Kopš 2020.gada Valmieras muzejs piedāvāja jaunas iespējas

2020.gadā Valmieras muzejs piedāvāja jaunas iespējas, kā atklāt stāstus, kuru liecinieki ir krājumā esošie priekšmeti, dokumenti, fotogrāfijas. Savukārt izstādēs bija iespēja tikties ar māksliniekiem – ja ne klātienē, tad īpašos stāstus ieraugot viņu darbos.

Kopumā muzeja krājumā 2020.gada izskaņā bija 67203 vienību, konservēta un restaurēta 1491 vienība. Latvijas nacionālā krājuma kopkatalogā pērn ievadīta informācija par 2315 vienībām, šobrīd sasniedzot kopskaitu 17715. Valmieras muzeja krājums 2020.gadā papildināts ar plaša padomju perioda sadzīves priekšmetu kolekciju. Interesants jaunieguvums ir Kristīnes Dobrājas dāvinājums – leļļu istaba, kas datēta ar 20.gadsimta 60.gadiem. Īpašs prieks bija atzīmēt mākslinieku Pētera Postaža un Andra Vārpas apaļās jubilejas. Turklāt dāvanas saņēma ne tikai paši mākslinieki, bet arī Valmieras muzejs un tā apmeklētāji. Pēteris Postažs muzejam dāvināja 22 eļļas gleznas. Andris Vārpa iepriecināja ar izstādi, turklāt ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu muzejs iegādājās desmit mākslinieka zīmējumus.

Valmieras muzejā 2020.gadā bija skatāmas 23 izstādes, citviet eksponētas vēl desmit izstādes. Otro gadu tika veidotas ekspresizstādes, 12 reizēs skatītājiem rādot vēstures stāstus par  Latvijas valsts proklamēšanas svinībām 1920.gadā Valmierā, par barikāžu laiku, tāpat varēja uzzināt, cik daudzveidīgs var būt vērpjamais ratiņš, cik dažādās tehnikās iespējams darināt mežģīnes, kāds izskatās riņķīšu pinuma bruņu krekls, apskatei bija izliktas saldumu kārbas, savs laiks bija stāstam par radio un skaņuplašu atskaņotājiem, dažādu pasākumu afišām.

Pērn muzeja izstādes tika apmeklētas 18344 reizes. Samazinājums, salīdzinot  ar 2019.gadu, skaidrojams ar noteiktajiem ierobežojumiem Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai. Taču, ievērojot valstī noteiktās prasības, klātienes apmeklējums bija iespējams abu jubilāru – Andra Vārpas un Pētera Postaža – darbu izstādēs. Tāpat liela interese bija par Jura Dimitera plakātiem, Kristīnes Kutepovas krāsainajām gleznām, Sabīnes Stāles makrofotogrāfijām, igauņu mākslinieces Kylli Sparre savdabīgo foto mākslu, Ievas Kampes-Krumholcas jutekliski smalkajiem augu gleznojumiem. Diemžēl tikai nedēļu bija iespēja skatīt spožās un radoši piepildītās mākslinieces Ievas Iltneres gleznas. Labā ziņa ir tā, ka Ievas Iltneres darbi joprojām savus skatītājus gaida Valmieras muzejā, līdzko muzejs varēs vērt durvis apmeklētājiem.

Aizvadītā gada Valmieras muzeja apmeklējumu statistika nav objektīvi salīdzināma ar citiem gadiem valstī noteikto ierobežojumu dēļ, jo kopskaitu veido gan izstāžu apmeklējumi, gan lekciju, ekskursiju, muzejpedagoģisko programmu, pasākumu skaits. Izpalika arī Muzeju nakts, Valmieras pilsētas svētku tirgus, Simjūda gadatirgus, kas ik gadu pulcē vairākus tūkstošus interesentu.

Valmieras muzejs ar nepacietību gaida satikšanos ar skolēniem, lai ne tikai pastāstītu par vēstures liecībām, bet atbildētu uz visiem jautājumiem. Pērn šāda iespēja bija 3361 reizi, salīdzinot ar 2019.gadu, kad skolēnu grupas muzejā viesojās 8953 reizes.

Pozitīvu plašāku rezonansi guvusi starptautiskā konference “Jauno vēsturnieku zinātniskie lasījumi VI”. Šogad pirmo reizi jaunie vēsturnieki par saviem atklājumiem stāstīja tiešsaistē, divās dienās virtuāli pulcējot 1075 dalībnieku. Tāpat neklātienē īstenotas vairākas aktivitātes, par kurām gūtas pozitīvas atsauksmes. Pērn pavasarī tika sāktas vairākas virtuālās tūres: “Pastaiga ar suni”, “Pa Valmieru kopā ar arhitektu”, “Zaļā Valmiera”, “Valmiera ziemā”, rādot cilvēkiem vēsturisku vietu, ēku, pilsētvides fotogrāfijas no muzeja krājuma un aicinot atrast tās šodienas vidē. Lielākā interese bijusi par pastaigu “Pa Valmieru kopā ar arhitektu”. Katrs izvēloties sev ērtāko pastaigu laiku, ar muzeja starpniecību varēja uzzināt dažādu Valmieras ēku vēsturisko stāstu, kā arī Valmieras pilsētas galvenās arhitektes Zandas Lapsas komentāru. Jauna iespēja virtuāli paciemoties Valmieras muzejā tapa, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, piedaloties Vidzemes kultūras programmas 2020.gada projektu konkursā, kura laikā izstrādāta Valmieras muzeja virtuālā tūre “Ceļojums Bruņinieku ielā”. Šajā ceļojumā ikviens var doties sev ērtā laikā, Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv atrodot sadaļu “Virtuālais muzejs”.

Arī šogad Valmieras muzejs meklē citādākas darbības formas, cerot, ka jau drīz būs iespēja tikties ar apmeklētājiem klātienē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39808393sec.