UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā iekļauj Kostarikas akmens lodes

Jūnija beigās tiekoties Kataras galvaspilsētā Dohā, UNESCO Pasaules mantojuma komitejas pārstāvji Pasaules mantojuma sarakstam pievienoja vairākus jaunus objektus. To vidū ir arī vairāki itin neparasti pieminekļi un senvietas, tostarp noslēpumainas akmens lodes Centrālamerikas zemē Kostarikā.

Gigantiskās akmens lodes, kopskaitā ap 300, kas tiek dēvētas par Las Bolas Grandes jeb "Lielajām lodēm", atrodamas plašā teritorijā Dikidas upes deltas reģionā. To diametrs variē no dažiem desmitiem centimetru līdz pat aptuveni diviem metriem, bet lielāko sfērisko objektu svars sasniedz 15 tonnas.

Kā minēts UNESCO publicētajā Dikidas upes deltas aprakstā, Pasaules mantojuma objektu sarakstā kopumā iekļautas četras Kostarikas senvietas. Katrā no tām atrodamas visai ievērojams skaits akmens ložu, no kurām lielākā daļa uzlūkojamas to vēsturiskajā atrašanās vietā.

Lielākā daļa no Kostarikas akmens lodēm ir apgleznotas vai kā citādi izgreznotas, tādēļ ir pamats uzskatīt, ka tās kalpojušas kādai noteiktai funkcijai. Pirmās lodes, domājams, radītas ap 400. gadu pirms mūsu ēras, bet citas tapušas pēc 10. gadsimta mūsu ērā, taču pavisam noteikti – pirmsspāņu periodā. Tiesa, līdz šim nevienam nav izdevies noteikt, kādam nolūkam lodes tikušas izmantotas, kā arī kādā veidā un kādēļ tās izgatavotas.

Lielākā daļa akmens ložu izgatavotas no gabro ieža – bazaltam līdzīga materiāla. Aptuveni ducis sfērisko objektu tapuši no smilšakmens, bet vēl tikpat – no kaļķakmens. Tiek uzskatīts, ka lodes veidojusi sena, izzudusi civilizācija, kas savulaik apdzīvoja auglīgo Dikidas upes deltu.

Jāpiebilst, ka šogad UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā kopumā iekļauti 26 jauni objekti. To vidū ir Bolgāras vēstures un arheoloģijas komplekss Krievijā, Lielais Himalaju Nacionālais parks Indijā, Stevnsa fosilās klintis Dānijā, kā arī Belovežas pirmatnējais mežs Polijā. Patlaban sarakstā kopumā ietilpst 1007 vietas 161 pasaules valstī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienu prieki lieliem un maziem Baltic Beach Hotel & SPA
Lieldienu svētdienā, 31. martā, aicinām apmeklēt ģimenes branču un nobaudīt plašo svētku gardumu klāstu. Mazos Lieldienu svinētājus gaida | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.07161188sec.