Maču Pikču vēstures piemineklī ievieš stingrākus ierobežojumus apmeklētājiem

Fascinējošā un noslēpumainā seno inku pilsēta Maču Pikču (tulkojumā no kečvu valodas “Vecais kalns”) Andu kalnos Peru, saukta arī par “pazudušo pilsētu” un ir viena septiņiem "jaunajiem pasaules brīnumiem”, mūsdienās ir kļuvusi par vienu tūristu visvairāk apmeklētajām vietām.

Arheologi uzskata, ka Maču Pikču cietoksni un pilsētu senie inki uzbūvēja 1450.gadu m.ē., taču līdz ar spāņu konkistadoru ierašanos Dienvidamerikā tā uz vairākiem gadsimtiem tika noslēpumaini pamesta. No jauna Maču Pikču atklāja amerikāņu pētnieks Hirams Bingams 1911.gadā, ekspedīcijā, kuras mērķis patiesībā bija meklēt citu leģendāru inku pilsētu Viklabambu (tā arī nav atrasta līdz mūsu dienām).

Jau kopš atklāšanas brīža Maču Pikču piesaistīja apmeklētāju interesi – turp devās gan vēstures entuziasti, un vienkārši dēkaiņi un interesantu vietu cienītāji. Bet nu, simts gadus vēlāk, informācijas laikmetā, kad arī cilvēku iespējas ceļot ievērojami pieaugušas, uz seno inku pilsētu plūst tāda apjoma tūristu straumes, ka unikālais objekts jau cieš no “pārapdzīvotības”, un valstij steidzami jādomā, kā to pasargāt no cilvēku pūļa radītiem bojājumiem. Ja pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados Maču Pikču apmeklēja 100 tūkstoši tūristu gadā, tad tagad šis skaits jau sasniedzis 1,5 miljonus, un interese tikai turpina augt.  

2015.gadā ASV arheologi UNESCO uzdevumā veica pētījumu uz izstrādāja rekomendācijas par to, kādus ierobežojumus vajadzētu noteikt, lai novērstu aizvien pieaugošās apmeklētāju plūsmas nodarītos postījumus. Un tā, no šā gada 1.jūlija patiešām ir ieviestas vairākas būtiskas izmaņas vēstures pieminekļa apmeklējumu regulējumā.

Būtiskākās izmaiņas skar apmeklējuma laika ierobežošanu – tūristiem vairs nebūs atļauts uzturēties objekta teritorijā visu dienu; būs jāizvēlas starp rīta (no 6:00 līdz 12:00) vai pēcpusdienas apmeklējumu (no 12 līdz 17:30). Kā apgalvo likumu ieviesēji, tas darīts lai labāk sadalītu cilvēku plūsmu visas dienas garumā. Līdz šim vairums apmeklētāju deva priekšroku apmeklējumam agri no rīta, bet pēc pusdienās senā pilsētā bija patukša. Jaunā kārtība dos iespēju šo fantastisko vietu apmeklēt lielākam cilvēku skaitam.

 Turpmāk vēstures pieminekli varēs apmeklēt tikai sertificēta gida pavadībā, un gidiem atļautais maksimālais grupas lielums ir 16 cilvēki.

Spēkā ir arī citi noteikumi – objekta teritorijā turpmāk nevarēs ienest somas, lielākas par 40 x 35 x 20 cm (ja tādas būs, tad būs jāatstāj mantu glabātuvē pie ieejas), izmantot foto kameru statīvus un “selfiju kociņus”, ievest dzīvniekus (izņēmums ir suņi-pavadoņi), ienest ēdienus un dzērienus, lietot un atrasties alkohola un citu apreibinošu vielu ietekmē, ienest un izmantot mūzikas instrumentus, skaļruņus, aerosolus, ieročus, nažus un citas aizliegtas lietas. Pat lietussargi un bērnu ratiņi iekļuvuši aizliegto lietu sarakstā, bet nūjas iešanai varēs izmantot tikai tie, kam tas nepieciešams medicīnisku iemeslu dēļ, un uzrādot attiecīgu mediķu slēdzienu. Apmeklētājiem jāvalkā apavi ar mīkstu zoli un uz zema papēža. Pats par sevi saprotams, aizliets skrāpēt vai aprakstīt sienas, kā arī filmēt un fotografēt vietās, kur tas traucē cilvēku plūsmai, apdraud pašus un apkārtējos, kā arī sēdēt vai kāpt uz vēsturiskajiem mūriem. Vēsturiskās vietas tuvumā arī lielā mērā ierobežota suvenīru tirdzniecība, aizliegta vietējo dzīvnieku barošana, un drošības nolūkos virs Maču Pikču aizliegts izmantot dronus un lidot ar paraplāniem vai tamlīdzīgām ierīcēm.

Peru tūrisma mājas lapā teikts, ka visu šo noteikumu mērķis ir pasargāt unikālo vēstures pieminekli tā, lai par to var priecāties arī nākamās paaudzes, un valdība cer uz apmeklētāju sapratni.          


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95523715sec.