Pētniekiem, iespējams, izdevies atrast Amēlijas Erhartes lidmašīnu

Pētnieku komanda, kura 2012. gada vasarā bija devusies uz nomaļu salu Klusā okeāna dienvidos, uzskata, ka viņiem varētu būt izdevies atrast leģendārās aviatores Amēlijas Erhartes lidmašīnas vraku.

Komanda, kas darbojas Starptautiskās Vēsturisko lidaparātu atgūšanas grupas (TIGHAR) ietvaros, atzīst, ka pērn veiktie mērījumi ar eholoti pie Nikumaroro atola (Kiribati) uzrādījuši objektu, kura forma un izmēri līdzinās Erhartes lidmašīnai Lockheed Electra. Objekts atrodas uz koraļļa rifa okeāna dzelmē aptuveni 200 metru dziļumā.

Mistērija par to, kas īsti notika ar Erharti un viņas otro pilotu Fredu Nūnenu, nodarbinājusi neskaitāmu cilvēku prātus jau kopš 1937. gada 2. jūlija – dienas, kad viņu lidmašīna pazuda bez vēsts. Abi aviatori toreiz mēģināja šķērsot zemeslodi, lidojot apkārt ekvatoram, kad viņu lidaparātam, domājams, beidzās degviela, un tas nogāzās kaut kur Klusajā okeānā. Zināms, ka brīdī, kad pazuda radiosakari, Erhartes lidmašīna bija ceļā uz Houlendas salu, turklāt pilote īsi pirms tam ziņoja, ka nespēj atrast nepieciešamo galamērķi, kur bija paredzēts veikt degvielas uzpildi, lai turpinātu Klusā okeāna šķērsošanu.

2012. gadā TIGHAR, cerībā atrast norādes par Erhartes un Nūnena patieso likteni, uz Nikumaroro salu izsūtīja meklēšanas ekspedīciju. Uz tās atrastie artefakti liecināja, ka abi lidotāji kādu laiku varētu būt dzīvojuši uz salas. Komanda sākotnēji uzskatīja, ka Erharte lidmašīnu bija nosēdinājusi uz koraļļu rifa un ka tās vraks nogrimis lagūnā netālu no piekrastes. Taču viņu centieni atrast lidmašīnu augstu viļņu, sliktu laika apstākļu un nelīdzena reljefa dēļ bija nesekmīgi.

Tomēr, ekspedīcijai noslēdzoties un izanalizējot eholotu iegūtos datus, tagad pētniekiem šķiet, ka viņiem, iespējams, izdevies nākt uz pēdām kam svarīgam. Mērinstrumentu rādījumi liecina, ka okeāna dzelmē atrodas atlūzas, kas līdzinās daļām no avarējušas lidmašīnas. Eksperti atzīst, ka atrastie objekti "noteikti nav akmeņi", norādot, ka tie nekādā ziņā nav dabiskas izcelsmes.

TIGHAR komanda atzīst, ka vēlas atgriezties Nikumaroro salas piekrastē, lai noteiktu, vai atrastais objekts tik tiešām ir Erhartes lidmašīna. Tomēr šāda ekspedīcija, visticamāk, tuvākajā laikā netiks organizēta, jo izmaksas tās finansēšanai pārsniedz trīs miljonus ASV dolāru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.85974503sec.