Iepazīsti Pasaulē augstāko vertikālo klinti - Tora kalnu

Aujuitukas (Auyuittuq) Nacionālais parks Bafina salā, Kanādas ziemeļos, uzskatāms par vienu no pasaules neizpētītākajiem plašumiem. Vietā, kuras nosaukums inuītu valodā nozīmē "zeme, kas nekad nekūst," pabijis vien retais, taču neskaitāmie fjordi un majestātiskās virsotnes atklāj tās neaprakstāmo skaistumu. Tomēr viens no neparastākajiem dabas veidojumiem Aujuitukā ir Tora kalns – pasaulē augstākā vertikālā klints (attēlā).

Tora kalns nosaukts senskandināvu pērkona dieva vārdā, kas ir visai zīmīgi, jo nokļūšana tā virsotnē, šķiet, patiešām prasa dievišķu iejaukšanos. Kalna rietumu daļā atrodas pasaulē augstākā vertikālā nogāze – tā ir 1 250 metrus augsta. Patiesībā tā pat nav perpendikulāra zemei, bet gan veido 105 grādu leņķa pārkari.

Kā varētu nodomāt, neticami stāvās klints sienas iekarošana nebūt nav viegls uzdevums. Līdz brīdim, kad četri amerikāņu kāpēji to pieveica 1985. gadā, bija izgāzušies aptuveni 30 mēģinājumi nokļūt klints augšgalā. Arī amerikāņu komanda sastapās ar dažādiem apgrūtinājumiem un briesmām – tostarp krītošiem klinšu gabaliem un līdzpaņemto resursu izsīkumu, neskatoties uz to, ka ceļā uz virsotni viņi bija nodrošinājušies ar kopumā vairāk nekā pustonnu smagiem pārtikas, dzeramā ūdens un ekipējuma saiņiem. Virsotnes iekarošanai bija nepieciešamas 33 dienas.

Tora kalns nu kļuvis par populāru galamērķi B.A.S.E. izpletņlēkšanas entuziastu un paraplānistu vidū, kuri šeit ierodas, lai ķertu adrenalīnu, metoties lejā no pasaulē stāvākās klints. Tomēr Aujuitukas parkā teju neiespējami paveicamu glābšanas operāciju dēļ šādi lēcieni ir aizliegti, tādēļ Kanādas tiesas priekšā regulāri stājas piedzīvojumu meklētāji, kuri pabijuši Tora kalnā.

Otra pasaulē stāvākā vertikālā klints, kura gan ir nedaudz lēzenāka, tomēr aptuveni 100 metrus augstāka par Tora kalna nogāzi, atrodas Baltistānā, Pakistānas ziemeļos. Kāpiens pa Lielā Trango torņa austrumu nogāzi alpīnistu aprindās tiek uzskatīts par vienu no sarežģītākajiem pārbaudījumiem pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.64307117sec.