Patarei cietums ir kā atmiņu bāka Tallinas sirdī

Somu līča krastā, Tallinas centrā atrodas Patarei jūras cietoksnis un bijušais cietums ar savu drūmo vēsturi. Šis ir viens no Eiropas visvairāk apdraudētajiem pieminekļiem un viens no komunistiskā terora simboliem. 20. gadsimtā Patarei cietumu nevainīgu cilvēku apcietināšanai izmantoja gan Padomju Savienības, gan arī Vācijas totalitārie režīmi. No 2019. gada 15. maija ēkā ir atvērta izstāžu zona "Komunisms ir cietums", kas vēsta par komunisma ideoloģiju un noziegumiem Igaunijā un pasaulē.  

Populārais kultūras kilometrs

Patarei cietoksnis, atrodas Tallinas piejūras teritorijā, populārā kultūras kilometra zonā, kur vienā pusē atrodas Hidroplānu osta un Noblessner kuģu rūpnīca, bet otrā pusē kruīzu osta. Patarei komplekss, kas gadiem ilgi atradies aizmirstībā, kopā ar saviem kaimiņiem Hidroplānu ostu, PROTO atklāšanas rūpnīcu un mākslas centru Kai veido strauji augošu un aizraujošu kultūras un atpūtas centru Ziemeļigaunijā, kas atrodas tikai 15 minūšu pastaigas attālumā no Tallinas galvenajām apskates vietām - vecpilsētas un Telliskivi radošās pilsētiņas, kas atrodas Kalamaja rajonā.Patarei ir viens no lielākajiem pilnībā saglabātajiem klasicisma arhitektūras ēku ansambļiem Igaunijā un tuvākajā apkārtnē. Komplekss ir izveidots 1840. gadā kā daļa no Krievijas galvaspilsētas Pēterburgas aizsardzības sistēmas (1710.-1818. gadā Igaunija bija Krievijas impērijas sastāvā). 1918. gadā dibinātā neatkarīgā Igaunijas Republika līdzšinējās kazarmas 1920. gadā sāka izmantot kā valsts centrālo cietumu, un šim mērķim tās bez pārtraukuma bija lietošanā līdz 1940. gadam, kad Igauniju okupēja Padomju Savienība.

Patarei komplekss kā cietums tika izmantots arī pēc Igaunijas neatkarības atjaunošanas (1991) līdz 2002. gadam. Viss Patarei komplekss ir pieminekļu aizsardzībā esoša būve.

Laikā no 1940. līdz 1991. gadam Patarei kompleksu kā aizturēšanas iestādi galvenokārt izmantoja Padomju Savienības okupācijas režīms (Vācijas okupācijas laikā, kas bija periodā no 1941.-1944. gadam, Patarei kompleksu tādiem pašiem mērķiem izmantoja nacionālsociālistiskais Vācijas režīms). Šajā kompleksā kopā ar kriminālnoziedzniekiem tika aizturēti un nogalināti tā laika politiskie oponenti.  Padomju okupācijas laikā politisku iemeslu dēļ tika ieslodzīti aptuveni 45 000 Igaunijas pilsoņi un iedzīvotāji. Lielākā daļa no viņiem nokļuva Patarei kompleksā, un tieši šī iemesla dēļ Patarei Igaunijas iedzīvotāju skatījumā ir viens no lielākajiem padomju politiskā terora simboliem.

Patarei kompleksa aptuveni 1200 kvadrātmetru lielā izstāžu zona "Komunisms ir cietums" ir saglabājusi autentisku cietuma interjeru un iepazīstina ar komunistiskās ideoloģijas būtību un tās īstenotāju noziegumiem Igaunijā un citās valstīs, arī ar komunisma un nacisma upuru stāstiem, kā arī Patarei notikumiem bagāto vēsturi no tā izveidošanas aizsākumiem 19. gadsimtā, kad komplekss tika izveidots kā jūras cietoksnis.

Neatkarībā no dzīvesvietas, izcelsmes un dzimtās valodas, Patarei komplekss savā veidā uzrunā ikvienu apmeklētāju. Tas brīdina par totalitāro ideju draudiem un atgādina par cilvēku cieņas un brīvības vērtību. Patarei kompleksā var mācīties, gūt pieredzi, atcerēties, pārdomāt. Nākotnē Patarei kompleksā ir plānots izveidot Starptautisko komunisma upuru atceres muzeju.

Par izstāžu zonas apmeklējuma laikiem, biļetēm, ekskursijām un citu informāciju uzziniet sīkāk www.patareiprison.org

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Zaķim šodien Liela diena Liepājas reģiona TIB
30. martā no 11:00 – 15:00 Liepājas Latviešu biedrības nama lielajā zālē ģimenes aicinātas bez maksas apmeklēt Lieldienu pasākumu un aplūkot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.67097616sec.