No dabas muzejiem līdz pagrīdes tipogrāfijai - unikālu Lietuvas muzeju ceļvedis

Kaut gan laiks ir kļuvis vēsāks un ir iestājies rudens, tas gan nenozīmē, ka nevarat paspēt aizbraukt uz Lietuvu, izbaudīt īsākas vai garākas brīvdienas un atklāt jaunas vietas. Šoreiz piedāvājam brīvdienu maršrutā iekļaut kādu no Lietuvas kūrortu un kūrortu teritoriju muzejiem, kuros ikvienam būs iespēja gan iepazīt vietējo apkaimi un kultūru, gan papildināt savas zināšanas.

Netradicionāli muzeji, ekspozīcijas un kompleksi Anīkščos

Anīkšči vienmēr apmeklētājus priecē ar lieliskajiem dabas skatiem – ezeriem, zaļajiem pauguriem un iespaidīgajiem Šventajas upes krastiem, taču ne mazāk populāri ir arī dažādi muzeji un ekspozīcijas. Dodoties brīvdienās ar ģimeni, noteikti iesakām apmeklēt Zirgu muzeju, kas ir vienīgais šāda veida muzejs Lietuvā. Ikviens zirgu un vēstures mīļotājs novērtēs muzejā piedāvātās aktivitātes, kuru laikā iespējams vērot audēju, keramiķu un maizes cepēju darbu, kā arī kalēja, juveliera un kokgriezēja amata noslēpumus. Muzejā ir pieejami dažādi eksponāti, sākot ar lauksaimniecības instrumentiem, līdz pat seniem kokgriezumiem. Taču muzeja teritorijā iespējams izbaudīt braucienus zirga pajūgā vai kamanās.

Savukārt netradicionālās mākslas cienītāji novērtēs tautas mākslinieka Staņislava Petraškas akmens gleznu pastāvīgo ekspozīciju. Lai iemūžinātu savas dzimtenes ainavas un Lietuvas nacionālos simbolus, gleznotājs izmantoja unikālu glezniecības tehniku, veidojot gleznas ar akmens putekļiem. Apmeklētāji varēs ne tikai apskatīt izstādītās gleznas, bet arī izmēģināt akmens glezniecības tehniku paši ar savām rokām.

Skaistajā Šeimīnišķēļu pilskalnā dabas un vēstures baudītājiem ir iespēja apmeklēt šī pilskalna vēsturisko kompleksu – skatu torņus, no kuriem paveras skaistākās ainavas, kā arī ekspozīcijas, kuras iepazīstina ar bijušās Šeimīnišķēļu (Vorūtas) pils vēsturi, kā arī seno laiku Lietuvas vēstures fragmentiem – arheoloģiskajiem atradumiem no 13.–14. gadsimta. Lai iejustos senlaiku pils iedzīvotāju ikdienā, ikvienam apmeklētājam pils pagalmā ir iespēja izmēģināt šaut ar loku, mest šķēpu un pašiem censties piešķilt uguni, izmantojot tikai vēsturiskos paņēmienus. Tāpat iespējams vārīt tēju uz ugunskura, vīt virvi, trenēties pils kara laukumā un spēlēt senlaiku spēles.

Piekrastes bagātību izzināšana Neringā

Viens no Neringas unikālākajiem dabas objektiem ir Kuršu kāpas, kuras reizi dzīvē ir jāapmeklē ikvienam. Bet, vai zinājāt, ka 1969. gadā tika atklāts arī Kuršu kāpu muzejs? Tas atrodas skaistā Nidas evaņģēliskās baznīcas ēkā, kuras darbība tobrīd tika apturēta. Apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar izstādi, kas stāsta par Kuršu kāpu un Neringas apkaimes veidošanos, vietējiem cilvēkiem, dabu un tradicionālajiem amatiem. Muzejā atrodami arī dažādi interesanti eksponāti, kas vēsta par pilsētas vēsturi, piemēram, Nidas akmens laikmeta apmetni, kas atrasta Parnīda kāpas rietumu daļā.

Baltijas valstīs dzintars ir pielīdzināms zeltam, kas apbur ikvienu ar savu maģisko izskatu un nozīmi.  Mizgiris dzintara muzejs ir unikāls ar savu bagāto un izmeklēto dzintara akmeņu un mākslas darbu kolekciju, ko papildina virtuālais stāstījums. Tas atklāj dzintara vēsturi, tā formas, krāsas, apstrādes metodes un dzintara pielietojumu. Muzejā izstādīti dzintari ne tikai no Baltijas, bet arī no daudzām citām pasaules valstīm. Lielākais no tiem ir trīs kilogramus smags, toties citi ir īpaši ar to, ka tajos var saskatīt gliemežvāku un kukaiņu nospiedumus.

