Aicina uz Muzeju nakti Valmieras novadā

Vēsture, dziesma, teātris, mantojums, dabas tuvums – šogad Muzeju naktī, 14. maijā, būs skatāmi un skanēs stāsti par nozīmīgo, interesanto un saistošo, kas pavada mūs katru dienu, un ikviens aicināts satikt savu īpašo stāstu.

Valmieras muzejs aicina uzzināt, kādi stāsti dzīvos topošajā Valmieras pils kultūrvides centrā

Bet pirms tam, 14. maijā no plkst.15.00 līdz 17.00, Garšaugu dārzā Pilskalna ielā 2 aicinām uz tikšanos ar zāļu zinātāju Zeltīti Kavieri. Tas būs 2022. gada pirmais notikums ciklā “Viens malks veselības”. Uzzināsiet, ko iesēt un izaudzēt savā dārzā vai balkona kastītē, kas noderēs, stiprinot veselību. Turklāt augi palīdz ne tikai cilvēkiem, bet kopā ar apputeksnētājiem veic nozīmīgu darbu – veicina bioloģisko daudzveidību pilsētā.

No plkst.17.00 līdz 01.00 vecpilsētas teritorijā būs skatāma ārtelpas izstāde – spēle “Atslēdz Valmieras senāko vēsturi”. Gada nogalē durvis vērs Valmieras muzeja pils kultūrvides centrs, aicinot uz jaunu vēstures ekspozīciju “de Woldemer”. Muzeju nakts laikā būs iespēja pavērt priekškara maliņu un ielūkoties, kādi stāsti tur dzīvos. Dažādās  vietās pilsētā izvietotie astoņi vides stendi vēstīs kādu Valmieras stāstu un slēps norādi. Ja tās atradīsi, atminēsi noslēpumu. Dienai pārejot naktī, pils vīzija iemirdzēsies.

No plkst.17.00 līdz 19.00 muzeja pagalmā norisināsies radošā darbnīca “Valmieras vecpilsētas glezna”, rosinot atainot tādas seno laiku liecības, ko tagad var atrast tikai arheoloģiskos izrakumos.

No plkst.19.00 līdz 01.00 Izstāžu namā būs skatāma pasaulē pazīstamākā Latvijas keramiķa Pētera Martinsona (1931–2013) grafikas un keramikas darbu izstāde “Pēteris Martinsons. Sajūtu arhitektūra”. Izstāde uz Valmieru ceļojusi no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra.

No plkst.19.00 līdz 01.00 Izstāžu nama vestibilā būs skatāma ekspresizstāde “Pavasaris. Vilhelmam Purvītim 150”. Tā atklās vienu no Valmieras muzeja kolekcijas pērlēm – gleznotāja Vilhelma Purvīša darbu “Pavasaris”. Nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs un vērienīgākais modernizētājs atzīts par vienu no galvenajām personībām Latvijas 20. gadsimta pirmās puses vizuālajā mākslā. Vilhelma Purvīša 150. jubileja ir iekļauta 2022. gada UNESCO svinamo dienu kalendārā, izceļot personības, kuras ar savu darbu devušas būtisku ieguldījumu izglītības, zinātnes un kultūras attīstībā.

No plkst.19.00 līdz 20.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā norisināsies bērnu un jauniešu koncerts “Mūsu muzejs”. Uzstāsies saksofonu ansamblis “Valmieras meitenes”, vokālā studija “Smaidiņi” un “Notiņas”, popgrupa “Dīvas”, Valmieras Jaunatnes centra “Vinda” vokāli instrumentālais ansamblis, Valmieras “Yamaha” mūzikas skolas ansamblis “Epic Wolf Orchestra”.

No plkst.21.00 līdz 22.00 Valmieras muzeja iekšpagalmā aicinām uz noskaņu koncertu “Ar Tevi”, uzstāsies Zane un Māris Rozenfeldi.

