Valmieras novada Tūrisma pārvaldes vadītājs par tūrismu aizvadītajā 2021. gadā un gaidāmajiem jaunumiem

Travelnews.lv, sākoties jaunajam gadam, vaicā Latvijas pilsētu un novadu tūrisma informācijas centriem piecus jautājumus. Šoreiz atbildes uz tiem sniedz Valmieras novada Tūrisma pārvaldes vadītājs Toms Treimanis.

1.    Kādus jaunus tūrisma pakalpojumus, objektus un produktus piedāvāsiet Latvijas un ārvalstu ceļotājiem 2022.gadā?

Valmieras novads ir bagāts ar dabas un kultūrvēstures pērlēm, mums ir divas lielas upes - Gauja un Salaca, ezeri -  Burtnieks un Vaidavas ezers, smilšakmens atsegumi - Skaņaiskalns, Sietiņiezis un citi dabas objekti, daudz skaistu muižu un piļu, kā piemēram, Dikļu pils, Kokmuiža, Sēļu un Oleru muiža, Jērcēnmuiža. Dabas un kultūras mantojumu šajā gadā plānojam iesaistīt dažādās aktivitātēs ģimenēm, aktīvās atpūtas cienītājiem un individuāliem ceļotājiem. Šo gadu iesāksim ar individuālu pārgājienu ciklu “Muižnieka atslēgu glabātājs”. Sākot no 1. februāra, ikvienam būs iespēja pēc īpaši veidotas leģendas iziet četrus dažādus maršrutus, pildot uzdevumus un mazliet citā redzējumā atklāt četras Valmieras novada muižas. Aktīvākie tiks arī pie balvām, taču ikviens, kurš iesaistīsies pārgājienu ciklā, iepazīs Valmieras novadu. Gadu turpināsim ar jaunu autoorientēšanās spēli, bet, tuvojoties pavasarim, organizēsim Abula laivu braucienu. Vasarā notiks trīs ceļotāju stāstu vakari, plānojam arī turpināt pagājušajā gadā iesākto akciju, kuru novērtēja gan dalībnieki, gan apmeklētāji -  Mājas kafejnīcu dienas (6.-7.08.). Protams, arī šogad neiztiksim bez mūsu tradīciju pasākumiem - ceļošanas akcijas, kurā piedaloties, ir iespēja laimēt tūristu klases velosipēdu, kā arī  pavasarī un rudenī organizēsim iecienīto Valmieras Restorānu nedēļu.

Valmieras novadā lielāko ārvalstu viesu skaitu, protams, sastāda igauņi, tieši tādēļ turpināsim attīstīt jau iesākto tūrisma kampaņu šim mērķtirgum, veidojot īpašus video, meklējot igauņiem draudzīgus tūrisma uzņēmējus un vēsturiskas vietas, objektus novada teritorijā. Veidosim arī rakstu sēriju igauņu digitālajos un drukātajos medijos un dosimies uz Vīlandes Hanzas dienām.

Valmiera un Valmieras novads veiksmīgi izturējis 1. kārtas cīņu par Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu un šogad turpina gatavot pieteikumu 2. kartai. Savukārt Valmieras novada Tūrisma pārvalde plāno tūrisma attīstības stratēģiju 2022.-2027. gadam, kurā izvirzīsim mērķus un aktivitātes, kas ne tikai veicinās tūrisma attīstību novadā, bet arī palīdzēs sasniegt izvirzītos kopīgos mērķus ceļā uz Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu.

2.    Kā vērtējat no tūrisma viedokļa aizvadīto 2021.gadu?

Protams, no statistikas viedokļa vērtējot, skaitļi klātienes apkalpošanā Valmieras novada Tūrisma informācijas centros tikai sarūk, ko tiešā mērā ietekmējusi COVID-19 vīrusa radītā situācija. Neraugoties uz manāmo apmeklētāju (-46%) un informācijas pieprasījumu skaita (-27%) samazinājumu, salīdzinot ar 2020. gadu, izjūtams ievērojams informācijas meklējumu skaits digitālā vidē, ko apliecina statistikas rādījumu skaita pieaugums par vairāk nekā 36 tūkstošiem tūrisma vortālam visit.valmiera.lv. Ir redzams un no tūrisma uzņēmējiem dzirdams, ka augusi vietējā tūrisma plūsma. Aktīvajā tūrisma sezonā tūristu mītnes regulāri bija piepildītas, bet tajā pašā laikā novērojām, ka tūrisma uzņēmēji izvēlas pārtraukt savu darbību ilgstošās COVID-19 pandēmijas seku dēļ. Neskatoties uz to, ka Valmieras TIC vairākus mēnešus bija slēgts, 2021. gadā piedzīvojām lielas pārmaiņas, kopā apvienojoties 8 pašvaldībām un veidojot Valmieras novadu. Tūrisma pārvalde darbojusies ļoti aktīvi un paspējusi īstenot dažādas aktivitātes, lai maksimāli atbalstītu novada tūrisma uzņēmējus (piemēram, uzņēmām igauņu, lietuviešu, vācu žurnālistus un blogerus ukraiņu tūroperatorus u.c.).

