Iedvesmojies ceļojumam uz Argentīnu (video)

Argentīna, oficiāli Argentīnas Republika, ir valsts Dienvidamerikas dienvidos. Argentīna ir otra lielākā valsts kontinentā aiz Brazīlijas un astotā lielākā pasaulē. Pēc iedzīvotāju skaita Argentīna ir tikai trešā lielākā valsts Dienvidamerikā un piekāpjas Brazīlijai un Kolumbijai. Tā kā Argentīna ziemeļu - dienvidu virzienā stiepjas 3700 kilometru garumā, tad valstī ir vairākas klimata un veģetācijas zonas. Valsti var iedalīt četros nozīmīgos reģionos: Grančako, Pampā, Patagonijā un Andu kalnos.

Rietumos Argentīna piekļaujas Andu kalnu grēdām, bet austrumos liegu rotaļājas Atlantijas okeāna krastos. Ziemeļos tā robežojas ar Paragvaju un Bolīviju, ziemeļaustrumos - ar Brazīliju un Urugvaju, bet rietumos - ar Čīli. Tās dienvidos atrodas Dreika šaurums un Ugunszeme.

Argentīnai vārdu devuši pirmie kolonizētāji 16. gadsimtā, kuri nosaukuši to par "argentum" jeb sudrabu, domādami, ka šajā zemē būs bagātīgi cēlmetālu krājumi. Pirmais, kas piekuģojis tagadējās Argentīnas krastiem, bija itāļu jūrasbraucējs Amerigo Vespuči 1502. gadā. Vēlāk to apmeklēja Huans Desolis un Ferdinands Magelāns, bet, jaunatklātajā zemē cīnoties ar naidīgi noskaņotajiem indiāņiem, noturēties spēja tikai Buenosairesas dibinātājs Mendoza.

Argentīna ir neatkarīga valsts kopš 1816. gada. Pirms tam apmēram no 16. gadsimta tā ir bijusi spāņu kolonija. Argentīnas sabiedrība veidojusies, sajaucoties dažādām rasēm un nācijām, konkistadoru atvasēm, melnādainajiem vergiem un nenobendētajiem indiāņu pēcnācējiem. Imigrācijas tiešās sekas ir baltādaino eiropiešu masveida ierašanās, kuri ne tikai ietekmēja nacionālo sastāvu, bet arī mainīja pastāvošās tradīcijas, valodu un demogrāfisko struktūru.

Argentīnā augstā godā tiek turēta valsts tapšanas vēsture. Dievnami, pieminekļi, ielu nosaukumi, un piemiņas vietas, kas katrā pilsētā ir ik uz soļa, liecina par kādu valsts tapšanas epizodi.

Tā, kā Argentīna ir lauksaimniecības, galvenokārt lopkopības zeme, tad zemnieki jeb gani - gaučo ar saviem tērpiem, dziesmām un dejām ir veidojuši savas zemes folkloru. Lai gan dziesmām un dejām cauri vijas spāņu ritmi, tās tomēr ir atšķirīgas. Ja spāņi dejas asumu panāk ar piesitieniem, tad argentīnieši to izceļ ar ķermeņa lokanību. Arī dziesmas argentīniešiem ir vieglas, melodiskas, reizēm skumjas, kamēr spāņu dziesmas ir spalgākas un mazāk skanīgas.

Tango nevar lepoties gadsimtiem senām tradīcijām, jo tā vēsture nepārsniedz pusotru gadu simteni, tomēr, tā attīstība bijusi ļoti strauja un dinamiska, tāpat kā argentīniešu nācijas veidošanās. Restorānos un teātros notiek tango uzvedumi, kuros piedāvā iespēju arī mācīties dejot tango. Dziesmas vārdi stāstīja par vīrieša grūto dzīvi, skarbo sievu un alkoholu, kas palīdz to visu pārdzīvot. Sākumā nicināts, savā zemē tango guva atzinību citur pasaulē. Argentīnā šī deja guva atzinību krietni vēlāk.

Valsts teritorija atrodas trijās klimata joslās. Virzienā uz dienvidiem klimats kļūst vēsāks, galējos dienvidos ir auksts un ļoti sauss. Nereti karstās tropu gaisa masas aizplūst tālu uz dienvidiem, vai arī aukstais gaiss no Antarktīdas piekrastes iekļūst Argentīnas vidienes līdzenumos. Tas izraisa laikapstākļu maiņas – pēkšņas salnas, sausas smilšu vētras, lietusgāzes vai sniegputeņus.

Laika apstākļi šajā zemē ir pretēji laikam, pie kāda esam pieraduši mēs. Ziemas mēnešos tur valda liels karstums – līdz pat +32 °C , lai gan nav retums, kad termometra atzīme nepārsniedz nulli. Vasaras mēnešos (jūnijs, jūlijs) gaisa temperatūra nemēdz būt augstāka par +8°C . Reizēm var novērot arī tādu parādību kā sniegs. Klimatu šajā zemē stipri ietekmē tuvumā esošie Andu kalni, kā arī Atlantijas okeāna tuvums. Klimats šajā valstī dažādās vietās var būt pilnīgi atšķirīgs.

Svarīgākie fakti par Argentīnu:

  • Platība: 2 780 400 km2

  • Galvaspilsēta: Buenosairesa

  • Iedzīvotāji: 42 610 981 (2013.gada jūlijs)

  • Nacionālais sastāvs: spāņi un itāļi 97%, indiāņi un citi 3%

  • Valsts valoda: spāņu

  • Naudas vienība: 1 Argentīnas peso (ARS)=100 sentavo

  • Administratīvais iedalījums: 23 provinces

  • Zemākais punkts: Laguna del Carbon Santakrusas provincē: - 105m zem jūras līmeņa

  • Augstākais punkts: Akonkagva 6960 metri virs jūras līmeņa - kontineneta augstākā virsotne

  • Lielākās pilsētas: Santjago, Kordova, Mendosa

  • Garākās upes: Parana, Rionegru, Riokolorado

Apskaties iedvesmojošu video par šo krāšņo Dienvidamerikas valsti - šoreiz ar humora "piesitienu":

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 19.04.2024 Komandu rogaininga sacensības Liepājā Liepājas reģiona TIB
Jau otro gadu Liepājā notiks komandu rogaininga sacensības – 20. aprīlī Jūrmalas parkā tiks dots starts sacensībām “Liepājas Dienvidu fortu | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41299701sec.