Hiēnas skūpsts ļauj Āfrikas pilsētai nonākt pasaules kultūras mantojuma sarakstā

Mīti ir tikpat nozīmīga pasaules kultūras mantojuma sarakstā iekļautās Etiopijas pilsētas Hararas daļa kā līkumotās ieliņas un pēc garšvielām smaržojošie vecpilsētas tirgi. Un senie mīti vēsta, ka pilsētas mieru sargā hiēnas, kas reiz noslēgušas vienošanos ar pilsētas galveno emīru. Hiēnu barošana, turot starp zobiem koka irbuli, uz kura uzsprausts kamieļa gaļas gabals, ir viena no Etiopijas austrumdaļas svētās pilsētas senajām tradīcijām, kurā var piedalīties arī tūristi.

Kad 16. gadsimtā tika uzcelts pilsētas mūris, seno leģendu atstāsta Spiegel.de, hiēnas vairs netika pilsētā, lai mielotos ar cilvēku maltīšu paliekām, tāpēc arvien biežāk pie pirmās izdevības uzbruka pilsētniekiem. Lai pasargātu pilsētu no hiēnām, emīrs noslēdza līgumu ar hiēnu karali, ka pilsētas mūrī līdzās lielajiem vārtiem tiks izveidoti arī vairāki mazi hiēnu vajadzībām un vienu reizi gadā – Jaungada dienā pilsētnieki baros hiēnas ar tradicionālo graudu putru, kam pārlieta pamatīga sviesta kārta, - hiēnu karalis kausētā sviesta spogulī ierauga savu atspulgu un pēc tam aicina pārējās hiēnas uz maltīti.

Kopš tā laika plēsoņas pilsētniekiem liek mieru, tomēr tām arī ikdienā pienākas kāds kumoss no cilvēku galda. Tāpēc ne viens vien Hararas miesnieks vakarā pēc darbadienas beigām par pāris eiro piedāvā izklaidi tūristiem – turpat ielas malā tradicionālajā etiopiešu veidā, turot mutē koka irbuli ar kamieļa gaļas atgriezumiem, nodrošināt pilsētai arī turpmāku mieru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.81168699sec.