Adrenalīna cienītājiem, apmeklējot Nidas kūrortu, iesakām uzkāpt Urbo kalnā, kas ir veselus 52 metrus augsts un atrodas mežu apaugušā kāpā. Tur slejas 1944. gadā vācu armijas uzspridzinātā un pēc gada atjaunotā 29,3 metrus augstā Nidas bāka. Tā tiek dēvēta par romantiskāko bāku Lietuvas piekrastē. Skats neapšaubāmi ir pasakains, un adrenalīns, ko izjūt no augstuma, ir elpu aizraujošs.

Kauņas rajona kultūrvēsturiskais mantojums

Kauņas rajons ir Lietuvas zaļais smaragds, kas atrodas pašā Lietuvas centrā. Pateicoties neskartajai dabai, Kauņas lagūnas reģionālajam parkam un pilskalniem, tas aizrauj un piesaista uzmanību. Taču labākais veids, kā uzzināt par Kauņas rajona kultūrvēsturisko mantojumu, ir apmeklēt kādu no muzejiem.

Lai baudītu īstu renesanses arhitektūru, kuru papildina modernās mākslas klātesamība, savā apskates objektu sarakstā noteikti ir jāiekļauj Kauņas rajona muzejs. Šis neparastais muzejs ir izveidots Raudondvara muižā, kas ir viens no iespaidīgākajiem renesanses arhitektūras pieminekļiem visā Lietuvā. Muzejā ir apskatāma komponista Juoza Naujalija piemiņas ekspozīcija, kas iepazīstina ar komponista dzīvi, daiļradi un sabiedriskajām aktivitātēm. Muzeja telpās atradīsiet arī modernās mākslas izstādes, kā arī iespaidīgu telpisko mākslas objektu – stikla istabu, kas ļaus ielūkoties abstraktajā un neparastajā muzeja identitātē.

Lai uzzinātu, kā mūsu senči patiesībā  ir dzīvojuši un kādus instrumentus savā ikdienā izmantojuši, ir jādodas uz Kauņas tradicionālo amatniecības centru. Šeit zem klajas debess apskatāma lauksaimniecības tehnika, tvaika mašīnas, automašīnas, amatnieku darbarīki, kā arī starpkaru periodā Lietuvas laukos izmantotie sadzīves priekšmeti. Papildu īpašu akcentu vēsturiskajai vietai piešķir Sv. Jāzepa, dzimtas, amatnieku ģimenes un Vispasaules Baznīcas aizbildņa, skulptūra.

Viena no noslēpumainākajām vietām, kuru vērts apmeklēt ir pagrīdes tipogrāfijas muzejs “AB”. Tipogrāfija “AB” sevī slēpj ārkārtīgi interesantu un noslēpumainu pagājušā gadsimta stāstu, kas pašlaik mitinās vecajās tipogrāfijas telpās, kurās ierīkots muzejs par godu tās darbam Lietuvas tautas labā. Pagrīdes tipogrāfijas ēka ir vienīgais šāda veida slēpnis Lietuvā, kuru padomju drošība nebija atklājusi. Pašā slēptuvē ir iespēja aplūkot dziļi zemē izveidoto tipogrāfiju, pretpadomju cīņas dokumentu kopijas, pagrīdes preses izdevumus un padomju varas pretinieku fotoattēlus. Tipogrāfija “AB” ir iekļauta arī vēsturiski nozīmīgo aukstā kara objektu sarakstā.

Garīgā Lietuvas tautas mantojuma atklāšana Traķos

Traķi apmeklētājus piesaista ar savu unikālo, ezeriem bagāto ainavu un viduslaikos būvēto, pagājušajā gadsimtā no gruvešiem piecelto piļu kompleksu. Vectraķu, Traķu pussalas un salas pils ir novada vizītkarte, kas atspoguļo ne tikai materiālo (arhitektūras), bet arī garīgo Lietuvas tautas mantojumu. Lai izprastu Traķu sarežģīto un bagāto vēsturi, iesakām apmeklēt Traķu sakrālās mākslas muzeju. Pils apkaimē esošajā restaurētajā dominikāņu klostera kapelā ierīkotās muzeja ekspozīcijas iepazīstina apmeklētājus ar priesteru apģērbu un tam raksturīgajiem aksesuāriem. Šeit eksponēts ornāts – greznākais un nozīmīgākais liturģiskais apģērbs, kas simbolizē Dieva visaptverošo mīlestību, garīdznieka tikumību un patiesību. Sakrālās mākslas ekspozīcijas sevī ietver daudz unikālu mākslas darbu un dažādas skulptūras, piemēram, svēto Jonu Nepomuku – Traķu pilsētas un uz ūdens nelaimē nokļuvušo aizbildni. Ekspozīciju rotā arī viena no retākajām lietuviešu tautas mākslā atrodamajām skulpturālajām kompozīcijām “Pēdējais vakarēdiens”.

