Pasaulē mazākā sala ir Bīskapa klints, kura paisuma laikā pazūd viļņos

Par pasaules lielāko salu tiek uzskatīta Grenlande – ar nosacījumu, ja visus par to lielākos sauszemes masīvus dēvē par kontinentiem un netiek ņemta vērā iespējamība, ka patiesībā Grenlande varētu sastāvēt no trim mazākām salām, kuras savieno ledāji. Taču daudz retāk uzmanība tiek pievērsta pretējā titula īpašniecei – pasaulē mazākajai salai. Kur tā meklējama un, pats galvenais, kas īsti ir sala?

Uz šādu jautājumu visai interesantu atbildi 1861. gadā sniegusi Lielbritānijas valdība, apzīmējumu "sala" oficiāli skaidrojot kā jebkuru ūdens apskalotu sauszemes platību, kas ir vai nu apdzīvota, vai arī uz tās atrodams zālājs platībā, kas ir pietiekama "vasaras ganībām vismaz vienai aitai". Precizējot šādu frāzi, domājams, ka tā izsakāma kā dažas desmitdaļas hektāra.

Balstoties uz šādu salas definīciju, Ginesa pasaules rekordu komiteja par pasaulē mazāko salu atzinusi Bīskapa klinti – vistālāk uz rietumiem novietoto saliņu Sili arhipelāgā, kas atrodas Lielbritānijas dienvidrietumos. Tā ir klinšaina, ārkārtīgi neliela sala, kura bēguma laikā ir vien 46 metrus gara un 16 metrus plata – aptuveni trīs tenisa kortu platībā.

Viduslaikos uz Bīskapa klinti mēdza nogādāt noziedzniekus, pametot viņus Atlantijas okeāna viļņu varā vien ar dažiem klaipiem maizes un nelielu ūdens daudzumu. Tā kā apvidū uz zemūdens klintīm regulāri uzskrēja kuģi, 1847. gadā uz salas tika uzbūvēta aptuveni 50 metrus augsta bāka, kura šeit slejas arī mūsdienās. Paisuma laikā nelielā saliņa burtiski pazūd zem ūdens, un bāka tad ir vienīgais orientieris, kas liecina par tās eksistenci.

Bākas celtniecība uz Bīskapa klints prasīja ne mazums pūļu – vētras laikā sākotnēji tika iznīcināta gandrīz pilnībā pabeigta bāka. Tomēr pēc nedaudz vairāk kā 10 gadiem uz salas ievācās pirmie bākas uzraugi, tādējādi tā kļuva apdzīvota, kā arī atbilda salas definīcijai. Lai gan kopš 1992. gada bākas darbība ir pilnībā automatizēta, un tādējādi ieraksts Ginesa rekordu grāmatā tehniski uzskatāms par aplamu, Bīskapa klinti mēdz dēvēt arī par "pasaulē mazāko salu, uz kuras atrodas būve".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 18.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Putnu vērošanas pārgājiens Veclaicenē! Alūksnes TIC
Vērosim putnus Peļļu dabas takā. Tikšanās vieta pie Ilgāja dabas mājas 27.aprīlī pulksten 10:00, šeit varēs atstāt arī auto. Koordinātes GPS 57 | Skatīt vairāk
Padastes muiža - romantiska atpūta Estravel Latvia
2 naktis 2 personām, brokastis un 1 vakariņas, kā arī atpūtas piedāvājums - atpūta vienā no labākajām Igaunijas viesnīcām | Skatīt vairāk
no 335 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.75663781sec.