Uzstādot sliežu velosipēdu, attīstīs bijušo šaursliežu dzelzceļa līniju Zilākalnā

Kocēnu novada pašvaldība vietējās rīcības grupas biedrības "Vidzemes lauku partnerība "Brasla" " izsludinātajā LEADER projektu konkursa VII kārtā iesniegusi projektu "Minies pa sliedēm", kas paredz sliežu velosipēda uzstādīšanu Zilākalna ciemā – bijušajā šaursliežu dzelzceļa līnijā.

Ņemot vērā, ka teritorija, kurā savulaik kursējis šaursliežu vilciens no Zilākalna ciema uz Žažēnu purvu un pēc tam uz Valmieras – Ainažu šaursliežu dzelzceļa līniju, šobrīd netiek izmantota un palēnām aizaug, tad šis projekts ienesīs jaunu dzīvību un jauninājumus uz šaursliežu dzelzceļa sliedēm. Ieviešot sliežu velosipēdus, gan ceļotājiem, gan vietējiem iedzīvotājiem būs iespēja izbaudīt, kā ir braukt pa šaursliežu dzelzceļu un iztēloties, kā tas varēja būt, ja brauktu ar šaursliežu dzelzceļa lokomotīvi. Šāds piedāvājums akcentēs dzelzceļa kādreizējo nozīmi kūdras izstrādi, kā arī kūdras purva darbību mūsdienās. Ikvienam būs iespēja fiziski aktīvi atpūsties un vērot, kā tiek izstrādāts purvs mūsdienās.

Sliežu velosipēds darbosies kā papildu vērtība ekskursijām Zilākalna ciemā. Šādas ekskursijas plāno piedāvāt Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs, kurš galvenokārt sniegs informāciju par dabas objekta Zilākalna un apkārtējo kūdras purvu vēsturi, Zilākalna ciemu un tā rašanos, kas cieši saistās ar šaursliežu dzelzceļu un purvu izstrādi.

Šāda piedāvājuma radīšana un papildināšana ar parastu, jau ierastu ekskursiju pa Zilākalna ciemu, piesaistīs jaunus cilvēkus, kuriem vairāk interesē iepazīt vēsturi aktīvā veidā. Skolēni, jaunieši un aktīvi cilvēki būs galvenokārt šī jaunradītā produkta izmantotāji. Šīs ir arī auditorijas, ar kurām vēlas strādāt Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrs, jo tiek veidots piedāvājums, kas vērsts uz aktīvo atpūtu. Aktīvās atpūtas piedāvājumi tiek veidoti, jo to ļauj apkārtējā daba – dabas objekta "Zilaiskalns" meža takas, kuras nākotnē plānots marķēt, reljefs, "Zaļā dzelzceļa" klātbūtne, kas pienesīs centram aktīvās atpūtas piekritējus.

Valmieras Šaursliežu pievedceļa sabiedrību 1902. gadā dibināja Vidzemes muižnieki, dzelzceļa projekta autors bija Pauls Līvens. Pēdējo posmu Puikule—Dauguļi slēdza 2000. gadā, kad to pārstāja izmantot Zilākalna kūdras fabrika. Vēl nesen kustība tika atjaunota, lai izvestu izstrādāto kūdru no Žažēnu purva, taču šobrīd sliežu ceļš vairs netiek izmantots, jo ir uzbūvēts ceļš, lai smagās automašīnas varētu iebraukt purvā. 2018. gada nogalē Kocēnu novada tūrisma speciālists konstatēja, ka sliedes plāno demontēt. Pēc sarunas ar pašreizējo kūdras purva īpašnieku, darbi tika apstādināti ar norunu, ka sliedes netiks demontētas gadījumā, ja tās tiks izmantotas citā inovatīvā veidā. Tika domāti citi inovatīvi, vienkāršoti veidi, kā izmantot industriālo mantojumu. Šāda sliežu velosipēdu izmantošana uz senajām sliedēm citviet pasaulē ir ļoti populāra, jo, pirmkārt, tas piedāvā izkustēties aktīvi, otrkārt, tas rada iespēju uzņēmējiem attīstīt sliežu velosipēdu tuvumā uzņēmējdarbību. Piemēram, Beļģijā, nobraucot ar sliežu velosipēdu, gala punktā ir Beļģu vafeļu kiosks. Sliežu velosipēdi iekļausies Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centra kompleksajā piedāvājumā.

Projekta kopējās izmaksas ir 20 000,00 EUR no kuriem publiskais finansējums ir 18 000,00 EUR, bet Kocēnu novada domes finansējums ir 2 000,00 EUR. 2019.gada decembrī izsludināts iepirkums sliežu velosipēda izstrādāšanai un izgatavošanai, projekta realizācija plānota 2020. gadā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.98047113sec.