Sabantujs - laiks vismīlētakajiem tatāru tautas svētkiem [3]

Vasaras sākums ir laiks vismīlētākajiem tatāru svētiem Santujam. "Saban" tukojumā nozīmē "arkls", "Tuyı" nozīmē "Svētki", "Kāzas". Svētki tiek svinēti jau vairāk kā tūkstoti gadu, beidzoties pavasara sējas darbiem. Sabantuju atzīmē ciemos, laukos, pilsētās, visur kur vien dzīvo tatāri.

Svinību laikā notiek dažādi konkursi un sacensības – monētiņas zvejošana ar muti no bļodiņas pilnas ar airanu vai kefīru, rāpšanās uz pulēta staba pēc gaiļa vai citas balvas, jēlas olas nešana karotē, kuras kātu tur mutē, pilnu ūdens nēšu skriešanās sacensības, lēkšana maisos un slēpošana pa zāli u.c. Sabantuja pats galvenais notikums ir zirgu jāšanas sacensības (pēc iespējas) un, protams (obligāti), tatāru cīņas sports "koreš” [tat. - көрәш], uzvarētājs balvā saņem aunu. Gadsimtos izkoptas tradīcijas saglabājas, mainās un bagātinās.

Šogad (16.jūnijā) Baltijas Sabantujs notika Narvā (Igaunija), virsvadību uzņemoties Narvas tatāru biedrībai ar Narvas pašvaldības, kultūras ministrijas, pilsētas iedzīvotāju un draugu atbalstu. Sabantujā piedalījās dalībnieki un viesi no dažādiem Igaunijas reģioniem, Latvijas, Krievijas, Somijas, Čehijas, Vācijas, Somijas un citām valstīm.

Aizvadītajā gadā Baltijas Sabantujs notika Traķos, Lietuvā, savukārt nākamajā (2013.) gadā notiks Rīgā, Latvijā.

Svētki tika sākti ar tradicionālu gājienu cauri pilsētai. Gājiena sākumā brauc zirga pajūgs, kurā sēdošie dzied dziesmas un sveicina visus apkārtesošos. Pēc pajūga seko Sabantuja karogs un svētku dalībnieki. Gājiens noslēdzas Sabantuja galveno pasākumu norises vietā - šoreiz pie Narvas cietokšņa.

Svētkos piedalās visi. Uzstājās visdažādāko biedrību un tautību pārstāvji no pilsētas, valsts un ārvalstīm – tatāri, baškīri, čuvaši un vēl ļoti daudzi (uzskaitījumam nepietiks vietas, lai visus draugus minētu).

Svētku laukumā atradās tatāru nama makets priekšstata radīšanai par tatāru iedzīvi senatnē. Turpat blakus atradās arī tautas pasaku pārstāvis Šuralē. Bija iespējams iepazīties arī ar vēsturiskiem faktiem par tatāriem. Risinājās spēles, sacensības, dejas un dziesmas, un, protams, bija arī tatāru ēdieni.

Сезне Сабантуй бәйрәме белән чың куңелдән котлыйбыз! Сезгә исәнлек - саулык, бәхет һәм иминлек телибез! – tatāriski.

[No sirds apseveicu Jūs ar Sabatuja svētkiem! Vēlu veselību, laimi un pārticību!] – latviski.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Travelnews.lv 06/21/2012 08:59 Labdien, Anton, paldies Jums par novērojumu un komentāru. Labosimies! Ar katras nedēļas notikumiem Jūs variet iepazīties speciāli sagatavotajos Nedēļas nogales pasākumu kalendāros. Šobrīd aktuālais ir Līgo/Jāņu pasākumu kalendārs (titullapā). Paldies!

2 Antons 06/20/2012 20:40 Nu ar Notikumu ķeršanu Travelnews tā pašvakāk. Atveru sadaļu Notikumi - tur tikai divi gabali, laikam nekas nenotiek.

3 Nokavetais 06/20/2012 13:11 Žēl, ka informācija nak tik vēlu -viss jau garām, pasakums bija 16/6, tagad tik bildēs papriecēt aci var. Cerams, ka par Rīgas pasākumu nebūsim kā Igauņi, bet laicīgi uzzināsim. Lai veicas ar informācijas ķeršanu Travelnews.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98249507sec.