Ēriks Lingebērziņš: Pasaules tūrisma diena – arī Latvijā, ierobežojumu un nezūdošu cerību fonā

27.septembris visiem tūrisma un viesmīlības nozarēs strādājošajiem, ar nozari saistītajiem un visiem, kuriem tūrisms ir dzīvesveids ir profesionālo svētku diena – visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules tūrisma diena. Lai gan esam daļa no attīstītās pasaules, kur šķietami pandēmijas cīņas smagākajām dienām vajadzētu būt aiz muguras, Latvijas tūrisma nozare joprojām ir spiesta strādāt nopietnu darbības ierobežojumu apstākļos. Tomēr tūrisma svētku diena ir piemērots mirklis ikkatram tūrismā strādājošajam sajust lepnumu par to, ka esam daļa no tūrisma, uzskata Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns, «Latvijas Tūrisma aģentu un tūroperatoru asociācijas» valdes loceklis un tūrisma firmas «Baltic Vision» vadītājs Ēriks Lingebērziņš.

Neapšaubāmi pandēmija ir ienesusi būtiskas korekcijas nozares ikdienā. Tūrisma, viesmīlības un pasākumu nozare un tajās strādājošie ir izrādījušies apbrīnojami pacietīgi un izturīgi, lai nepadotos un turpinātu neatlaidīgi strādāt, lai tūrisms atkal varētu ieskrieties pretim jauniem sasniegumiem. Lidostas “Rīga” dati, dažādās svešvalodās sastopamie ārvalstu viesi, atkal izziņoti pasākumi un pa vidu notiekoši darījuma pasākumi ir kā šī laika liecības Latvijas tūrisma nozares atdzimšanai. Pat neskatoties uz to, ka ārkārtas stāvoklis savā būtībā tūrisma nozarē nav beidzies, iespēja strādāt ir kā balva par emocionālajām un fiziskajām ciešanām, kuras ikviens nozarē strādājošais ir pieredzējis pēdējo 18 mēnešu laikā. Joprojām svarīgi klientu segmenti kā ģimenes ar bērniem no tuvējām kaimiņvalstīm, tūristi no Krievijas vai Ukrainas, kuri agrāk veidoja pat trešdaļu no kopējā viesu skaita, ir nesasniedzami. Joprojām ikdienā ir jāpārliecina un jāiedrošina ārvalstu sadarbības partneri, ka ir laiks plānot jaunus ceļojumus uz Latviju. Joprojām valda neziņa kā būs pēc mēneša, vai diviem.

Tomēr, tūrisma nozare joprojām ir neatņemama Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, tie joprojām ir uzņēmumi, kuri strādādami ārkārtējos apstākļos ir turpinājuši maksāt nodokļus, piedāvāt darba vietas, gatavot jaunus tūrisma produktus un augstā līmenī apkalpot viesus, arī no ārvalstīm. Tieši tūrisma nozare bija nozīmīgs impulss Eiropas Savienībai ieviest jaunus digitālos risinājumus, kas ļāva atsākt darbību un strādāt epidemioloģiski drošākā vidē. Pateicoties transporta un tūrisma nozaru neatlaidīgiem centieniem atrast risinājumus, virs galvām lidmašīnas iekrāso baltas svītras, viesnīcu logos deg gaismas un restorānos, ar distanci, tomēr tiek gūti gastronomiski piedzīvojumi. Neskatoties uz iepriekš pausto atsevišķu politiķu skepsi par nozares dzīvotspējas potenciālu, neatlaidība un mērķtiecība, kas raksturo ikvienu nozarē strādājošo arī šogad vairākiem tūkstošiem nozarē strādājošo sagaidīt Pasaules tūrisma dienu. Arī Latvijā.

Šogad ANO Pasaules Tūrisma Organizācija (PTO) izceļ iekļaujošas izaugsmes nozīmīgumu tūrisma tālākajā attīstībā. Visā pasaulē tūrisma nozare ieiet jaunā attīstības posmā, kur atkal ir laiks pievērsties jautājumiem, saskaroties ar nozares visnozīmīgākajiem izaicinājumiem. Pandēmijas radītie izaicinājumi vissmagāk skāra tieši vismazāk aizsargātos nozarē strādājošos, kurus ne vienmēr un pilnā apmērā sasniedza valstu īstenotie atbalsta mehānismi tūrisma nozarei. Laikā, kad ekonomikas izaugsme uzņem jaunus apgriezienus, katram ir iespēja iesaistīties iekļaujošas uzņēmējdarbības vides veidošanā – izvēloties ceļojumu pie ceļojumu aģenta, izvēloties naktsmītnē palikt dienu vai divas ilgāk, baudīt maltīti restorānā, doties uz pasākumu klātienē, kur vien tas iespējams. Tūrisma nozare sagaida iekļaujošu attieksmi ekonomikas sistēmā, vietā, kur tai ir bijusi un arī nākotnē būs nozīmīga vieta.

Laikā, kad ir pamats cerēt, ka tūrisma vistumšākās dienas ir pagājušas, ir valsts, pašvaldību un uzņēmējdarbības vides līmenī vienoties par tālāk veicamajiem uzdevumiem. Iekļaujoša vide darba vietās, tūrisma galamērķos, pakalpojumu pieejamība dažādām sabiedrības grupām un atbildīga, apkārtējai videi un sabiedrībai draudzīga, saprotama un ilgtspējīga izaugsme ir tūrisma nozares nākotne. Tūrisma nozare var kļūt labāka, atzīstot iepriekš pieļautās kļūdas, radot un pilnveidojot vidi, kur tūrisma mijiedarbība ar vietējiem iedzīvotājiem ir abpusēji patīkama, atbildīgi atjaunojot darbību piedāvājot tūrisma pakalpojumus, kuri ir harmonijā ar apkārtējo vidi. Tūrismam arī nākotnē būs ļoti nozīmīga vieta jauniešu nodarbinātībā, mazāk aizsargāto grupu iekļaušanā, mikro un mazā biznesa attīstībā. Tomēr šodien visvairāk ir nepieciešama atbalstoša un iedrošinoša attieksme, izpratne un ieklausīšanās nozares vajadzībās. Šobrīd, kad šķiet pārciests tik daudz, būtu neprātīgi neizturēt līdz galam. Tieši šobrīd arī Latvijas tūrisma nozare sagaida vēl, cerams, noslēdzošo palīdzīgo roku, lai jau pavisam drīz atkal dotu, nevis ņemtu.

Lai skaista, radoša un panākumiem pildīta Pasaules tūrisma diena!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 23.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Tradicionālie Sama modināšanas svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Izstāde "Laika dārzs" Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 6. aprīļa līdz 29. maijam, Valmieras muzejā skatāma Birutas Jansones, Antras Galzones, Gitas Sirmās un Lailas Stradas mākslas darbu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93133116sec.