropas Santjago ceļu tīklam. Viens no Latvijas maršruta posmiem vedīs cauri Dobeles novadam, ļaujot ceļiniekiem iepazīt arī mūsu pusi un tās ļaudis. 

Šajā gadā īpaši gaidām Dobeles Livonijas ordeņa pilsdrupu restaurācijas un pārbūves darbu pabeigšanu. Pašlaik būvdarbi jau ir noslēguma posmā. No 14. gadsimtā būvētās Livonijas ordeņa pils līdz mūsdienām palikušas vairs tikai drupas Pēc projekta pabeigšanas kapelas daļā, kura vislabāk saglabājusies, tiks izveidota izstāžu zāle, kas pilsētas viesiem gan būs pieejama tikai nākamajā gadā. Apmeklētāji varēs uzkāpt uz jumta terases, lai no augšas palūkotos uz Dobeli.

Zane Krūmiņa Valmieras pilsētas pašvaldības TIC Tūrisma projektu vadītāja

2019.gads bija krāšņiem un starptautiskiem notikumiem bagāts, ļaujot Valmieras vārdam izskanēt visā Eiropā, piesaistot viesus, ceļotājus no tuvienes un tālienes. Notikumu, ar kuriem lepojamies un noteikti vēlamies izcelt, ir daudz, bet atmiņā spilgtākie ir:

1. Eiropas BMX čempionāts riteņbraukšanā, kas norisinājās Valmierā, klātienē  piedaloties 1060 dalībniekiem no 26 valstīm. To vēroja vairāk nekā 2200 līdzbraucēju, vēl divtik daudz Latvijas apmeklētāju. Televīzijas pārraidēs čempionātu translēja vairāk nekā  41 700 reizes (Francijā, Nīderlandē, Beļģijā, Lielbritānijā u.c.). Apkopotā statistika liecina, ka komandas Valmierā vidēji uzturējās 4,6 dienas, nakšņojot Valmierā, kā arī apkārtējos novados un pilsētās (Cēsīs, Līgatnē, Smiltenē, Siguldā un citur). Sportistiem līdzi bija ieradušās vēl 2267 atbalsta personas. Gada nogalē pasākums saņēma arī balvu "Gada notikums sportā Latvijā 2019". Valmierā viesojās daudz ārvalstu ceļotāju, daudzi, no kuriem Latviju un Valmieru atklāja sev pirmo reizi.

2. Ar devīzi "Dzīvā pilsēta" no 2.līdz 4. augustam Valmierā norisinājās nu jau ceturtais Valmieras vasaras teātra festivāls, aicinot festivāla viesus uz neparastām vietām pilsētvidē, kas kļuva par īslaicīgām skatuvēm un ļāva iepazīt pilsētu un tās noslēpumus. Festivāls 2019.gadā pulcēja ap 6500 apmeklētāju, ļaujot baudīt 9 lieliskas izrādes. Jāpiebilst, ka arī Valmieras vasaras teātra festivāls saņēma Spēlmaņu nakts Žūrijas specbalvu par radošu un novatorisku teātra integrēšanu pilsētvidē. 2020.gadā festivāls norisināsies no 7. līdz 9. augustam.

3. Jau ceturto gadu Valmierā visus aktīva dzīvesveida, ceļošanas un laba kino baudītājus maijā pulcēja Kino un velo festivāls "Kino pedālis" – interaktīva spēle, trīs maršruti un pieci pop–up kino teātri ar izmeklētu filmu programmu, vislieliskākie un lojālākie apmeklētāji, kuri uzticīgi saka "jā" velo un kino priekam, aicinot līdzi draugus, radus no visas Latvijas. Arī šogad, 2020.gadā, kino un velo festivāls aicinās ikvienu piedalīties un noķert sajūtas no 8. līdz 9.maijam.

Priecājamies, ka 2019.gadā pārmaiņas sagaidīja arī viens no Valmieras atpazīstamākajiem simboliem un tūrisma objektiem – Valmieras Sv.Sīmaņa baznīca. Notika torņa atjaunoto iekštelpu atklāšana un restaurēto baznīcas zvanu iesvētīšana. Projekta gaitā pilnībā tika pārbūvētas kāpnes uz torni, nojaukta stikla bloku siena, telpas padarītas ērtākas un apmeklētājiem pieejamākas, restaurēts pulkstenis, kā arī radīta baznīcas zvanu un pulksteņa mehānismu apskates iespēja, kas līdz šim nebija iespējams drošības apsvērumu dēļ. Pilnībā atjaunota elektroinstalācija, ierīkota ugunsdrošības signalizācija un videonovērošana. Apmēram 480kg un 350kg smago bronzas zvanu restaurēšanai tika izmantota īpaša tehnoloģija, lai piešķirtu zvaniem to kādreizējo izskatu, tajā skaitā arī gravējumus. Atjaunots ir arī zvanu skanējums, turklāt mazākais zvans bija klusējis jau vairākus gadus.