Mākslas un arhitektūras baudītājiem rekomendējam apmeklēt Traķu salas pili. Šeit ikvienam iedzīvotājam vai pilsētas apmeklētājam ir iespēja iepazīties ar juvelieru darbu, tā amata niansēm un izstrādājumiem, ar kuriem senajā Traķu pilsētā rotājās pils dāmas un drošsirdīgie bruņinieki. Svētku laikā tiek demonstrētas arī daudzas citas prasmes: kokgrebšana, grāmatu iesiešana, kalšana, seno makšķerēšanas piederumu izgatavošana un citas. Turklāt katrs interesents var iemācīties no stikla lauskas izgatavot zīlītes, kult sviestu, siet sieru un liet bronzu. Šī būs vieta, kuru apmeklēt, lai baudītu mākslu un izzinātu senās paražas, bet tajā pat laikā arī lai atpūstos ar ģimeni un jautri pavadītu laiku.

Saldumu cienītāji nevar palaist garām Traķu šokolādes skulptūru muzeju, kas ir pirmais šāda veida muzejs Lietuvā. Muzejā ir iespēja apmeklēt 4 dažādas izstāžu telpas, kurās kopumā ir apskatāmas vairāk nekā 100 šokolādes skulptūru. Lielākā daļa izstrādājumu atbilst to dabiskajiem izmēriem – ir gan jaguārs, gan pirāts, gan indieši un citi varoņi. Mazākā skulptūra, kas atrodas muzejā ir cilvēka plaukstas lielumā. Un jā – viss patiesi ir gatavots no šokolādes!

Dabas izzināšana Ignalinā

Ignalina ir neliela kūrorta pilsētiņa, kuras tuvumā ir ap 200 ezeru, visapkārt ir meži, kas Ignalinu padara par ļoti pievilcīgu mērķi dabas baudīšanas cienītājiem. Lai labāk iepazītu Ignalinu un tās apkaimi, noteikti ir jādodas uz Ignalinas novada muzeju. Šajā muzejā var iepazīties ar pilsētas un tās iedzīvotāju vēsturi, paražām un tradīcijām. Etnogrāfiskajā ekspozīcijā apskatāmi dažādi 19. un 20. gadsimtā lietoti priekšmeti un instrumenti: antīki gludekļi, stelles, mēbeles un daudzi citi. Apmeklētājiem tiek sniegta arī informācija par cilvēkiem ļoti svarīgo, tā laika lina ceļu – no sējas līdz pat gultas pārklājam vai galdautam. Ikvienam ir iespēja ieraudzīt un izprast šī procesa norisi, salīdzināt to ar mūsdienām un novērtēt senču smago darbu senajās dienās.

Savukārt skaistajā, mežu ieskautajā Ažvinčiu ciemā izveidots Ignalinas dabas muzejs, kurā ikviens var uzzināt par dzīvnieku ķermeni. Muzejā ir izvietoti vairāki desmiti dzīvnieku izbāzeņi un dažādu dzīvnieku ķermeņa daļu skeleta paraugi. Muzeja apmeklējums kalpos kā dzīvnieku anatomijas stunda, kas ļauj pavērties uz dzīvo dabu no cita skatu punkta.

Medus pavisam noteikti ir viens no vērtīgākajiem dabas produktiem, kā arī tas ir ļoti gards, tāpēc, ja esiet Ignalinā, noteikti apmeklējiet Biškopības muzeju (Bitininkystės muziejus). Šis ir vienīgais šāda veida muzejs Lietuvā. Šeit, protams, ir iespēja nogaršot daudz un dažādu veidu medu, atpūsties muzeja teritorijā vai baudīt muzeja iekštelpu interaktīvos eksponātus, kas apmeklētājiem ļauj paviesoties virtuālajā biškopja mājā, darbnīcā un pat pašā bišu stropā.

Dzintara iepazīšana Palangā

Palanga, kas atrodas tikai dažus desmitus kilometru no Latvijas robežas, ir lieliska vieta, kur pavadīt nedēļas nogali. Lai iepazītu tās apkaimi, vēsturi un iedzīvotāju ikdienas gaitas, aicinām apmeklēt Palangas kūrorta muzeju. Palangas kūrorta muzejs ir iespaidīgs arhitektūras piemineklis, kas cieši saistīts ar pilsētas vēsturi. Muzejā glabājas dažādi arheoloģiskie, vēstures, foto, numismātikas, mākslas un cita veida eksponāti.

