Apmeklētāju iecienītais gaismas festivāls ar izgaismotu maršrutu atgriežas Viļņā

Viens no gaidītākajiem gada pasākumiem, Gaismas Festivāls beidzot, pēc pandēmijas izraisītās gada pauzes, atgriežas, lai no 13.-15. augustam izgaismotu Viļņu, Lietuvā. Lietuvas un vēl piecu valstu mākslinieki pilsētā stādīs priekšā ap 20 gaismas mākslas darbus un citus gaismas risinājumus: varavīksnes alumīnija kubi, tehniski sarežģītas izgaismotas sienas un dažādi kompleksi gaismas mākslas dizaini.

Pēc globālās pandēmijas izraisītās gada pauzes, no 13.-15. augustam atgriežas apmeklētāju iecienītais Gaismas Festivāls, lai vēlreiz izgaismotu Lietuvas galvaspilsētas Viļņas ielas. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja apmēram 200 tūkstoši apmeklētāju, padarot to par vienu no visvairāk apmeklētākajiem vasaras pasākumiem.

Šoreiz, Lietuvas un zināmi piecu Eiropas valstu gaismu mākslinieki – no Lielbritānijas, Rumānijas, Vācijas, Nīderlandes un Francijas – prezentēs gada laikā izveidotos darbus, apvienojot ap 20 neparastām gaismas instalācijām un citiem radošiem gaismas risinājumiem, kas iedegsies pilsētas ielās, laukumos un uz kultūras, vēsturiskiem objektiem, kā arī apstādījumos.

Piemēram, Hypar Collective no Nīderlandes, demonstrēs gaismas instalāciju “Hypar” –izgaismotus alumīnija kubus, kas simbolizē sinerģiju starp tehnoloģijām un dabu, tajā pašā laikā izstarojot varavīksnes krāsas, lai cienītu katra tiesības un izvēli. Viens no zināmākajiem Lietuvas gaismas māksliniekiem, Vejas Aliukas, kura nebeidzamais mākslas darbs “Mezgls” bija pagājušā gada vispopulārākais darbs, šovasar apmeklētājus apburs ar sarežģītu instalāciju “Savienojums”, kas reprezentē spēju savienoties, atjaunoties un pielāgoties dažādiem apstākļiem.

Visu instalāciju atrašanās vietu vienkārši varēs atrast aplikācijā, kas īpaši izveidota, lai apmeklētāji varētu izbaudīt dabas un pilsētvides skatus, dodoties cauri vecpilsētai, jaunajām pilsētas daļām, laukumiem un zaļajām zonām.

Piemēram, jauni renovētais Reformatoru Dārzs – 400 gadus vecais Lietuvas reformēšanas simbols savienos Vecpilsētu un jauno pilsētas daļu – stādot priekšā “Jacob’s Wall” angļu mākslinieka Parker Heyl instalāciju. Šis mākslas darbs ir izveidots ar analoga elektronikas un neparedzamām mehāniskām sistēmām.

Festivāls uzsākās 2019. gadā, par godu Viļņas dzimšanas dienai 25. janvārī, kad Lietuvas lielkņazs Gedimins vienā no savām vēstulēm pieminēja pilsētu, tādējādi pievienojot Viļņu Eiropas kartei 1323. gadā. Neskatoties uz to, ka sākotnēji šis bija ziemas pasākums, pandēmija veica korekcijas un organizatori festivālu atcēla līdz vasarai. Jaunais datums, 15. augusts iezīmē arī Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanu – lietuviešu svētkus, kas apvieno gan pagānu, gan kristīgās tradīcijas, un simbolisku abu reliģiju. Par cik pasākums tiek organizēts augustā, tas būs vēl gaišāks un krāsaināks, ar fokusu uz vasaras krāsu paleti.

Pagājušā gadā pasākums pievērsa nacionālo uzmanību ar negaidītiem, izgaismotiem mākslas darbiem – milzīgām, starojošām sejas maskām, gaismas piepildītu labirintu, varavīksnes krāsas šaurās ieliņās un gaismas stari pār Gedimina tornim, 15. gadsimta pilij, Viļņas simbolam.

Ņemot vērā to, ka festivāls, meklējot gaismas instalācijas, ļauj apmeklētājiem apmeklēt dažādas Viļņas daļas, paveras iespēja atklāt arī jaunas vietas, kā piemēram jaunus rajonus, kuri tiek īpaši pasvītroti jaunajā tūrisma mārketinga kampaņā “Sensacionālā Viļņa.” Piemēram, Paupja rajons, kurš atrodas blakus bohēmiskajam Užupis rajonam un ir viens no jaunākajiem, modernākajiem Viļņas rajoniem, kurā arī uzsāksies izgaismotā pilsētas tūre ar divām lietuviešu mākslinieka Linarta Urnieža instalācijām.

Gaismas Festivāla apmeklētāji tiek aicināti ievērot drošības rekomendācijas, sociālo distanci un lietot sejas maskas.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.03.2024 - 29.03.2024 Ģimenes Lieldienu atpūta Jūrmalā! Estravel Latvia
Pēdējās vietas! - rezervējiet atpūtu pavasara svētkos un izvēlieties DĀVANU no viesnīcas! // 2 naktis ģimenei + atpūtas piedāvājums + izvēlētā | Skatīt vairāk
no 450 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.41843009sec.