Valmieriešu moto ir "Dzīvojam zaļi", apliecinot dzīvesprieku dažādās jomās. Tāpēc ir prieks gan industriālā mantojuma saglabātājiem, gan aktīvās atpūtas cienītājiem, jo 2019.gadā kopā ar daudziem citiem partneriem Latvijā, Igaunijā (Vidzemes Tūrisma asociācija, sadarbojoties ar 25 Vidzemes un Dienvidigaunijas pašvaldībām un organizācijām) Valmiera pabeidza Zaļā dzelzceļa (Green Railways) projektu. Valmierā tika atjaunots Dzelzs tilta (Dzelzītis) segums, marķēts velomaršruts. Kopumā "Green Railways" paredzēja bijušo dzelzceļa līniju infrastruktūras sakārtošanu Vidzemē un Dienvidigaunijā, kopumā izveidojot aptuveni 750 km garu kopīgu velo/kājāmgājēju maršrutu, kura lielākā daļa ved pa bijušajām dzelzceļa līnijām.

Ko sagaidām 2020.gadā? Valmiera, kā vienmēr, būs viesmīlīga. Ceram, ka arvien vairāk ceļotāju atklās sev Hanzas pilsētu Valmieru, šeit aktīvi atpūšoties, sportojot, apmeklējot pasākumus un baudot pilsētas zaļo dabu. Priecāsimies uzņemt mūsu Igaunijas kaimiņus, ceļotājus no Vācijas, Krievijas, Somijas un daudzām citām zemēm, kuri ik gadu viesojas Valmierā. Tāpat lutināsim viesus Valmieras Restorānu nedēļās (aprīlī un novembrī), ceram uz Valmieras pils kultūrvides centra sekmīgu būvniecību, jaunu tūrisma piesaistes objektu izveidi pilsētā. Gaidīsim viesus Valmieras Mākslas mēnesī 2020.gada aprīlī, uz jubilejas – piekto – velo un kino festivālu "Kino pedālis" 8. un 9.maijā, Valmieras pilsētas svētkos 24.-26.jūlijā, Valmieras vasaras teātra festivālā (7.-09.augustā) un vēl daudzos citos pasākumos. Vienkārši – gaidīsim Valmierā!

Iveta Šņepste, Preiļu novada TIC vadītāja

2019. gads Preiļos pagājis aktīvi gan mums, gan mūsu uzņēmējiem. Ceļotāju skaits ir palielinājies, un tas ir galvenais! Pavasarī tika atklāts viens no populārākajiem novada tūrisma objektiem – metāla mākslas galerija "Moto & Metal NESTER CUSTOM art gallery", kas neatstāja vienaldzīgu nevienu apmeklētāju. Par šo objektu bija pastiprināta arī mediju, tūrisma žurnālistu un tūroperatoru interese. Jauna un unikāla tūrisma objekta atklāšana bija labs stimuls sasparoties arī jau esošiem uzņēmējiem, tika uzlaboti piedāvājumi, kā arī piestrādāts pie mārketinga. Ieguvēji līdz ar to bija visi. Nedaudz samazinājies nakšņotāju skaits.
2020. gadā pašvaldība turpina attīstīt Preiļu muižas kompleksu un parku kā vienotu tūristu apskates vietu. 6. jūnijā aicināsim visus uz īpašu Preiļu parka festivālu, notiks arī daudzi citi pasākumi novadā. No 21. līdz 23. augustam svinēsim pilsētas svētkus.

Tatjana Kozačuka, Krāslavas novada TIC vadītāja

Aizvadītais gads ir bijis notikumiem piesātināts, radošs, darba pilns. Krāslavas tūrisma informācijas centra ikdiena ir piesātināta un daudzveidīga. Paralēli tūristu apkalpošanas darbam TIC organizē arī dažādus pasākumus. Viens no tiem ir "Lielais plosts", kas palicis atmiņā teju 250 dalībniekiem no visas Latvijas. Šis pasākums viennozīmīgi ir viens no spilgtākajiem notikumiem 2019. gadā, jo tas ir pasākums, kas vērsts uz kopības sajūtu vairošanu un draudzīgumu. Daugava ir Krāslavas skaistākā rota un katrs piedzīvojums tās ūdeņos ir neatkārtojams.