3. Vai novadu reforma 2021.gadā kaut kādā veidā ir ietekmējusi tūrisma dzīvi novadā un pilsētā?

Pateicoties teritoriālajai reformai, esam izveidojuši pilnīgi jaunu Valmieras novada Tūrisma pārvaldi un tās struktūru, papildinot darba spēkus ar jauniem speciālistiem un vīziju, kā Valmieras novadā tūrisms tiks pārvaldīts. Ņemot par piemēru Skandināvu valstu tūrisma organizāciju pašvaldībās, esam izveidojuši tādu struktūru, kur katram darbiniekam ir jāpārvalda sava joma - mārketings, attīstība, uzņēmējdarbība, pasākumi, starptautiskais tūrisms, un palēnām atsakāmies no tradīcijas, ka katrā apdzīvotā vietā jābūt TIC vai TIP.  Šādā struktūrā katrs no speciālistiem var darboties pilnvērtīgi savā specialitātē un nepildīt “universālā kareivja” nebeidzamos pienākumus, kā tas bijis iepriekš. Katram speciālistam tiek doti konkrēti uzdevumi, lai Tūrisma pārvaldē kopīgi veidotu Valmieras novadu kā spēcīgu un konkurētspējīgu tūrisma galamērķi kā Latvijā, tā Baltijā un Skandināvu valstīs.

4. Kādi galvenie uzdevumi vai darbi tiek plānoti 2022.gadā, lai uzlabotu tūrisma infrastruktūru un ceļotāju labsajūtu?

2022. gada lielākais jaunums būs Valmieras novada tūrisma vortāls, pie kura pašreiz cītīgi strādājam un radām tā saturu. Tajā būs apkopota informācija par tūristu piesaistēm (daba, kultūra, vēsture, aktīvā atpūta u.tml.), kā arī novada tūrisma uzņēmējiem, kuri viesmīlīgi ciemos uzņem ikvienu viesi. Turpināsim stiprināt veiksmīgu novada sertificēto gidu tīklu, piedāvājot ekskursijas ne tikai Valmierā un tuvākajā apkārtnē, bet arī citviet novadā.

Esam sākuši darbu pie Valmieras novada tūrisma informācijas stendu, ceļa norāžu zīmju un maršrutu datu bāzes izveides, un jāsaka, ka darba ir ļoti daudz, jo situācija iezīmējas raiba. Šajā gadā esam plānojuši atjaunot vairākus tūrisma informācijas stendus, veidot izpētes gājienus takās un veikt pārmarķēšanu. Šie darbi noteikti turpināsies arī 2023. gadā. Tāpat arī turpināsies garās distances pārgājienu maršruta “Sv. Jēkaba ceļš” marķēšana Valmieras novadā. Līdz jūnijam plānojam, ka šis maršruts būs nomarķēts visā Valmieras novada teritorijā. Marķējums taps arī īsākiem maršrutiem - “Apkārt Vaidavas ezeram” un “Lūsim pa pēdām” Zilākalnā. Esam plānojuši attīstīt Zaļā dzelzceļa maršrutu, veidojot “atzarus” - maršrutus, kas veidos apļveida trasi uz kādu tuvāko apdzīvoto vietu un vedīs pie tūrisma uzņēmējiem.

Līdz šim Valmieras pilsētā un tuvākajā apkārtnē pie vairākiem objektiem izveidots audiogids. Plānojam audiogida tīklu paplašināt arī vairākās nozīmīgās vietās novadā, kur visbiežāk esam dzirdējuši tūristu atsauksmes, ka pietrūkst informācijas. Audiogids ir labs veids, kā to pasniegt.

Šīs ir tikai dažas lielākās aktivitātes Valmieras novadā, ko plānojam īstenot 2022.gadā, tādēļ aicinām ikvienu aktīvi sekot Visit Valmiera sociālajiem medijiem, kā arī informācijai vortālā visit.valmiera.lv.

5. Kāds būtu jūsu vēlējums tūrisma zinu portālam Travelnews.lv un Latvijas ceļotājiem 2022.gadā?

Neskatoties uz pandēmijas radītajām sekām un saspringto situāciju tūrisma nozarē, vēlam izturību, jaunas idejas un aicinām apceļot dzimto zemi Latviju, protams, izbaudot arī Valmieras novada pērles!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52103806sec.