Matīšu Tautas nams aicina iedvesmu smelties mūzikā

No 2. maija līdz 5. jūnijam Matīšu Tautas namā aicinām apmeklēt Valmieras muzeja ekspozīcijas izstādi “Lauku muzikanti un kapellas Vidzemē 20. gadsimta pirmajā pusē”, lai uzzinātu, kāda mūzika skanēja, kāda bija spēles maniere un kāpēc muzicēšana bija svarīga.

13.maijā plkst.19.00 Matīšu Tautas namā norisināsies vokālo ansambļu sadziedāšanās koncerts “Dziesmu ziedi”.

14.maijā plkst.12.00 Matīšu Tautas namā uzstāsies vīru koris “Imanta”, bet plkst.13.30 vīri Jēkabkalnā, vietā, kur norisinājās II Dziesmu svētki, iestādīs ozolu.

Mazsalacas muzejs ielūdz uz teātri

14.maijā plkst.19.00 Mazsalacas muzejā būs ekspresizstādes “Pēteris Lūcis un Mazsalaca” atklāšana. Tā vēstīs par teātra spēlēšanas tradīcijas aizsākumiem Mazsalacā un izcilā aktiera, režisora un skatuves mākslas pedagoga Pētera Lūču devumu tajā.

Plkst.19.30 pagalmā pie muzeja būs skatāms teatralizēts uzvedums “Sadzīves krikumi”.

Jāpiemin, ka līdz 30. jūnijam Mazsalacas muzejā skatāma Vincenta Ločmeļa gleznu izstāde.

Mazsalacas Kultūras centrs aicina uz dzeju un dziesmu vakaru

14.maijā plkst.20.30 Mazsalacas Kultūras centrā norisināsies Guntara Rača koncerts “Guntara Rača dzejas un dziesmu vakars 365”. Piedalās: Uģis Tirzītis (ģitāra), Andris Alviķis (bass), Edvards Strazdiņš (ģitāra, balss). Ieeja: 5 EUR.

Sēļu muiža uzburs īpašu noskaņu

14.maijā ikviens aicināts uz izstāžu atvēršanu un tikšanos ar māksliniekiem. Plkst.21.30 Izstāžu zālē norisināsies Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja izstādes “Skroderdienas Bonaventūras muižā” atvēršana un tikšanās ar izstādes veidotāju Dr.hist. Aiju Jansoni. Izstāde būs bagātīgi izzinošs un krāšņi vizuāls stāsts par skrodera amata attīstību Latvijā laika posmā no 19. gadsimta vidus līdz 20. gadsimta 20. gadiem, kad radikāli mainījās ģērbšanās kārtība, apģērba proporcijas un detaļas. Latvijas skroderi brauca pilnveidot savas prasmes uz ārzemēm, līdzās vīriešiem skrodera amatā stājās arī sievietes. Velvju zālē notiks mākslinieces Ineses Āboliņas keramikas darbu izstādes “Laba diena” atvēršana un tikšanās ar mākslinieci. Inese Āboliņa jau no bērnības izjūt dabas materiālu mālu. Viņas māte ir pazīstamā keramiķe Olita Āboliņa. Inesei patīk arī lielas formas, strādāt ar raupjo, smago šamotu. Inese Āboliņa pārstāv latviešu keramikas klasiķu paaudzi. Mākslinieces Ineses Āboliņas keramikas izstāde pārsteigs ar oriģinālu radošumu un neparastiem risinājumiem. Klētī atvērs Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras 2. kursa studentu arheoloģijas mantojuma keramikas darbu izstādi “Jauns – senais”. Tā būs jauna, radoša studenta skatījums uz pasaules arheoloģijas mantojumu un atraktīvs tēmas risinājums keramikas materiālā. Mazajā zālē aicinām uz mākslinieces Mairas Veisbārdes izstādes “Latvijas ainavas” atvēršanu. Mākslinieces radītajiem darbiem  raksturīga harmonija un izjusta dabas uztvere. Dažāda rakstura un formas darbos bieži ieaužas latviskais – kolorīts, raksti, ainavas, tradīcijas. Māksliniece klusajās dabās un ainavās atklāj zemes neatvairāmo un netveramo skaistumu. Stallī notiks Jūrmalas mākslinieku Sēļu muižas plenēru darbu izstādes atvēršana. Jūrmalas mākslinieku – Alises Landsbergas, Baibas Briedes, Ineses Ziemeles, Laines Kainaizes, Jāņa Jēkabsona, Jāņa Roberta Jansona un Vodemāra Krutina – radītie darbi tapa Sēļu muižas plenēros 2020. un 2021. gadā.