Skaists un nebijis pasākums bija "Novadu garša", kas pilsētas svētku ietvaros norisinājās Krāslavas grāfu Plāteru pils kompleksā. Krāslavas novads ir bagāts ar kulinārajām tradīcijām, tāpēc šī pasākuma esamība Krāslavā bija īpaši pievilcīga un garšām piesātināta.

Jau vairākus gadus Krāslavas novada TIC aktīvās sezonas neatņemama sastāvdaļa ir velo pasākumi, kas veiksmīgi piesaista Krāslavai velo tūrisma cienītājus. Vasaru īpašāku padarīja viens no posmiem, kas norisinājās velo maršrutā "Daugavas loki". Velo tūrisma nozīmīgumu Krāslavā apliecina arī lielais dalībnieku skaits, kas piedalījās pilsētas svētku velo ekskursijā pa Krāslavu. Visi dalībnieki finišā piedalījās izlozē, kurā varēja iegūt dažādas vietējo uzņēmēju sarūpētas balvas, bet galvenā balva bija kvalitatīvs sporta velosipēds. Tas aizceļoja uz Liepāju – no viena Latvijas gala uz otru.

Patīkamās atmiņās par aizvadīto gadu var gremdēties ilgi, jācer, ka arī jaunais gads būs tikpat piesātināts ar skaistiem notikumiem un sirsnīgiem cilvēkiem, kurus Krāslavas TICā satiekam ik dienas.

No 2020. gada sagaidām ieinteresētus tūristus, siltu vasaru ar spirdzinošu rīta rasu un krāšņiem saulrietiem bagātus vakarus. Ikvienam novēlām stipru veselību, dzīvesprieku un sirdsmieru!

Aleksandrs Čerņavskis, Lielvārdes novada TIC tūrisma speciālists

Iecienītāki tūristu apskates objekti novadā 2019. gadā bijuši Lielvārdes parks ar Lielvārdes viduslaiku pilsdrupām, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs, Uldevena pils, "Trušu karaliste", alus darīta "Pumpurs", Mr. Plūmes sidra darītava un degustācija, ekskursija ar līdzdarbošanos "Zelmas maiznīcā", kā arī izklaides parks "Avārijas brigāde". 2019. gadā tapuši arī jauni tūrisma objekti – konditorejas studija "Vaniļas debesis" Lielvārdē un vīna darītava "Lauskis", kas atrodas Krapes muižā.  Lielvārdes novada "Stropēnos" atklāts vēl viens tūrisma objekts – disku golfa trase "Lūšu Taka".

Rembates parkā 2019. gadā tika uzstādīti Goda krēslus ievērojamiem novadniekiem -  kolhoza priekšsēdētājam Edgaram Kauliņam, diriģentam Paulam Kveldem, dramaturgam Gunāram Priedem, ornitologam Kārlim Grigulim, Lielvārdes jostas audējiem – Verai un Arvedam Paeglēm. Visjaunākais objekts Lielvārdē ir Radošā kosmētikas gatavošanas telpa, kas piedāvā izzinošas darbnīcas un meistarklases kosmētikas gatavošanā.

Runājot par 2020. gadu, Lielvārdes un Ķeguma novadu sadarbības projekta "Īpaši aizsargājamās dabas teritorijas "Daugava pie Kaibalas" dabas aizsardzības plānā  noteikto tūrisma un dabas aizsardzības aktivitāšu ieviešana" rezultātā tiks uzstādītas laivu piestātnes pie Dzejas ozoliem Kaibalā. Dabas lieguma apmeklētāji varēs ar laivu aizbraukt uz Garo un Lielo salu Daugavā. Šobrīd šīs salas atrodas Ķeguma novadā, tāpēc radusies ideja par kopīgu projektu. Līdz ar ūdens transportlīdzekļu pietauvošanās vietas un atpūtas vietas ierīkošanu uz Lielās salas, tiks izveidota arī dabas taka, pa kuru pārvietojoties, iespējams iepazīt dabisku, neskartu mežu, mitrās un slapjās pļavas un Daugavas lejtecei raksturīgu ainavu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 23.03.2024 VIKTORS LAPČENOKS | Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
23.martā pulksten 17:00 esi gaidīts Šlokenbekas muižas krodziņā, kur brīnišķīgu koncertu sniegs latviešu estrādes leģendārais dziedātājs | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50876212sec.