Festivāls «Kino Pedālis» piedāvās aizraujošu dokumentālo filmu programmu

Jau trešo gadu Latvijas festivālu vidū gozējas neparastais divdabis – festivāls „ Kino Pedālis”, kas neparastā duetā sapludina kino un riteņbraukšanu, tāpēc arī šogad 11. un 12.maijā visi kino un velo mīļotāji aicināti uz Valmieru, lai mītu pedāļus, skatītos filmas, izklaidētos, izzinātu un lieliski pavadītu laiku!

Festivālu 11.maijā vakarā atklās KINO NAKTS, kad ikviens ar savu velosipēdu būs aicināts doties uz pieciem pop – up kinoteātriem, kas skatītajiem būs atvērti bez maksas. Par vienas nakts kinoteātriem festivāla laikā kļūs koncertzāle „Valmiera” Vecpuišu parkā, mākslas galerija „Laipa”, Valmieras vecais ūdenstornis, „Siltumnīca” pie Kalnģeņģu mājām un vēl kāda pagaidām slepena vietiņa Valmieras apkārtnē. Bet, runājot par šī gada filmu programmu, paguliet iepriekš, jo nakts būs gara un laba! Festivāls kino baudītājiem ceļ priekšā vairākas lieliskas filmas, kas līdz kaulam ļaus sajust riteņbraukšanas sacensību sūro pusi, cilvēka fizisko robežu milzīgos apmērus, kā arī neizmērojamo un neizskaidrojamo mīlestību „būt uz riteņiem”.

Festivālā nedrīkst palaist garām divas jaunas, iespaidīgas un jaudīgas pilnmetrāžas dokumentālās filmas, kas pirmo reizi nonāks pie latviešu skatītājiem. Viena no pērlēm ir lietuviešu režisora Arūna Mateļa jaunākā filma „Brīnišķīgie lūzeri. Cita pasaule” (Wonderful losers: A Different World, 2017), kura tapusi sadarbībā ar Latvijas studiju „VFS Films” un jau saņēmusi vairāku starptautisku kino konkursu godalgas. Filma stāsta par riteņbraukšanas sacensību Giro d’Italia neredzamo pusi, sarežģīto hierarhisko struktūru un tā sauktajiem gregariem – profesionālās riteņbraukšanas mūkiem, kuri pašuzupurējas - vienmēr brauc aizmugurē, piegādā biedriem ūdeni un jau startējot ir nolemti zaudēt. Šī ir pirmā reize, kad kāds izvēlējies kino valodu, lai runātu nevis par velosporta čempioniem, kuri parasti izpelnās uzmanību, bet gan par tiem, kuri paliek ēnā. Otra filma, kas noteikti būtu jāredz, ir režisora Arņa Aspera filma „Neiespējamais ir iespējams” (A to B Rollerski, 2017) par latviešu sportistu, dēkaini un aizrautīgu piedzīvojumu meklētāju – Raimondu Dombrovski, kas astoņdesmitajos gados ar roller slēpēm 90 dienās šķērsoja visu Ziemeļameriku no Kanādas līdz Meksikai, pieveicot 4200 jūdzes un garajā ceļā meklējot pats sevi.

Vēl kādā neparastā braucienā aicinās pievienoties dokumentālā īsfilma „Atrast laiku” (Finding time, 2017), kurā trīs jaunieši ar velosipēdiem dodas 4000 kilometru garā ceļā no Norvēģijas līdz Spānijai, pieredzot gan sniegotus kalnus, gan saulainu piekrasti un atklājot kā skaistās, tā neglītās velosporta puses. Riteņbraukšanas sacensību garša mutē paliks arī pēc dāņu režisora Jorgena Leta filmas „Svētdiena ellē” (A Sunday in Hell, 1977), kas līdz sīkākajai detaļai dokumentē pasaulē prestižākās un vienlaikus sarežģītākās vienas dienas velosacīkstes „Parīze-Rubē”, sākot ar dalībnieku ierašanos, braucamrīku sagatavošanu startam un beidzot ar finiša spurtu distances pēdējos metros un uzvarētāja kronēšanu.

Mierīgāks temps būs režisores Lailas Pakalniņas īsfilmai „Zirdziņ, hallo” (2017), ilgi un pacietīgi stāvot, lai iemūžinātu kādu ceļu gandrīz pie pašas Latvijas Austrumu robežas. Divu filmu tandēms ar turpinājumu pēc vairāk kā 20 gadiem „Ar velosipēdu gar mūri” (Cycling the frame,1988) un „Neredzamais mūris” (The Invisible Frame, 2009) aicinās doties braucienā gar Berlīnes mūri – vienā gadījumā starp divām atšķirtām pasaulēm, otrā, ielūkojoties tajā pusē, kura iepriekš nebija redzama. Bet audiovizuālais darbs „Es tevi mīlu, turpini braukt” (I love you, keep going, 2017), ar velosipēdu braucot milzu sastrēgumos, aicinās padomāt par globālo procesu ietekmi uz dabu un cilvēkiem. Savukārt dokumentālā kino klāstu papildinās mākslas filma „Vai viegli būt jaunam un bez atbildības?” (The Young Offenders, 2017) par diviem jauniem īru dīkdieņiem, kas metas lielā avantūrā, kad netālu avarē narkotiku tirgotāju laiva.

Tā kā festivāls „Kino Pedālis” ir ģimenēm draudzīgs pasākums, tad tiek domāts arī par gados jaunākajiem kino skatītajiem, un 12.maijā Vecpuišu parkā būs interesanta bērnu kino programma. Būs skatāma pērna gada Lielā Kristapa labākā animācijas filma „Bize un Neguļa” (2017), kā arī citas aizraujošas multfilmas – „Mūsu ome rullē” (2017), „Maratona dienasgrāmatā” (2015) un „Kapteinis, pilots un dziedātāja”(2014).

Festivāla filmu programma ir tapusi sadarbībā ar Norvēģijas vēstniecību, Norvēģijas Filmu institūtu, Dānijas Kultūras institūtu, Dānijas Karalistes vēstniecību Rīgā, Dānijas Filmu institūtu, Gētes Institūtu Rīgā.

Par festivālu

Velo un kino festivāls „Kino Pedālis” 11. un 12.maijā notiks Valmierā. Piektdienas vakarā visi ar saviem velosipēdiem dosimies kino naktī. Sestdienas rītā ar kopēju parādes braucienu starts tiks dots velo braucienam – interaktīvai spēlei, kas trijos dažādos maršrutos izvedīs pa filmu cienīgiem līkločiem Valmieras apkārtnē. Sestdien pa dienu Vecpuišu parkā arī līdzsvara riteņu brauciens bērniem, multfilmu seansi, dažādas meistardarbnīcas un vakarā –  ballīte ar dzīvo mūziku.

Pasākumu organizē Valmieras pilsētas pašvaldība un aktīvā tūrisma centrs “Eži” sadarbībā ar Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 30.03.2024 Ottes Lieldienas Alūksnes TIC
30. martā, 11:00 aicināti uz OTTES LIELDIENAS, – Viktora Ķirpa muzejā “Vidzemes lauku sēta”. Olas nodrošina Alūksnes Putnu fabrika | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16410208sec.