Tuvojas Jelgavas nakts pusmaratons - Kas jāņem vērā, skrienot naktī?

Tradicionāli skriešanas sacensību starti tiek doti dienas pirmajā pusē un aktīvi skrējienu dalībnieki sevi un savu ķermeni jau pieradinājuši konkrētam režīmam - cik stundas miega nepieciešamas, ko un cik daudz ēst brokastīs, kā iesildīties. Gatavojoties vērienīgākajam nakts skrējienam Latvijā - Jelgavas nakts pusmaratonam, ir vērts ieklausīties pieredzējušos skrējējos, kuri dalās padomos par to, kas viņuprāt jāņem vērā, startējot naksnīgās stundās.

Inese Nagle, vieglatlēte, Nike+ Run Club trenere

1.    Izbaudīt nakti - skrienot tumsā, sajūtas skrienot ir daudz neparastākas, jo ātrums šķiet krietni lielāks nekā tas ir patiesībā, tumsa apskauj, radot omulīgu sajūtu. Tā kā Latvijā nav daudz skriešanas sacensību naktī, startējot Jelgavā, uzskatu, ka ir svarīgi izbaudīt šo sajūtu.

2.    Izvēlēties atbilstošu ekipējumu - skrienot naksnīgos laikapstākļos noteikti jāpievērš uzmanība apģērbam - tam jabūt gaišā krāsā un ar atstarojošiem elementiem. Tādējādi skrējējs būs labi pamanāms, jutīsies trasē droši un pilnībā varēs koncentrēties uz svarīgāko - skrējienu.

Jānis Girgensons, Trešais ātrākais pusmaratonists Latvijas vēsturē

1.    Adaptēties starta laikam - lai pierastu skriet vēlu vakarā, pēdējos svarīgos treniņus pirms Jelgavas varu ieteikt skriet tajā pašā laikā, kad tiek dots starts - ap pulksten desmitiem vakarā.

2.    Pārdomātas maltītes  - sacensību dienā brokastīs un pusdienās uzņemtajām maltītēm nevajadzētu saturēt taukus, šķiedrvielas un olbaltumvielas, tātad koncentrēties maksimāli uz ogļhidrātiem bagātu ēdienu. Pats galvenais - lai vēderā nerodas smaguma sajūta.

3.    Labs garastāvoklis - tā kā svarīgākais jebkur, kur ieguldi savu enerģiju, ir izbaudīt procesu, tāpēc arī uz Jelgavu nedrīkst aizmirst paņemt līdzi labu garastāvokli. :)

Alma Vītola, ultramaratoniste, Brazīlijas džungļu maratona uzvarētāja.

1.    Miegs - iepriekš svarīgi  kārtīgi izgulēties, lai vakarpusē pirms starta nenāk miegs. Lai gan, iespējams, ļoti ātri skrienot, ballītes atmosfērā par nogurumu piemirstas :)

2.    Maltītes - pa dienu nevajadzētu ēst smagu ēdienu, tādu, kas ilgi pārstrādājas organismā.

3.    Aktivitātes - ja diena bijusi aktīva, pa dārzu rokoties vai visādās citādās aktivitātēs, var diezgan sagurt. Tāpēc, darbojoties pa dienu, mazliet jāpietaupa spēki arī startam.

4.    Apģērbs - jāņem vērā, ka vakarā ir vēsāks un var noderēt siltāks apģērbs.

5.    Drošība - varbūt skrienot pa pilsētu lukturītis nebūs tik aktuāli, kā tas ir taku skrējienos, bet atstarojoši elementi gan par ļaunu nenāks.

Agnese Pastare, olimpiskā soļotāja, skrējēja

1.    Pierast skriet vakarā - šī ir manis pašas metode, gatavojoties vēlajiem startiem, ko noteikti varu ieteikt arī citiem. Ir svarīgi laicīgi pieradināt organismu galvenos treniņus veikt vakarā - ne obligāti ļoti vēlu, dažām stundām nebūs liela nozīme, būtiskākais šajā procesā ir ļaut ķermenim adaptēties startēt pēc aizvadītās dienas.

2.    Ierobežot slodzi sacensību dienā - manuprāt, dienā, kad paredzēts starts, ir svarīgi izvairīties no lielas slodzes vai ilgas uzturēšanās saulē, kā arī ir vēlama diendusa.

3.    Ogļhidrātu rezerves papildināt iepriekšējā dienā - garāko distanču skrējējiem, kuri pirms sacensībām cenšas uzkrāt ogļhidrātus, ieteiktu lielo ēšanu taisīt iepriekšējā dienā un pirms sacensībām ēst pārbaudītus un ēdienus, ko organismam viegli pārstrādāt.

4.    Režīms sacensību dienā - arī pirms sacensībām, kuru starts paredzēts vēlu vakarā, ieteiktu veikt nelielu iesildīšanos jeb rītarosmi, lai visa diena nebūtu jāpavada bezdarbībā.  Vēl ieteiktu ievērot  līdzīgu pirms-sacensību režīmu kā jebkurās citās sacensībās  - pēdējo maltīti ieturēt 3 stundas pirms starta, iesildīties kā ierasts.

Dmitrijs Serjogins, 2016. gada Latvijas čempions pusmaratonā

1.    Pierast pie tumsas - vasaras vidū lielākā daļa skrējēju jau ir piemirsusi, kā tas ir - skriet tumsā. Taču jāteic, ka apgaismojums noteikti ietekmē ātruma izjūtu un kustību koordināciju. Turklāt skriešana sacensību režīmā ap pulksten desmitiem vakarā vairumam nav pierasta, tāpēc, ja Jelgavā  plāno skriet uz rezultātu, tad sagatavošanās procesā nepieciešams iekļaut treniņus vēlās vakaras stundās. Tādējādi organisms pieradīs pie skriešanas laikā, kad parasti mēdzam iet gulēt vai ieturēt pēdējo maltīti. Bet svarīgi plānot šos vakara treniņus tā, lai atliek laika pilnvērtīgam 8-9 stundu miegam.

2.    Vieglas maltītes pa dienu - bez šaubām sacensību dienā brokastīs, pusdienās un vakariņās jāuzņem vieglas maltītes, kuras organismam viegli pārstrādāt. Kā arī uzskatu, ka nevajadzētu eksperimentēt ar maltītēm - lai pirms starta nebūtu jācīnās ar vēdergraizēm.

3.    Sagatavot nepieciešamo laicīgi - lai izvairītos no nevajadzīga stresa pirms sacensībām, nevajadzētu mantu krāmēšanu atstāt uz pēdējo momentu, bet salikt somā visu nepieciešamo iepriekšējā vakarā vai no rīta.

4.    Gadžeti, kurus neņemt trasē -  manuprāt, austiņas, mūzikas atskaņotāji un telefoni noteikti jāatstāj somā - lai neradītu bīstamas situācijas trasē sev un citiem dalībniekiem.

Vairāk aktuālās informācijas par Jelgavas nakts pusmaratonu un reģistrācija -

www.bigbankskrienlatvija.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.34827304sec.