Tāpat kā Neringa, arī šis kūrorts lepojas ar Palangas dzintara muzeju. Tas tika dibināts 1963. gadā, kādreizējā grāfa Feliksa Tiškeviča muižā. Muzejs, kas atrodas krāšņajā pilī Birutes parka centrā, ir viens no visvairāk apmeklētajiem muzejiem Lietuvā. Muzejā var atrast vienu no pasaulē bagātīgākajām dzintara un no tiem darināto rotas lietu kolekcijām, kuru kopā veido aptuveni 30 tūkstoši eksponātu. Savukārt pils pirmajā stāvā izvietotās zonas apbur apmeklētājus ar atjauninātiem vēsturiskiem interjeriem, kas atspoguļo grāfu dzīvi šajā pilī.

Suņu mīļotājiem noteikti vienreiz mūžā ir jāapmeklē Suņu muzejs Palangā, kas ir vienīgais šāda veida muzejs Baltijā. Suņu muzeja ekspozīcija sastāv no privātas suņu suvenīru kolekcijas, kura sevī ietver gandrīz 6000 eksponātu no 40 pasaules valstīm, kas izgatavoti no 27 dažādiem materiāliem. Šī noteikti būs īstā vieta, kur doties, lai gūtu labas emocijas un daudz interesantu stāstu no muzeja saimnieka.

Lietuvas nacionālās kūkas muzejs – vieta, kas jāapmeklē ikvienam Druskininku viesim

Druskininki ir kūrortpilsēta pie Nemunas upes, kas pazīstama ar sanatorijām, spa centriem un vietu, kur atgūt spēkus, taču tā ir bagāta arī ar dažādiem muzejiem. Apburošais Druskininku pilsētas muzejs atrodas pašā pilsētas centrā, reprezentatīvā 20. gadsimta ēkā. Šeit ikvienam apmeklētājam būs iespēja izbaudīt un iepazīt pilsētas vēsturi, kā arī iemīlēt ēkas karalisko arhitektūru. Muzejā atrodas pastāvīgā kūrorta vēstures ekspozīcija, kā arī tajā notiek dažādi pasākumi, tai skaitā koncerti.

Saldumu mīļotājiem patiks Lietuvas nacionālās kūkas – Šakotis muzeja apmeklējums. Lai rastu atbildes uz jautājumiem par šo nacionālo kūku, iesakām doties uz maiznīcu “Romnesa”. Šī ir vieta, kur ikviens var pats izcept un nobaudīt sevis gatavotu šakotis kūku, cepot to uz īstas uguns liesmas. Rezultāts vienmēr ir lielisks, ja pat katra kūka ir atšķirīga, tai katrai ir savs stāsts un pievienotā vērtība no cepēja.

Savukārt mākslas un mūzikas cienītājiem iesakām apmeklēt M. K. Čurļoņa memoriālo muzeju. Šis vēsturiskais muzejs ir radīts par godu māksliniekam un komponistam Mikalojam Konstantinam Čurļoņam. Muzejs ir ierīkots mākslinieka vecāku mājā, kur arī viņš dzīvoja un strādāja visu savu mūžu. Ekspozīcijas memoriālo daļu veido divas koka mājas, kas iepazīstina ar dzimtas vēsturi. Vienā no tām ir atrodamas ģimenes klavieres un citi autentiski priekšmeti no dzimtas mantojuma. Savukārt otra ēka ir veltīta M. K. Čurļoņa studijai. Mājās atrodas mākslinieka mākslas, biogrāfijas un ģimenes vēstures ekspozīcijas. Muzejā notiek arī dažādi pasākumi, tikšanās ar māksliniekiem, koncerti un tematiskās izstādes. Šī būs izcila vieta, kur baudīt mākslas, kultūras un vēstures apvienojumu vienuviet, paralēli izzinot Druskininku pilsētas stāstus.

