Gruzija – viena no pirmajām kristīgajām valstīm Eiropā

Pēdējos gados par populāru ceļotāju galamērķi kļuvusi Gruzija. Nav brīnums, jo tas, ko šī valsts spēj piedāvāt ceļotājiem ir patiesi dāsni un iespaidīgi – daudzveidīga dabas ainava, iespaidīgie kalnu skati, aktīvas atpūtas iespējas, interesanta arhitektūra, savdabīgi ciemati un pilsētiņas, saule, jūra, dienvidu augļi, un kur tad vēl izslavētā gruzīnu virtuve, viesmīlība un vīni! Taču, bez visiem šiem labumiem, Gruzija  ir ievērojama arī savu seno un notikumiem bagāto vēsturi, un faktu, ka tā ir valsts, kura viena no pirmajām Eiropā pieņēma kristietību.

Ir atrastas liecības par to, ka mūsdienu Gruzijas teritorija bijusi apdzīvota jau akmens laikmetā, tur atrasti arī senākie līdz šim zināmie vara laikmetā gatavotie metāla priekšmeti, piemēram, īleni un makšķerāķi. Pirmā gruzīnu cilšu savienība vēsturiskajos avotos tikusi pieminēta jau kopš 2.gadu tūkstoša p.m.ē., taču teritoriju dažādos laikos iekarojuši blakus valstu un impēriju karaspēki.

Līdz  7. gadsimtam p.m.ē. mūsdienu Gruzijas rietumos saimniekoja grieķi, un viena no divām valstīm, kas aizņēma mūsdienu Gruzijas teritoriju - Kolhīda jeb kolhu valsts - tika uzskatīta par vietu, kur atrodas leģendārā zelta aunāda.

Ap 4. un 3. gs. p.m.ē. miju tika izveidota Kartla karaliste, kas aptvēra teritorijas Gruzijas austrumos. Ar šo pašu laiku datēta arī gruzīnu rakstības izveide. Savukārt mūsu ēras sākumā reģionu ietekmēt sāka Romas impērija, un jau 1. gadsimtā parādījušies pirmie kristīgās mācības sludinātāji - valsts rietumdaļā ticību sludinājuši apustuļi Andrejs, Sīmanis un Matejs. Rietumu daļā kristietība tika pieņemta 4. gadsimtā, kad tā tika pasludināta par valsts reliģiju. Pirms kristietības Gruzijas teritorijā bija izplatīts mitraisms un zoroastrisms.

Liela loma Gruzijas pievēršanā kristietībai bija svētajai Nino, kas tur joprojām tiek ļoti godāta un mīlēta. Pēc vēstures liecībām, svētā Nino nākusi no Kapadokijas Grieķijā, esot bijusi radiniece svētajam Jurim. Ieradusies Gruzijā, Nino pārsteigusi vietējos ar brīnumainām dziedināšanas spējām, kā arī sirdsskaidro un labestīgo dabu. Sv Nino kristījusi gruzīnu karalieni Nanu un Ibērijas (viena no senajām gruzīnu karaļvalstīm) karali Mirianu III, kurš 327.gadā pasludināja kristietību par oficiālo valsts reliģiju.

Gruzijas baznīca pieder pareizticīgajam atzaram, un paši gruzīni ticību uztver ļoti nopietni. Viesojoties Gruzijā var sajust, ka vietējiem ļaudīm ticība nav kas uzspiests un ārišķīgi pompozs, bet tā ir patiesa un nāk no visas sirds.

Arī ja nepiederat kristīgajai ticībai, ļoti ieteicams būtu apmeklēt romantisko Gergeti Svētās Trīsvienības baznīcu Kaukāza kalnos, baltiem sniegiem klātās Kazbeka (5033 metri) virsotnes pakājē. Nelielā, 14. gadsimtā celtā viduslaiku stila baznīciņa atrodas patiesi gleznainā vietā kalnos 2170 metru augstumā, netālu no tradicionālu atmosfēru glabājošā Kazbegi ciemata. Dabas un aktīvu ceļojumu cienītājiem par prieku no ciemata uz baznīcu ved arī pārgājienu taka. Takas pieveikšana pašu spēkiem prasa zināmu fizisko sagatavotību, bet ir iespējams uz baznīcu doties arī, braucot džipā vai romantiskāk – zirga mugurā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44924402sec.