Kas ir lētāk – pirkt vai īrēt māju?

Ir gadījumi, kad īrēt nekustamo īpašumu, jo īpaši māju, ir lētāk nekā to iegādāties privātīpašumā. Kad jūs iegādājaties māju, jūsu uz ļoti ilgu laiku būsiet saistīts ar šo vienu, konkrēto vietu, ielu, pilsētu, rajonu. Vēlāk varat arī saskariet ar grūtībām pārdot savu māju, ja jums pēkšņi rodas labākas karjeras iespējas kādā citā pilsētā vai pat valstī un jāpārceļas maksimāli īsākā laika posmā.

Nomā jūs varat piedāvājumā saņemt tikpat jauku māju, bet ar krietni elastīgākiem noteikumiem. Kad vēl esat jauns un savas karjeras pašā plaukumā, mājas pirkšana tik ļoti saistās ar atrašanos vienā vietā, ka par šādu scenāriju jūs pat nedomājat. Ja jūs saņemat studiju apmaiņas programmas piedāvājumu citā valstī uz nepilnu gadu, jūs varat vienkārši pārtraukt savu nomas līgumu agrāk vai arī izīrēt savu daļu kādam no tuviem draugiem, kamēr esat prom. Ir neapstrīdami daudz grūtāk pārdot māju vai dzīvokli un turpināt aizsākto straujo dzīves ritmu, kad nav simtprocentīgas pārliecības, kur dzīves līkloči jūs aiznesīs rīt.

Ja esat bijuši oficiāli nereģistrētās attiecības, tad zināt, ka neprecētiem pāriem var būt daudz un dažādu, galvenokārt, praktisku iemeslu, kāpēc izvēlēties tieši īrēt māju, nevis pirkt. Viens no tiem – ja attiecības beidzas, izvākties no kopīgās dzīvesvietas un sadalīt jūsu finanses ir daudz, daudz vieglāk. Jā, protams, pārvākšanās šādu iemeslu dēļ nekad nav no priecīgajām, taču, ticiet mums, situāciju atrisināt ir daudz vieglāk nekā tad, ja jūs māju būtu nopirkuši kopīgi kā neprecēts pāris. Pierādīt, cik abas puses ir ieguldījušas īpašumā un kā ieguldījumus sadalīt atstājot māju vienas puses īpašumā vai pat pārdodot to, būs gatavais murgs. Jau iegādājoties kopīgu māju, kad vēl neesat precējušies, jūs saskarsieties ar neskaitāmiem juridiskiem izaicinājumiem, īpaši, ja jūs izvēlēsieties īpašumtiesības norakstīt tikai uz viena cilvēka vārdu. Būs jāmeklē aizdevumi bez ķīlas Rīgā uz labākajiem noteikumiem un jārēķina, cik daudz ik mēnesi esat gatavi atlikt savas ligzdiņas iegādei, vidēji, nākamos 40 gadus. Pat tad, ja abi cilvēki vienlīdzīgi piedalās hipotēkas maksājumos, tikai īpašuma tiesību turētājam ir juridiskas tiesības uz absolūti visu, kas ir saistīts ar konkrēto īpašumu. Ja šī persona nolemj pārdot māju, otrai personai nebūs iespējas iebilst pret šādu darījumu. Sarežģījumi, kas saistīti ar mājas iegādi kā neprecētam pārim, var būt bezgalīgi, un tas tiešām kalpo par vienu no galvenajiem iemesliem, kāpēc šādam pārim būtu visveselīgāk  apsvērt mājas īri. Kā alternatīvu papildus nodrošinājumu pāris var sagatavot juridiskus dokumentus, lai aizsargātu viens otru gadījumā, ja attiecības dažādu iemeslu dēļ pajūk.

Dažādi finanšu eksperti un avoti bieži apgalvo, ka īrēt māju ir krietni dārgāk, nekā to nopirkt, pat ja ņem vērā remonta, apsaimniekošanas un hipotēkas izmaksas. Citi eksperti savukārt uzstās, ka noma ir indivīda maciņam lētāks lēmums, un uzkraut uz saviem pleciem ikmēneša hipotekāros maksājumus un visus pārējos mājas apsaimniekošanas izdevumus uz vairāk kā 40 gadiem ir gatavais neprāts. Patiesība ir kaut kur pa vidu. Vai īre ir vai nav lētāka, ir atkarīgs no tā, kur jūs dzīvojat, mājokļu tirgus attiecīgajā pilsētā un pašas mājas īres cenas. Pirms pieņemat galējo lēmumu par labu vienam vai otram variantam, meklējiet un izpētiet vidējo mājas īres un hipotēkas cenu jūsu izvēlētajā atrašanās vietā. Izmantojiet Compeuro piedāvātos pakalpojumus, lai veiktu arī pieejamo aizdevumu salīdzinājumus, ja būs nepieciešami papildus līdzekļi vienai vai otrai izvēlei.

Ja esat gados vecāks, jau precējies un ar bērniem (vai drīzumā tos plānojat), tad mājas iegūšana īpašumā var šķist kā acīmredzama izvēle. Tas ir nākamais solis “pieaugušo pasaulē”, pat ja jūs nejūtaties īsti gatavi nekustamā īpašuma uzliktajam slogam. Neatkarīgi no tā, ko saka statistika, vienmēr padomājiet par to, vai esat gatavi atteikties no īres līguma vienkāršības un elastības.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17207003sec.