Kāpēc ceļošana ir arī rūpes par sevi un savu labsajūtu

Vasara ik gadu nāk ar aicinājumu ļauties dzīves baudīšanai, uzlādējošu saules siltumu un gūzmu dabas vitamīnu. Šis ir laiks, kad darbu dzīvei tiek dota pauze, tiek plānota atpūta un laiks savu iekšējo bateriju uzlādei nākamajam darba cēlienam, rudens un ziemas spelgoņiem. Tūroperators “Novatours” un aptieku tīkls “Apotheka” dalās ieteikumos, kāpēc vasarā ir vērts plānot ceļojumu uz ārvalstīm un kā nenodarīt sev pāri atpūtas baudīšanas laikā.  

“Aizgājušā gada nogalē tikām veikuši Baltijas valstu ceļotāju aptauju, kurā spilgi iezīmējās, ka atvaļinājumu 80% aptaujāto plāno tieši vasaras mēnešos. Pētījums arī atklāja, lai varētu kvalitatīvi atpūsties, 70% aptaujāto ir svarīgi nomainīt vidi sava atvaļinājuma laikā. Vides maiņa atalgo ar laimes hormonu – dopamīnu. Un papildu tam vēl nāk klāt bagātīgais dabas vitamīnu klāsts, kas priecē ārvalstu galamērķos,” stāsta “Novatours” pārdošanas daļas vadītāja Sanda Roze.

Ceļojošs cilvēks ir laimīgs cilvēks

Ceļošanai izšķir trīs posmus - plānošana, galamērķa baudīšana un atmiņas. Katrs no tiem dāvā cilvēkam unikālas un pozitīvas emocijas. Plānošana aicina lūkoties nākotnē ar pozitīvām gaidām, būšana galamērķī piepilda ar jaunām zināšanām, emocijām un pieredzēm, bet atgriešanās no ceļojuma gādā par stāstiem izvītām atmiņām. Visas šīs emocijas gādā par laimes sajūtu. Līdz ar to ceļošana ir vistiešākais veids, kā cilvēks var bagātināt savas emocijas ar laimes hormonu.

Ceļojuma laikā uzkrāj dabas vitamīnus

Liela tiesa cilvēkam svarīgo vitamīnu un uzturvielu atrodami dabas veltēs - no saknēm, dārzeņiem un augļiem līdz dažādiem gaļas produktiem. Tomēr ne visur pasaulē tie pieejami vienlīdzīgi. Tie, izkaisīti pa visu pasauli, dažādos reģionos rodami dažādās dabas veltēs. Un ne vienmēr tie, kas ir pieejami vienos pasaules grādos, būs pieejami citos. Tāpat svarīgi atcerēties, ka transportēšanai pakļautie ēdienu produkti vienmēr būs ar vitamīniem un minerālvielām nabadzīgīgāki, kā tādi, kas tiek patērēti to mājvietā. Tāpēc ceļojumi ļauj maksimāli tuvu nonākt dažādiem dabas vitamīniem, kas pašmājās nav pieejami.

Kā piemēram, B grupas vitamīni, kas palīdz būt spēka un enerģijas pilniem, bagātīgi ir rodami gaļas produktos, riekstos un jūras velšu produktos. Šeit lieliski noderēs ceļojums uz kādu piejūras valsti vai salu, piemēram, Grieķijas salas, kuras gastronomiskā slava jau sen ir apceļojusi pasauli un raisījusi mūžam negaistošu mīlu. Gan Krēta, gan Roda ir kalnu un pludmaļu salas. Kalnos vienmēr būs iespējams mieloties ar jēra gaļas ēdieniem, bet piejūras pilsētiņās ar gardām jūras veltēm. Arī pēc riekstiem uz šīm salām nebūs ilgi jālūkojas, jo abas ir mājvieta gan valriekstiem, pistācijām, gan ciedru riekstiem.

Savukārt C vitamīns, kas rūpējas par imūnsistēmas spēju pretoties dažādiem vīrusiem, sadzīvo roku rokā ar dažādiem citrusaugļiem - citroni, greipfrūti, apelsīni, mandarīni un citi. Lai sulīgi ienirtu citrusaugļu baudīšanas priekos, ir jāplāno ceļojumu uz Turciju, kas saražo aptuveni 2.5% no pasaules citrusaugļu piedāvājuma. Jāņem gan vērā, ka Turcija ir liela valsts, un visvarāk šo vitamīniem bagāto augļu var atrast Vidusjūras piekrastē.

