Mārītes Klušas performance un meistarklase Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā

17. septembrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā notiks “Destrukcija” – Mārītes Klušas ugunīga performance ar aktīvu mākslas līdzdalību, kas ieskandinās 10. Mūzikas un mākslas festivālu “DAUGAVPILS ReStArt 2021”, savukārt 18. septembrī māksliniece vadīs radošo meistardarbnīcu papīra formēšanā.

Mārīte Kluša (dz. 1951, Pļaviņas) – interjeriste, grafiķe. Beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Interjera un iekārtas nodaļu ar diplomdarbu “Maināma rūpnīcas uzskataģitācijas sistēma”, vadītājs Voldemārs Šusts. Strādājusi par dizaineri vairākos uzņēmumos, tostarp Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas konstruktoru nodaļā (1975–1976). Kopš 1981. gada – ventspilniece. Darbojusies interjera, lietišķās grafikas un stājgrafikas jomā. Izstādēs piedalās kopš 1975. gada. “Delikātos spalvas zīmējumos ikdienišķiem dabas motīviem un elementiem piešķirta romantiska noskaņa” – tā Mārītes Klušas radošo darbību 20. gs. 90. gadu sākumā raksturo Maija Galdiņa.

“Mākslas darbam ir arī pasaules notikumu konteksts – pašreiz ir labi redzams, kā civilizācija iznīcina sevi no iekšpuses. Ievainots cilvēks – tā vienmēr ir traģēdija. Un mākslas augstākais punkts, protams, ir traģēdija,” saka autore. Ieva Rupenheite māksliniecei raksturo šādi: “Mākslinieks, kas, radot jaunu darbu, apzināti disonē ar jau pārbaudītajiem radīšanas paņēmieniem, protams, nav nebijusi parādība, tomēr rūdīta grafiķa uzbrukums papīram, izrēķinoties ar tā viendabību, pakļaujot to savām mākslinieciskajām iegribām un no 2D iegūstot 3D abstrakciju, liecina par māksliniecisku briedumu, drosmi un spēku.”

Performance “Destrukcija” ir mākslinieces apzināts akts, kurā tiek reflektēts par mākslas darbu nākotni, to nonākšanu kādā no kolekcijām vai krājumu gaiteņiem. Cik liels ir tas apjoms, kas pēc cilvēka radošās darbības paliek kā vērtība un iespaidu avots nākamajām un pat jau šobrīd augošajām paaudzēm? Māksla patērētājsabiedrībā dažkārt iegūst produkta statusu, un ir pamats runāt par šī produkta pārprodukciju. Vai visam radītajam ir jāpaliek neskartam, vai tomēr arī mākslas aktiem ir jāiekļaujas kopējā mākslas aprites ciklā, veidojoties, eksponējoties un galu galā – arī krāšņi izzūdot nebūtībā, vietā atstājot mirkļa iespaidus, kas ir vērtīgāki par putekļiem klātu krājuma sekciju.

Tāda ir arī Mārītes Klušas ugunīgā performance “Destrukcija”, kurā aktīvi līdzdarbojas pašas rūpīgi veidotie mākslas objekti. Tie tiek nodoti mūžībai nevis caur kolekciju krājumiem, bet caur performanci muzikālā pavadījumā. Traģiski, episki un neizbēgami – ugunī. To visu varēs novērot Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā 17. septembrī plkst. 19.00.

Bet jebkurai destrukcijai pamatā ir arī radīšanas darbs. Mārītes Klušas gadījumā tie ir formēti līmētā papīra darbi, kas rūpīgi apstrādāti meditatīvā grafikas tehnikā, apvienojot skulpturālu trīsdimensionalitāti ar rūpīgi dekorētu ilustrāciju, izceļot atveidotās papīra skulptūras apveidus. Tā ir unikāla tehnika, kuru māksliniece izkopusi savas dzīves laikā. Šobrīd Mārīte Kluša grib nodot savas zināšanas topošajai mākslinieku paaudzei, kā arī dāvāt ierosmi jau esošiem māksliniekiem, piedāvājot savu meistarklasi papīra formēšanā.

Mākslinieces radošā meistardarbnīca notiks Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 18. septembrī plkst. 12.00. Uz meistarklasi ir aicināti pieteikties mākslas interesenti, vēlams – ar priekšzināšanām papīra apstrādē, tomēr jebkurš interesents, kas vēl tikai uzsāk mākslinieka gaitas, arī ir laipni aicināts pieteikties. Pasākumā var piedalīsies tikai dalībnieki ar derīgiem Covid19 sertifikātiem. Pieteikšanās līdz piektdienai, 17. septembrim, rakstot uz e-pastu: aivars.baranovskis@daugavpils.lv vai rakstot/zvanot uz 27029427. Vietu skaits pasākumā ierobežots.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.01194477sec.