No plkst. 21.30 līdz 24.00 Muzeju nakts tiks iekrāsota neparastā noskaņā, saspēlējoties gaismai un tumsai. Pirmo reizi skanēs īpaša Sēļu muižai radīta mūzika, ieskandinot abus dāvinātos flīģeļus. Autori: Andris Dūdiņš, Alpha-Do L&A.

Plkst. 22.30 muižas Lielajā zālē klātesošos priecēs akordeonistes Initas Āboliņas solokoncerts “Noktirnes noskaņās”. Koncertā izcilā akordeona spēles meistare Inita Āboliņa savienos savu akadēmiskās un neakadēmiskās mūzikas pieredzi ar akordeonam raksturīgiem stiliem un žanriem – tango, franču musette, latino, arī baroka mūzika un džezs. Tāda būs Muzeju nakts koncerta programma – izdziedāta un izstāstīta akordeona balsī ar apburošajiem franču šansoniem un tango akordiem. Uz koncertu aicinām pieteikties līdz 13. maijam, zvanot pa tālruni 26321158. Koncerts ir bez maksas, taču, ziedojot naudas līdzekļus, lūdzam atbalstīt patvēruma meklētājus no Ukrainas, kuri pašlaik dzīvo Valmieras novadā.

Sarīkojuma laikā būs iespēja apskatīt pastāvīgās ekspozīcijas: vēsturisko ekspozīciju “Sēļu muiža un apkārtnes muižas”, porcelāna figūriņu kolekciju (Zviedrija).

Naukšēnu Cilvēkmuzejs aicina apskatīt dārgumus, baudīt koncertu un teātra izrādi

14.maijā no plkst.18.00 Naukšēnu Cilvēkmuzejā būs skatāmas divas jaunas izstādes.

Izstādē “Pie tējas tases” aicinām aplūkot vietējo iedzīvotāju dārgumus – tasītes, apakštasītes, servīzes. Kopā ar deponētajiem priekšmetiem no Valmieras muzeja krājuma tās stāsta par Valmieras novada iedzīvotāju mājsaimniecībās ikdienā sastopamajiem lietiskajiem materiāliem ar vēsturisku un māksliniecisku vērtību. Izstāde skatāma līdz 22.jūnijam.

Naukšēnu doktorāta teritorijā būs skatāma izstāde “Ziemeļvidzemes pērles”.  Tā stāsta par vienu no skaistākajām  Ziemeļvidzemes muižu rotām – parkiem.  Izstāde skatāma no 3. maija līdz 30. jūlijam.

No plkst.18.00 līdz 21.00 Naukšēnu doktorāta teritorijā ikviens aicināts piedalīties radošajā darbnīcā “Baudot tēju”, lai izzinātu tējas garšas un smaržas, baudītu tēju un pavasara noskaņu. Būs iespēja uzmeistarot arī savu tējas paliktni.

No plkst.18.30 pie Naukšēnu doktorāta skaistu koncertu dāvinās mūziķis Renārs Veličko.

No plkst.21.00 pie Naukšēnu doktorāta uz izrādi “Pieaugušo attiecības” aicina laikmetīgais teātris “Volatus”, režisore Larisa Merca.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.56301999sec.