Marka Rotko mākslas centrā tiks atklāta fotogrāfiju izstāde «AccessAbility»

Dzīvot ar cieņu, neskatoties uz invaliditāti, ir cilvēka tiesības saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām. Dodot iespēju ikkatram tikt redzētam un sadzirdētam, mēs ejam pretī ikviena cilvēka tiesībām uz cieņpilnu dzīvi. Izstādē redzami četrpadsmit Zviedrijas un četrpadsmit Latvijas cilvēku ar invaliditāti portreti un personīgie stāsti par līdzvērtīgu dzīvi un iekļaušanos sabiedrībā, par sapņiem, cerībām, bēdām, prieku, darbu, ģimenēm un mīļajiem.

Izstāde “AccessAbility” mērķis ir parādīt, ka mums apkārt dzīvo cilvēki, kuriem ir īpaši jāpielāgojas vai īpaši jādomā kā iekļauties redzīgo, dzirdīgo un staigājošo sabiedrībā, kā lietot infrastruktūru, kura radīta, formāli domājot par līdzcilvēkiem. Izstāde kā Zviedru institūta iniciēts projekts Latvijā aktualizē mūsu attieksmi un iekļaujošas sabiedrības aspektus.

Iekļaujošas un cieņpilnas dzīves iespējas gan no pilsētām, gan laukiem raksturo foto izstādes dalībnieki, kuri tika izvēlēti pēc daudzveidības principa, reprezentējot dažāda vecuma, dažāda dzimuma un cilvēkus ar dažādu invaliditāti. Izstādes dalībnieki tika izvēlēti sadarbībā ar invalīdu un viņu draugu biedrībai “Apeirons”, biedrību “Es redzu”, Liepājas Neredzīgo biedrību, Rotko Mākslas centru, Liepājas un Valmieras mākslas un dizaina vidusskolām, Beverīnas un Kocēnu novada sociālajiem dienestiem.

Foto izstādes dalībnieks Kristaps Kaņuks no Kuldīgas atgādina: “Jums ir divas rokas, divas kājas, Jūs variet pārvietoties – par ko Jūs sūdzaties!” Savukārt Aleksandrs Jevdokimovs no Kocēniem pauž: “Patiecoties savai uzstājībai un apņēmībai, esmu nokļuvis tur, kur esmu vēlējies. Taču invalīdi, kuri nav tik uzstājīgi, nemaz neiet ārā no mājas un neiekļaujas sabiedrībā dēļ sabiedrības attieksmes un nepieejamas vides.” Arta Teivāne no Vimbukroga ir pārliecināta: “Ja būtu iespējams mācīties Latvijā, es noteikti mācītos tepat.” Diāna Grenēvica no Liepājas atzīst, ka “Divi gadi ir par maz, lai iekļautos dzirdīgā sabiedrībā.”

Izstādes fotogrāfi ir Matīss Markovskis (Latvija) Markus Marketiks (Markus Marcetic) (Zviedrija). Izstādes kuratore un producente Liepājā, Daugavpilī, Valmierā un Rīgā Dr.art. Aija Freimane. Projekta “AccessAbility” pasaules tūres vadītāja Silvija Augustinsone (Sylvia Augustinsson), Zviedrijas institūts Stokholmā. Izstāde notiek ar Zviedru institūta un Zviedrijas vēstniecības atbalstu.

Izstādes atklāšana  10. decembrī plkst.12.00 Saules skolā,  plkst.13.00 Rotko centrā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Cēsu TIC
,


Rija Domus Hotel
,


Park Hotel Latgola
,


Daugavpils TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29679489sec.