UNESCO Pasaules mantojuma saraksta jaunpienācēji - ļoti iedvesmojoši galamērķi. 1.daļa

Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija UNESCO, kā zināms, ir izveidojusi Pasaules Mantojuma sarakstu, kura galvenais mērķis ir sniegt atbalstu izcilākajām mūsu planētas vietām – gan vēsturiski un kulturāli nozīmīgajām, gan arī tām, kas izceļas ar unikālu dabas ainavu, ekosistēmu. Katru gadu Pasaules mantojumam tiek pievienoti jauni objekti, šogad – kopā 21 – 18 izcilas kultūras un vēstures mantojuma vietas, un trīs fascinējošas dabas ainavas. UNESCO Mantojuma saraksts kalpo arī kā iedvesmas avots aizrautīgiem ceļotājiem, kas arvien gatavi atklāt jaunus, tūristu masām vēl neatklātus un pārsteidzošus gala mērķus.

Kādi tad ir interesantākie 2017.gada saraksta “jaunpienācēji” ?  Mēģināsim ar tiem īsi iepazīstināt.  

Asmera, Eritreja

Eritrejas valsts galvaspilsēta, kas nu iekļauta UNESCO sarakstā visā pilnībā, līdz šim bijusi absolūts “baltais plankums” pat samērā izglītotu ceļotāju apziņā. Bet izrādās, ka šī aptuveni 2000 metrus virs jūras līmeņa izvietotā pilsēta ir īsts “gardais kumosiņš” neparastu, ne-tūristisku vietu cienītājiem. Vai zinājāt ,ka no 1890.gada līdz 1941. tagadējā Eritreja (1993.gadā referenduma rezultātā atdalījās no Etiopijas) bijusi Itālijas kolonija? Šai laikā Asmera piedzīvojusi vērienīgus pilsētbūvniecības darbus, un, kā varat nojaust, tās arhitektūrai ir izteikts itāļu piesitiens. Šai periodā pilsēta bijusi moderns un attīstīts centrs, ar elegantām valsts iestāžu ēkām, birojiem, viesnīcām, kinoteātriem. Gan toreiz, gan tagad pilsētā draudzīgi sadzīvojušas arī kristiešu baznīcas, musulmaņu mošejas un ebreju sinagogas. Asmeru dēvē arī par pārsteidzošu 20.gadsimta sākuma modernistu urbānisma arhitektūras un Āfrikas vides kolorīta kombināciju. Vai tas viss neizklausās intriģējoši ?

Kujataa, Grenlande

Kujataa ir zvejnieku, mednieku un zemnieku ciemats subarktiskajā joslā, Grenlandes salas dienvidu daļā. Tas ir liecinieks neparastiem dzīves stāstiem, kas skarbajos apstākļos risinājušies daudzu gadsimtu garumā. Grenlandes senākie iedzīvotāji ir mednieku inuītu ciltis, bet sākot no 10.gadsimta salā sāka ierasties “ziemeļnieki” – mūsdienu skandināvu priekšteči. Šīm divām tik atšķirīgajām kultūrām  – jūras medniekiem inuītiem un vācējiem un zemkopjiem skandināviem izdevies šeit izveidot labi funkcionējošu kopienu, apvienojot abām raksturīgos dzīves un kultūras paradumus. Unikāls piemērs, kā attīstīt lauksaimniecību tik tālu ziemeļos, un vieta ārpus Eiropas, kur pārsteidzoša veidā saglabājušās senās “ziemeļnieku” kultūras iezīmes. Un tas viss – uz elpu aizraujošu dabas ainavu fona.

Svjažskas Debesbraukšanas katedrāle, Krievija

Svjažskas Debesbraukšanas katedrāle atrodas tāda paša nosaukuma klostera teritorijā, Krievijas vidienē, uz salas Volgas, Svijagas un Ščukas upju satekā,.  Švjažskas pilsētiņu un klosteri 1551.gadā nodibināja briesmīgu slavu ieguvušais Krievijas cars Ivans Bargais. Tieši no šejienes viņš uzsāka Kazaņas hanistes iekarošanu. Debessbraukšanas klostera atrašanās vieta  seno Zīda un Volgas tirdzniecības ceļu krustpunktā, idejiskais un arhitektoniskais veidols tolaik skaidri simbolizēja Maskavas valsts un cara centienus paplašināt savas robežas.  Klosterim un katedrālei piemīt īpašs, monumentāls un noslēpumains skaistums un aura, bet tās freskas ir vienas no retajiem Austrumu Pareizticīgās sakrālās mākslas paraugiem.

Ahmedabadas vēsturiskais centrs, Indija

Mūru ieskauto vēsturisko Ahmedabadu Sabarmati upes krastā Indijas ziemeļaustrumos 15. gadsimtā dibināja sultāns Ahmeds Šahs. Sešus gadsimtus, līdz pat mūsu dienām, pilsēta plauka un ziedēja kā Guardžatas valsts galvaspilsēta. Pilsētā saglabāts bagātīgs sultanāta perioda arhitektoniskais mantojums – Bhadras citadele, cietokšņa mūri un vārti, neskaitāmas mošejas un kapenes, kā arī svarīgi hindu un džainu tempļi no vēlākiem vēstures periodiem. Biezi apdzīvotajā vecajā pilsētas daļā joprojām saglabājies vēsturiskais plānojums ar tradicionālā stila mājiņām un šaurajām ieliņām, un arī tādas kolorītas vietējā stila iezīmes, kā dažādas reliģiska rakstura celtnes, publikās akas, putnu barotāji un citi “Indijas pasaku” brīnumi. Koši, krāsaini, pārsteidzoši un šokējoši.

Ezeru rajons, Anglija

Slavenais Anglijas Ezeru rajons (Lake district) ir kalnains un ezeriem bagāts apgabals Anglijas ziemeļrietumos, kura neparasto ainavu savulaik veidojuši pāri nākušie ledus laikmeta ledāji. Vēlāk, attīstoties lauksaimniecībai, savus īpatnēji pievilcīgus vaibstus ainavai deva arī cilvēki, izveidojot ar akmeņu žogiem norobežotus laukus un lauciņus, kas ir tipiska šī reģiona iezīme. Daba un cilvēks kopīgiem spēkiem šeit izveidojuši apbrīnojami harmonisku kopainu, kur kalnu virsotnes spoguļojas dzidro ezeru virsmās, bet ikkatra cilvēka radīta lieta – mājas, ciemati, parki, dārzi – ir veidots tā, lai iekļautos dabas ainavā un vēl vairāk izceltu tās skaistumu. Šī ir vieta, kas lielā mērā iedvesmojusi 17.un18.gadsimta romantiķus, un radusi daudzpusīgu atspoguļojumu viņu mākslā – zīmējumos, gleznās, dzejā, mūzikā.  


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15254498sec.