Latvijā lielākais viesnīcu operators: nozīmīga Latvijas eksporta nozare ir mirusi.

Ja netiks turpināti finanšu atbalsta pasākumi viesmīlības nozarei viesnīcas ziemu nepārdzīvos un nozare, kas veido 5% no Latvijas eksporta, vienkārši nomirs, uzskata Latvijā lielākā viesnīcu operatora “Mogotel” izpilddirektore Jeļena Stirna.  

 “Ienākošā tūrisma Latvijā vairs nav. Ir viesnīcas, kas jau ir aizvērušās, nezinot, vai pavasarī izdosies atjaunot darbību. Ja nesaņemsim finanšu atbalsta, tādu būs daudz. Taču jāuzsver, ka tūrisma nozarei un viesnīcām šogad notiekošais nav iepriekš izkalkulējams biznesa risks. Faktiski dzīvojam nemitīgos “force majoure” apstākļos, kur ir liegts pārdot pakalpojumus,” skaidro J.Stirna.

 Viņa norāda, ka viesmīlības nozarē reālā situācija vairāku iemeslu dēļ šobrīd ir pat sliktāka nekā pavasarī.

 Būtiskākais: pandēmija un to ierobežojošie pasākumi ir pilnībā mainījuši tūrisma ainu. Piemēram, darījumu tūrisms šovasar sasniedza tikai aptuveni 15% no 2019.gada līmeņa. Savukārt tūrisma aģentūru rezervāciju kritums bija pat 99%, salīdzinot ar pērno gadu.

 Aktīvajā sezonā, kas šovasar ilga tikai divus mēnešus, dominēja īsi brīvdienu ceļojumi, galvenokārt tikai uz vienu vai divām dienām. “Mogotel” aprēķini liecina, ka aptuveni 35% ceļotāju bija no Igaunijas, 25% - no Lietuvas, 20% - no Somijas, aptuveni 20% - Latvijas iedzīvotāji. Kaut arī noslogojums jūlijā un augustā bija ļoti labs, tomēr ienākumi bija vairākkārt mazāki nekā pērn, tādēļ nespēja nosegt pieaugušos izdevumus un uzkrātos zaudējumus.

 “Mogotel” izpilddirektore izsaka nožēlu par to, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas dažādās attieksmes dēļ neizdevās izveidot stabilu “Baltijas burbuli”. Tas bija ļoti svarīgs ne tikai tūrisma nozares izdzīvošanai, bet arī citiem uzņēmējiem, kas darbojās visās Baltijas valstīs. Savukārt septembrī realitāte ir praktiski tukšas viesnīcas, to noslodze ir mazāka nekā 20%. Retie ceļotāji, kas tomēr rezervē naktsmājas, nervozi gaida piektdienas, kad SPKC atjauno rekomendāciju sarakstu.

 Pretēji tam, piemēram, Somijā valdība ir atzinusi, ka pašizolācija nodara pārāk lielu kaitējumu ekonomikai un grauj tūrismu, gaisa un jūras pārvadājumus. Tādēļ te pašizolācijas robežvērtība līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā ir pacelta līdz 25 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju un paplašināts to valstu saraksts, kuru iedzīvotājiem ir atļauts ieceļot Somijā. Plānots, ka īslaicīga ieceļošana būs atļauta arī no valstīm ar paaugstinātu Covid-19 saslimšanas risku, uz robežas uzrādot negatīvu testu.

 Eiropā vienots Covid-19 testēšanas protokols būtu labs ilgtermiņa risinājums, ar kuru varētu aizstāt pašizolāciju. Tādā gadījumā cilvēki varētu drošāk ceļot un tūrisma nozarei nedraudētu iznīkšana.

 J.Stirna uzsver, ka viesnīcu nozarē Latvijā patlaban neviens pat nedomā par peļņu, bet gan meklē iespējas mazināt zaudējumus tiktāl, lai tie neapdraudētu turpmāko izdzīvošanu. Ir skaidrs, ka daļu viesnīcu nāksies slēgt līdz pavasarim, taču patlaban ir beigušies visi gada sākumā ieviestie atbalsta pasākumi un nav zināms, vai nozare var uz kaut ko cerēt. Klientiem slēgtas viesnīcas saimnieciskās un uzturēšanas izmaksas ir no 5000 eiro mazām viesnīcām līdz pat 20 000 eiro lielākiem objektiem, tādēļ atbalsts ir kritiski svarīgs.

 Latvijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel” aicina Ministru Kabinetu un Rīgas domi lemt par šādiem atbalsta pasākumiem tūrisma nozarei:

 1. Līdz 2021.gada aktīvā tūrisma sezonas sākumam nepiemērot viesnīcām nekustamā īpašuma nodokli (NĪN). Viesnīcām NĪN ir ļoti lieli, piemēram, vienai “Mogotel” pārvaldītai viesnīcai maksājumi sasniedz 165 000 eiro gadā.

 2. Izveidot vienotu normatīvo regulējumu kredītmaksājumu atlikšanai, ja viesnīcai rodas tāda nepieciešamība. Viesnīcas biznesa attīstīšanai ļoti bieži izmanto banku finansējumu, un līdz Covid-19 izraisītajai krīzei veiksmīgi uzņēmumi spēja godprātīgi veikt kredītmaksājumus. Taču tagad situācija ārēju apstākļu dēļ ir mainījusies.

 3. Atjaunot valsts atbalstu dīkstāves pabalstiem. “Mogotel” nodarbina vairāk nekā 500 cilvēku. Uzņēmums ir apņēmības pilns saglabāt iespējami daudz darba vietu, taču bez valsts un pašvaldību atbalsta paketes to būs neiespējami izdarīt. Pagājušajā gadā algās darbiniekiem tika izmaksāti gandrīz desmit miljoni eiro, šogad apgrozījums ir krities vairāk nekā trīs reizes un viesnīcas strādā ar zaudējumiem.

 4. Piešķirt atbalstu komunālo maksājumu un citu ar apsaimniekošanu saistīto izdevumu segšanai. Svarīgi saprast, ka viesnīca ir ēka, kas ir iekārtota īpaši viesu izmitināšanai. Tās izmantošanas veidu nav iespējams mainīt īsā laikā un bez lielām investīcijām.

 “Augstāk minētie ir vissvarīgākie atbalsta mehānismi, kas ļautu viesnīcām pārlaist ziemu un sameklēt piemērotus risinājumus nākamajai sezonai. Mēs aicinām valdību un jaunievēlēto Rīgas domi ieklausīties nozares vajadzībās un kopīgi meklēt izeju no sarežģītās situācijas,” saka J.Stirna.

 Par SIA Mogotel

Mogotel ir vadošais viesnīcu operators Baltijas valstīs, kurš viesmīlības un tūrisma biznesā darbojas vairāk nekā 18 gadus. Vidējās un augstākās klases viesnīcās Wellton Hotels un Rixwell Hotels, kā arī vidējās klases viesnīcās Rija Hotels un Ibis Styles kopā pieejami vairāk nekā 1660 numuri. Uzņēmumā strādā vairāk nekā 650 dažādas kvalifikācijas darbinieku.

Patlaban Mogotel pārvalda 17 zīmolu Wellton Hotels, Rixwell Hotels, Rija Hotels, Ibis Style, Moreto viesnīcas. Naktsmītņu viesiem tiek piedāvāts visaugstākais komforta līmenis, nevainojamas kvalitātes pakalpojumi, viesnīcu numuri ar labāko skatu uz vecpilsētu, moderni SPA un atpūtas kompleksi, restorāni, kā arī plašas un daudzveidīgas konferenču zāles biznesam un atpūtai.

2019.gadā uzņēmuma zīmolu portfeli papildināja zīmols Winwinstay – tie īstermiņa īres dzīvokļi Rīgas centrā un Vecrīgā. 

2020.gadā Mogotel noslēdza franšīzes līgumu ar Accor grupu un uzņēmās viesnīcas Ibis Style Riga pārvaldību. Tāpat noslēgts arī daļējs pārvaldības līgums ar Moreto Apart Hotel, kas atrodas Obzorā, Bulgārijā.

2020. gadā augustā uzņēmums pārņēma lielas Ukrainas galvaspilsētā Kijevā strādājošas četrzvaigžņu viesnīcas - Sky Loft Hotel Kyiv by Rixwell – pārvaldību. 27 stāvu ēkā ir 310 numuri, četras konferenču zāles, restorāns un fitnesa centrs.

Uzņēmuma attīstības plāni paredz paplašināt darbību vairākās Centrāleiropas valstīs, piemēram, Lietuvā, Austrijā, Čehijā, Ungārijā, Polijā un Bulgārijā.

Viesnīcu operatora vienīgais īpašnieks ir Vadims Muhins, kurš naktsmītņu attīstībai piesaistījis finansējumu no vietējām komercbankām, kā arī biznesā reinvestējis peļņu. 2019.gadā SIA Mogotel apgrozījums sasniedza 29,4 miljonus eiro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.08853006sec.