Mumbajā īstenota pasaulē vērienīgākā pludmales attīrīšanas akcija

Daudzi cilvēki visā pasaulē regulāri piedalās savas apkārtnes sakopšanas darbos – gan savā brīvajā laikā ikdienā, gan arī speciāli organizētās talkas dienās. Taču tikai retajam ir tāda misijas apziņa, uzņēmība un enerģija, lai paveiktu to, ko īstenojis Afrozs Šahs, 33 gadus vecs jurists un vides aktīvists no Mumbajas, Indijā.  

Kad 2015.gadā Šahs ievācās savā jaunajā dzīvoklī netālu no Versovas pludmales Mumbajas graustu rajona tuvumā, viņu dziļi šokēja aina, kas pavērās pie viņa mājām – zemes strēli gar okeānu, kas reiz bijusi pludmale, klāja pūstoša atkritumu kārta, kuras biezums vietumis pārsniedza cilvēka augumu. Gar okeānu nebija iespējams pārvietoties, nemaz jau nerunājot par peldēšanos vai atpūtu, un apkārtnē izplatījās neciešama smaka. Lauvas tiesa atkritumu tika pastāvīgi izskaloti krastā no okeāna, un to lielāko daļu veidoja dažādu veidu plastika.  

Jaunais vides aizstāvis nespēja ar šo situāciju samierināties. Iesākumā Šahs, ņemot palīgā 84 gadus veco kaimiņu, katru vakaru devās uz pludmali, lai novāktu tik daudz atkritumu, cik nu viņi spēja. Bet drīz vien viņš saprata, ka šie viņu pūliņi diemžēl ir kā piliens jūrā, ka problēmas, kas faktiski bija smaga ekoloģiska krīze, risinājumā jāiesaista vairāku cilvēku spēki. Šahs sāka uzrunāt savus kaimiņus un citus apkārtnes iedzīvotājus, un viņa pūlēm bija rezultāti – iesākumā vides attīrītāju komandai pievienojās desmiti, bet vēlāk jau simti un pat tūkstoši brīvprātīgo.  

Divdesmit viena mēneša laikā brīvprātīgo komanda novāca no aptuveni divus kilometrus garās pludmales vairāk nekā 5300 tonnu atkritumu – patiesi titānisks darbs zem svelmainās Indijas saules. Tāda apmēra vides attīrīšanas akcijas pasaulē vēl nebija notikušas, un mediji to poētiski nodēvējuši par “Satikšanos ar okeānu”, jo nu tas atkal ir cilvēkiem pieejams. Tāpat tika ierīkotas 52 publiskās tualetes un iestādītas 50 kokospalmas.  

Par savu fantastisko veikumu akcijas autors un iedvesmotājs saņēmis arī Apvienoto Nāciju “Zemes Čempiona” balvu. Tomēr viņš nedomā apstāties; līdz ar pēdējā atkritumu gabala novākšanu viņa misija nebūt nav beigusies. Šaha tālākajos plānos ietilpst vēl tūkstošiem palmu un citu koku stādīšana, lai atjaunotu Mumbajas pludmalēm to reiz bijušo pievilcību. Cits, varbūt vēl svarīgāks jautājums ir panākt, lai atkritumi skaisti sakoptajā pludmalē vairs nenonāktu, un šim nolūkam nepieciešams uzbūvēt barjeras, kas norobežotu no okeāna nākošo plastmasas straumi.

Nākotnes plānos ietilpst arī pievērsties piekrastes mangrovju mežu attīrīšanai, kuri tieši tāpat smagi cieš no atkritumu piesārņojuma. Attīrīti un atkal dzīvotspējīgi, mangrovju meži darbojas kā jaudīga filtrācijas sistēma un arī kā dabiska aizsargjosla pret spēcīgām vētrām.     

Šahs cer arī, ka viņa un komandas veikums iedvesmos līdzīgi rīkoties arī citu piekrastes teritoriju iedzīvotājus citās Indijas vietās, un ar lai laiku šī brīvprātīgo kustība veicinātu visas nācijas, un tālāk arī pasaules domāšanas veida maiņu un apzinīgu attieksmi pret vidi, pasauli sev apkārt.

Viegli tas nebūs, jo problēmas, ar ko entuziastiskie vides sargi apņēmušies cīnīties, mērogi ir prātam neaptverami – katru gadu pasaules okeānos nonāk 8 līdz 13 miljoni tonnu plastikas atkritumu. Salīdzinājumam tas būtu – divas lielās smago auto kravas ar atkritumiem katru minūti (!). Ekologi brīdina, ka līdz 2050.gadam plastmasas kopējais daudzums pasaules okeānos varētu pārsniegt zivju kopējo daudzumu.   

Kamēr galvenā vaina par sintētisko atkritumu (piemēram, iepakojumu) ražošanu un izplatību jāuzņemas uzņēmumiem, daudz kas ir atkarīgs arī no katra indivīda uzvedības un ikdienas izvēlēm. Un Afroza  Šaha uzsāktās kustības piemērs pierāda, cik daudz var izdarīt arī cilvēki paši. Jo vairāk šāds domāšanas un rīcības veids iedvesmos pasauli un liks rīkoties līdzīgi, jo tīrākā un sakoptākā vidē mēs paši dzīvosim.  



KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73263693sec.