Skandināvijā pastāv kāds īpatnējs likums

Nav noslēpums, ka Skandināvijas valstīs dzīves līmenis ir ļoti augsts un arī iedzīvotāji ir vieni no laimīgākajiem pasaulē. To palīdz panākt pārdomātā likumdošana, kas nereti atļauj cilvēkam darīt visu, ko tas vēlas - kamēr vien tas netraucē citiem un apkārtējai videi.

Viens no šādiem likumiem Zviedrijā ir "Allemansrätt" ("Allemannsretten" norvēģu valodā un "Jokamiehenoikeus" somu valodā), kas burtiskā nozīmē "katra cilvēka pamattiesības". Likums, cita starpā, nosaka ka katram cilvēkam ir tiesības uz dabu, tiesības uz dabas doto (ogas, sēnes, zivis, nomedītā gaļa), kā arī iespēju savu telti novietot jebkur, kur vien vēlies - kamēr tas netraucē citus. Protams, nemaz nerunājot par to, ka arī iet vari kur vien deguns rāda.

Daudzi šo likumu dēvē par "tiesībām klejot", jo likums atļauj ēst, gulēt un iet teju jebkur. Un šajās trīs valstīs patiešām ir kur klejot - Norvēģijā ir 450 tūkstoši ezeru, Somijā - 180 tūkstoši, bet Zviedrijā - ap 100 tūkstošiem. Visas trīs valstis sedz 35 - 65% meži.

Visi trīs likumi, kas ir spēkā jau no vikingu laikiem, paredz, ka vari doties pāri pat privātīpašumam, ja vēlies to šķērsot kājām, ar zirgu, slēpēm, riteni vai laivu. Tāpat vari arī savu telti uzcelt privātīpašumā, ja vien tas netraucē īpašniekam (nav pietiekami tuvu viņa mājai) un neuzvedies skaļi.

Likumi ir domāti, lai pasargātu klejotājus - jo Skandināvijas valstīs reti ir manāmas privātīpašuma zīmes.

Tomēr šie paši likumi arī nosaka, ka aiz sevis nedrīkst neko atstāt (atkritumus), jārūpējas par dabu, to nedrīkst postīt.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.93392086sec.