Ārlietu ministrija stingri iesaka Latvijas valstspiederīgajiem neapmeklēt Irāku

Dodoties uz ārzemēm, Ārlietu ministrijas Konsulārais departaments iesaka iegādāties ceļojumu apdrošināšanu, kas sedz repatriācijas (transportēšanas) izdevumus pacienta smagas saslimšanas vai nāves gadījumā, reģistrēties Konsulārajā reģistrā, viedtālrunī lejuplādēt Ārlietu ministrijas (ĀM) lietotni "Ceļo droši", kā arī sekot Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta Facebook kontam: Fb/celodrosi.

Drošības situācija

Drošības situācija Irākā ir nestabila. Pēdējā laikā notikumi Irākā rada nopietnas bažas par drošības situāciju, tādēļ Ārlietu ministrija stingri iesaka Latvijas valstspiederīgajiem neapmeklēt šo valsti.

Ieteicams sekot Irākas varas iestāžu ieteikumiem un izziņotajām komandantstundām Irākas pilsētās, izvairoties no vietu apmeklēšanas, kur pulcējas liels cilvēku skaits. Komandantstundas var tikt izziņotas pēkšņi.

Irākā bieži notiek teroristu organizēti uzbrukumi, par kuru mērķiem tiek izvēlētas vietas, kur pulcējas liels cilvēku skaits, tai skaitā ārvalstnieki. Tās ir lidostas, viesnīcas, restorāni, sabiedriskais transports, tirdzniecības vietas, ieskaitot tirgu un veikalus, kā arī valsts un tiesībsargājošo iestāžu ēkas. Valstī pastāv arī nopietni cilvēku, īpaši ārvalstnieku, nolaupīšanas draudi gan ideoloģisku un politisku apsvērumu, gan izpirkuma maksas dēļ.

Ieceļošanas nosacījumi un vīzas

Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem, ceļojot uz Irāku, t.sk. uz Kurdistānas reģionu, ir vajadzīga ieceļošanas vīza. Informāciju par vīzu saņemšanu Latvijas valstspiederīgie var iegūt, sazinoties ar Irākas vēstniecību Polijā.

ĀM atgādina, ka pasei jābūt derīgai vismaz 6 mēnešus no ieceļošanas dienas Irākā.

Ārlietu ministrija vērš uzmanību, ka Amerikas Savienotās Valstis (ASV), pamatojoties uz drošības situāciju pasaulē, no 2016. gada 21. janvāra ir ieviesušas izmaiņas ASV Elektroniskās ceļošanas atļaujas sistēmā (Electronic System for Travel Authorization, ESTA). Tās skar tos ārvalstniekus, tai skaitā Latvijas pilsoņus, kuri sākot ar 2011. gada 1. martu, ir apmeklējuši Irāku, Irānu, Sīriju vai Sudānu, vai arī ir šo valstu izcelsmes. Minētās personas nevarēs izmantot ASV Bezvīzu programmas (Visa Waiver Programme) priekšrocības un saņemt ceļošanas atļauju ESTA – ieceļošanai ASV būs jāsaņem vīza.

Ja esat nonācis ārkārtas situācijā:

ĀM aicina nekavējoties sazināties ar Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26 33 77 11 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv.

Tā kā valstī nav Latvijas pārstāvniecības, atgādinām, ka konsulāro palīdzību iespējams saņemt citu Eiropas Savienības dalībvalstu pārstāvniecībās. Tomēr ĀM lūdz ņemt vērā, ka palīdzības sniegšanas iespējas ārpus galvaspilsētas Bagdādes ir ierobežotas.

Ceļojumu brīdinājumam ir rekomendējošs raksturs un tas neierobežo ar Satversmes 98. pantu noteiktās tiesības personām izbraukt no Latvijas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85618305sec.