Vitamīns A, kas rūpējas par ādas un gļotādas veselību, kā arī redzi, ir viegli uzņemams ar dažādiem augļiem un dārzeņiem, piemēram, aprikozēm. Lai baudītu svaigas, sulīgas un saules enerģijas bagātas aprikozes, ir vērts apciemot Melnkalni, kas ne tikai lutinās ar šiem augļiem, bet pārsteigs ar dabas krāšņumu, daudzo aktivitāšu iespējām un sirsnīgi viesmīlīgiem iedzīvotājiem.

Liela nozīme muskuļu (arī sirds muskuļa) un saistaudu normālā attīstībā un funkcionēšanā ir E vitamīnam, kas pamatā ir atrodams nerafinētās augu eļļās (sojas, olīvu, saulespuķu, zemesriekstu, smiltsērkšķu). Lai iepazītu patieso saules puķu eļļas garšu, ir vērts apciemot Bulgāriju. Šī valsts ne tikai rada patiesi plašu klāstu šīs eļļas, bet arī iezīmē saulespuķi, kā vasaras, prieka un draudzības simbolu, to dāvinot dažādos svētkos un godos.

Labsajūtai un veselībai visa gada griezumā ļoti būtisks ir D vitamīns, taču, kā norāda “Apotheka” komunikācijas speciāliste Viola Grinvalde: “D vitamīns vienlaikus ir gan viens no nozīmīgākajiem vitamīniem dažādu organisma funkciju nodrošināšanai, gan viens no vissarežģītāk uzņemamajiem vitamīniem. Visefektīvāk D vitamīnu iespējams uzņemt ar saules stariem, taču Latvijas klimata apstākļos tas iespējams vien vasaras mēnešos no maija līdz augustam, pārējos gada mēnešos nelielā daudzumā to iespējams uzņemt ar pārtikas produktiem, piemēram, regulāri uzturā lietojot treknas zivis, mencu aknu eļļu, tunci, piena produktus vai lietojot uztura bagātinātājus”. Tāpēc ceļošana ir viens no labākajiem veidiem, ka patiesi bagātināt savas D vitamīna rezerves.

Aptieku tīkla pārstāve arī norāda, ka vismaz reizi gadā ir ieteicams veikt asins analīzes, lai precīzi noteiktu organismā esošos D vitamīna krājumus: "Ja D vitamīna līmenis ir normas robežās, uzturošā D vitamīna deva pieaugušajiem ir vidēji 800 līdz 2000 SV dienā. Ja D vitamīna līmenis ir pazemināts,  tas jālieto papildus, ņemot vērā analīžu rezultātus, vecumu un ķermeņa svaru”.

Ceļojums, kā burvju nūjiņa - piepilda izsapņoto

Ceļošana ir gluži kā burvju nūjiņa. Tā palīdz nonākt izsapņotos pasaules galamērķos. Tā ļauj piedzīvot aktivitātes, kas pašmājās nav pieejamas - baudīt kalnu virsotņu maģiju, ar sērfa dēli šķelt jūru un okeānu viļņus, nirstot izzināt krāspilnus un dzīvības pilnus dziļūdeņus, iepazīt dažnedažādas kultūras, tradīcijas un vēstures liecības.

“Lai vasaras piedzīvojumi noritētu bez raizēm, ir svarīgi jau laicīgi parūpēties par aptieciņu, kurā iekļauti dažādi līdzekļi, kas var noderēt neparedzētos gadījumos, kad rodas kādas likstas - saules apdegumi, noberztas kājas, insektu kodumi vai vēdera darbības traucējumi. Svarīgi pārskatīt esošos medikamentus un uztura bagātinātājus, pievēršot uzmanību to derīguma termiņam, kā arī iegādāties nepieciešamo, ņemot vērā to, kurp paredzēts doties un kādas aktivitātes iekļautas atpūtas perioda plānā,” norāda V. Grinvalde.

Ceļošana ir lielisks atpūtas veids ne tikai atvaļinājuma baudīšanai un dzīvības enerģijas atjaunošanai, bet arī ļauj gūt neaizmirstamas emocijas un jaunu pieredzi. Nav gada laika, kurā to nevajadzētu darīt, bet vasara ļauj sevi bagātināt īpašā veidā - ar dabas vitamīniem! Ceļošana ir sevis bagātināšana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.47561288sec.