Spānijas Basku Zemē izveidota Baltijas ceļam līdzīga akcija

Nedēļas nogalē vairāki desmit tūkstoši cilvēku Spānijas autonomijā Basku Zemē (sauktā arī par Basku valsti) izveidojuši līdzīgu akciju kādu Baltijas valstu iedzīvotāji veidoja 1989.gada 23.augustā, organizējot cilvēku dzīvo ķēdi. Šāda akcija rīkota kā protests pret Spānijas valdību un ar vēlmi parādīt, ka Basku valsts vēlas lielāku autonomiju.

Akcijas rīkotāji vēstī, ka ķēde bijusi aptuveni 202 kilometru gara un savienojusi Sansebastiānas pilsētu un Bilbao ar Vitorijas pilsētu, kur atrodas Basku valsts parlaments.

Lai arī Basku valstij jau šobrīd ir lielāka autonomija nekā Katalonijai, aktīvisti uzskata, ka Basku valsts iedzīvotājiem vajadzētu būt tiesībām piedalīties balsojumā vai tie vēlas dzīvot zem Madrides likumiem.

Pēdējos gados gan atbalsts Basku valsts neatkarībai ir krities - par likvidāciju pavēstījusi arī seperātistu grupa Eta, kas laika posmā no 1968.gada līdz 2010.gadam, cīnoties par Basku valsts neatkarību, nogalināja aptuveni 800 cilvēkus.

Basku valstij ir sava policija, izglītības sistēma, valoda un īpašas, finansiālas attiecības ar Madridi. Šobrīd Basku valsts neatkarību vēlas tikai aptuveni 15-17% no reģiona iedzīvotājiem (pretstatā Katalonijā šis cipars ir aptuveni 50%).

"Baltijas ceļā" 1989.gadā piedalījās aptuveni 2 miljoni Baltijas iedzīvotāju, izveidojot aptuveni 600 kilometru garu dzīvo ķēdi no Igaunijas galvaspilsētas Tallinas līdz pat Lietuvas galvaspilsētai Viļņai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Saulaina atpūta Kosta Blanka  Atlantic Travel
Kā par saulainu atpūtu pašā Kosta Blankas sirdī ar baltām smilšu pludmalēm un kristāldzidru jūru? JAAĀ! Tiešie lidojumi no Rīgas uz Alikanti no | Skatīt vairāk
no 715 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23236513sec.