Sakrālā un dabas mantojuma cildināšana Birštonā

Birštona ir neliels kūrorts, kas tiek saukts arī par 70 avotu kūrortu. Mierpilnā vieta Lietuvā no seniem laikiem atpūtniekus vilinājusi ar unikālu dabu un minerālūdeni, taču tikpat interesanta ir šī kūrorta vēsture, kuru iespējams izzināt Birštonas muzejā. Šis muzejs atrodas bijušajā koka villas ēkā, kas ir īpaša ar savu neparasto arhitektūru, kuru rotā divi torņi un kas valdzina ar savu asimetrisko kompozīciju. Ikvienam muzeja apmeklētājam ir iespēja apskatīt izvietotās ekspozīcijas, kas iepazīstina gan ar senāko laiku, gan ar mūsdienu Birštonu. Pusstundas laikā var atrast interesantākos faktus par kūrorta vēsturi un apskatīt vairākus vērtīgus vēsturiskos, mākslas un tehnoloģiju eksponātus. Turklāt muzeja apmeklējums ir bezmaksas.

Katram, kas vēlas izjust īstu dvēseles mieru un baudīt mākslu, ir jādodas uz Birštonas sakrālo muzeju. Muzejs atrodas bijušajā draudzes ēkā, kur katru gadu ierodas arvien vairāk svētceļnieku un apmeklētāju. Muzeja vizīti cilvēki ir nodēvējuši par “patiesu atpūtu dvēselei un domu atsvaidzināšanai”, kas liecina par muzeja harmonisko un brīnišķīgo gaisotni. Muzejā īpaša uzmanība tiek pievērsta tautas mākslinieku skulptūru ekspozīcijām, kur lielākā daļa no tām tika radītas Žemaitijā 19. gadsimtā. UNESCO šīs skulptūras ir iekļāvuši Lietuvas dievību nemateriālā mantojuma sarakstā.

Viens no dabas dārgumiem, kuru izceļ Birštonas kūrorts ir Nemunas loku reģionālais parks. Par godu šim parkam ir izveidots arī Nemunas loku reģionālā parka centrs, kura mērķis ir saglabāt Nemunas lielo cilpu sistēmu, kas saglabā skaistos krastus, dabiskās strautu ielejas ar unikālām atverēm, grēdas, atsegumus un skaistos lapegļu mežus. Nemunas upes krastos atrodas īpašas vietas, kuras jāapmeklē ikvienam dabas baudītājam, kurš vēlas rast mieru skaistos dabas skatos.

Reģionālo parku iepazīšana Zarasos

Zarasi ir neliela pilsēta, kuru ieskauj septiņi ezeri. Nokļūstot Zarasos, ceļotājus sagaida pauguri, ezeri un meži, kas liek sajusties kā pasaku valstībā, kas izsenis ir zināma kā Lietuvas Šveice. Gražutes reģionālā parka centrs un Sartu reģionālā parka centrs būs tās vietas, kuras pamodinās vēlēšanos iepazīties ne tikai ar reģionālajiem parkiem, bet arī pašu dabu. Gražutes reģionālā parka centrā ir ierīkota izglītojoša ekspozīcija par dabu. Šeit zinātnieki un parka speciālisti sniedz informāciju par dabas un kultūras mantojuma objektiem, parka ainavu un bioloģisko daudzveidību, kura patiešām pārsteigs pat pieredzējušus ceļotājus. Ekspozīcijā tiek prezentētas Lietuvas aizsargājamās teritorijas, kā arī ir Lietuvas un pasaules akmeņu, minerālu un dārgakmeņu kolekcijas. Savukārt Sartu reģionālā parka centra ekspozīcijas sienās esošajos monitoros var noskatīties filmiņu par Sartu ezera rašanos, kā arī par reģionālā parka simbolu – cekuldūkuri. Atsevišķs stends ar video materiāliem ir veltīts zirgu sacīkstēm, kuru tradīcija Dusetos ir vairāk nekā 100 gadus sena.

Atrodoties kādā vietā, ir svarīgi painteresēties par šīs vietas vēsturi, izcelsmi un iedzīvotāju paražām, tāpēc atrodoties Zarasu kūrorta teritorijā, iesakām apmeklēt Zarasu muzeju, kur ikvienam būs iespēja apskatīt ekspozīcijās iemūžināto novada vēsturi, senos dokumentus, zvejas un medību rīkus un trofejas, baznīcas literatūru, apģērbus, novada mākslinieka M. Šileiķa darbus, sakrālās skulptūras, kā arī novadam raksturīgo seno audumu un gultas pārklāju paraugus.

Savukārt mākslas baudītājus aicinām apmeklēt kultūras centru, Dusetu mākslas galeriju, kas piesaista ne tikai ziņkārīgo skatienus, bet apvieno arī visus rajonā dzīvojošos un radošos māksliniekus. Modernajā galerijā darbojas trīsdimensiju projekciju ekspozīcija, kur tiek eksponēti slavenā mākslinieka Šarūna Saukas darbi. Šī būs vieta, kur smelties jaunas idejas un ļauties fantāziju lidojumam.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7056601sec.