Ēriks Lingebērziņš: Pasaule atkal sāk griezties

No 19.-23.janvārim Madridē notikušā starptautiskā tūrisma izstāde FITUR ir devusi skaidru signālu tam, ka tūrisma nozare ir pārdzīvojusi savus sliktākos laikus, kādi pieredzēti jaunāko laiku vēsturē, un 2022.gads ir nozares jauna posma sākuma turpinājums, uzskata Biznesa augstskolas Turība Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāns, «Latvijas Tūrisma aģentu un tūroperatoru asociācijas» valdes loceklis un tūrisma firmas «Baltic Vision» vadītājs Ēriks Lingebērziņš.

8 halles ar dalībniekiem no 127 pasaules valstīm ar dalībnieku skaitu, kurš pārsniedz 100 tūkstošus un apmeklētāju skaits, kurš mērāms vairākos desmitos tūkstošu ir izstādes īsā statistika. Lai gan dalībnieku un apmeklētāju skaits vismaz šogad vēl atpaliek no 2020.gada rekordiem, Spānijas sabiedriskais medijs un visas pasaules tūrisma nozares profesionālie mediji notikumam pievērš īpašu uzmanību, sakot, ka “pasaule atkal sāk griezties”. Un tā tik tiešām joprojām griežas.

Gandrīz 600 miljoniem spāņu valodā un 250 miljoniem portugāļu valodā runājošo pasaules iedzīvotāju un tūrisma nozarē strādājošo šis ir nozares lielākais ikgadējais notikums. Par spīti pandēmijas radītajiem ceļošanas un pakalpojumu pieejamības ierobežojumiem, arī šogad šī bija tikšanās vieta visas pasaules tūrisma galamērķiem un tūrisma profesionāļiem no spāņu un portugāļu valodā runājošajiem tirgiem. Neskatoties uz to, ka nacionālā līmenī šie tirgi Latvijā nav tikuši atzītu par potenciāliem un perspektīviem ārvalstu tūristu piesaistei par Latvijas tūrisma piedāvājuma esamību rūpējās vismaz 3 Latvijas vadošie ienākošā tūrisma operatori (Via Hansa & Borealis, Balticvision Riga un Baltic Travel Group), kā arī vismaz viens Lietuvā un trīs Krievijā bāzēti ienākošā tūrisma operatori, kuri piedāvā Latviju kā tūrisma galamērķi spāņu un portugāļu valodās runājošajiem tirgiem. Atliek vien cerēt, ka kādu gadu tomēr Latvijas, bet vēlas Baltijas valstu stends parādīsies izstādē, līdzās Skandināvijas valstu, Nīderlandes, Čehijas, Polijas vai vairākiem Krievijas stendiem. Protams, nacionālā stenda esamība vai neesamība vēl pati par sevi nav garantija tūristu skaita pieaugumam. Tomēr ignorēt šo tirgu nozīmīgumu nevar vai ir neapdomīgi.

Spānijas medijos FITUR ir notikums, kurš tiek atspoguļots visās ziņās, vismaz kā nedēļas notikums numur 2, pirmo vietu atvēlot šī brīža globālās politikas turbulencei, saistībā ar situāciju uz Ukrainas-Krievijas robežas un ar pandēmiju saistītajiem notikumiem atvēlot vien ceturto vietu, vēl aiz Čīles jaunās valdības apstiprināšanas, kur pirmo reizi valdības ministru sieviešu skaits ir lielāks par vīriešu skaitu, vai vietējā satura ziņām. Spāņi domā, kā lielākais drauds tūrisma nozarei, īpaši Ziemeļeiropas un Austrumeiropas reģionos, šogad vairs nav pandēmija, bet gan globālā politiskā situācija, saistībā ar Krievijas neprognozējamo rīcību Ukrainas jautājumā. Šāds ziņu izkārtojums nepašaubāmi liecina par daudz labvēlīgākiem apstākļiem starptautiskajam tūrismam, nekā to esam pieredzējuši pēdējo divu gadu laikā. Spānijas, Portugāles un citu Latīņamerikas valstu, ar kurām neapšaubāmi ir saistīts Spānijas un Portugāles izejošā tūrisma tirgus, ekonomika rāda pietiekami stabilus izaugsmes rādītājus, lai varētu prognozēt, ka šo valstu izejošā tūrisma tirgus jau 2022.gadā pieaugums tik lielā apmērā, lai tūrisma galamērķi to sajustu.

Tomēr, neskatoties uz labvēlīgo ekonomisko un epidemioloģisko kontekstu nozares attīstībai kopumā, jāsecina, ka starptautiskā tūrisma plūsmu atjaunošanās nebūs vienmērīga visur un pat Eiropā būs galamērķi, kuri 2019.gada starptautiskā tūrisma apjomu neatgūs ne 2022.gadā, ne 2023.gadā. Tas ir tiešā veidā saistīts ar valstu īstenotajām ārējā mārketinga aktivitātēm un tūrisma kā nozares prioritāti ekonomikas izaugsmei. Saskaņā ar ANO Pasaules tūrisma organizācijas datiem un prognozēm nestimulēta starptautiskā tūrisma apjoms 2019.gada rādītājus sasniegs ne ātrāk kā 2024.gadā, tāpēc tieši 2022.gads ir izaicinājums galamērķu pārvaldības organizācijām, mērķtiecīgi veicinot starptautisko tūristu plūsmas atjaunošanos pēc iespējas īsākā laika periodā.

Ņemot vērā FITUR kā viena no vadošo starptautiskā tūrisma pasākumu nozīmi, ir vērts pievērst uzmanību vēl arī citām tendencēm, kuras šobrīd raksturo starptautiskā tūrisma vidi. Ilgtspējas jautājums vairs nav tikai tūrisma plānošanas dokumentos noteikta prioritāte. Arvien skaidrāk tas parādās gan kā tūrisma galamērķu prioritāte, gan prioritāte tūrisma produktu attīstībā. Tie ir praktiski jautājumi, sākot ar prioritāšu izmaiņām ceļojumu plānošanā, transporta veidu izvēli, ceļojuma ilguma plānošanu, pakalpojumiem un produktiem, kuri tiek attīstīti atbilstoši ilgtspējīga tūrisma attīstības pamatprincipiem. Lai veicinātu ilgtspējīga tūrisma attīstību jau trešo reizi tika piešķirta FITUR ilgtspējas balva, kurus saņēma Spānijas reģionu apvienotais stends.

Šī gada pirmie lielie starptautiskie tūrisma nozares svētki ir aizvadīti un tas ir noticis ar cerību par turpmākiem nozares pasākumiem, tajā skaitā arī Latvijā, kad aprīlī durvis vērs Balttour izstāde Rīgā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45177293sec.