Tūristi izvēlas apmeklēt Valmieru

Valmieras Tūrisma informācijas centra (TIC) apkopotā statiska liecina, ka tūristu skaits Valmierā ik gadu pieaug. 2013.gadā Valmieras TIC apkalpoti 8529 interesenti, no tiem 7896 vērsušies klātienē, savukārt telefoniski un rakstiski sniegta tūrisma informācija vairāk nekā 633 klientiem. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, interesentu skaits pieaudzis par 4 %.

Lielāko daļu Valmieras TIC apkalpoto klientu veido Valmieras un apkārtējo novadu, pilsētu iedzīvotāji, un šogad šis rādītājs pieaudzis par 32 %. Jāatzīmē, ka pieaugums par 6 % novērojams arī ārzemju tūristu mērķauditorijas vidū, kas visa gada griezumā sastāda 15 % no kopējā apkalpoto klientu skaita.

Pagājušajā gadā pieaudzis apmeklētāju skaits no Krievijas (+88 %), ASV (+85 %) un Igaunijas (+24 %), savukārt neliels kritums vērojams interesentu skaitā no Vācijas un Lielbritānijas. Kopumā visvairāk ārvalstu viesi Valmierā un apkārtējos novados ierodas no mūsu galvenajiem mērķtirgiem: Igaunijas, Vācijas, Somijas un Krievijas. Nemainīga ir arī lietuviešu interese par Valmieras pusi. 2013.gadā no kopējā ārzemnieku skaita igauņu tūristi sastādīja 34 %, vācu tūristi 12 %, somu tūristi 8 % un krievu tūristi 7 %. Pērn Valmieru apmeklējuši arī tūristi no tādām valstīm kā Francija, Spānija, Itālija, Austrālija, Kanāda, Kazahstāna, Japāna, Dienvidkoreja u.c.

Ārvalstu viesi, kuri veido 21 % no kopējā apmeklētāju skaita, visvairāk interesējas par dažādiem piesaistes objektiem Valmieras pusē, piemēram, "Valmiermuižas alus" darītavu, Dikļu pili, Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parku, Sietiņiezi, Gaujas tramvaju, Valmieras vecpilsētas teritoriju, atpūtas kompleksu "Avoti" u.c. Jāpiebilst, ka arvien vairāk ārvalstu viesi izvēlas uzkavēties Valmieras pusē ilgāk, apmeklējot tūristu piesaistes vietas ne tikai pilsētā, bet arī Kocēnu, Burtnieku un Beverīnas novados. Tūristi aizvien biežāk interesējas par dažādiem kultūras, mākslas un sporta pasākumiem, aktīvās atpūtas un dabas tūrisma iespējām, ar kurām saturīgi aizpildīt laiku, uzturoties galamērķī. Īpaša interese tūristiem ir par velobraucēju un laivu maršrutiem, dabas takām un iespējām doties pārgājienos, kā arī makšķerēšanas piedāvājumu. Daudzi tūristi interesējas arī par Gaujas nacionālā parka tūrisma piedāvājumu un dabas, aktīvā tūrisma iespējām parka teritorijā.

Savukārt valmierieši pamatā vēlas noskaidrot informāciju par dažādiem pasākumiem pilsētā, interesējas par suvenīru piedāvājumu, kā arī vēlas izzināt ceļošanas un brīvdienu pavadīšanas iespējas citās Latvijas pilsētās. Tāpat arvien biežāk vietējie iedzīvotāji iesaistās dažādos Valmieras TIC organizētajos pasākumos. Piemēram, 2013.gadā Valmieras TIC aicināja interesentus piedalīties foto orientēšanās sacensībās Valmieras 730 gadu jubilejas ietvaros un nakts ekskursijā "Valmiera stāstos un leģendās", kā arī patriotiskās nedēļas ietvaros aicināja doties ekskursijā "Valmieras puikas". Īpašu atsaucību guva arī Valmieras pilsētas pašvaldības un AS "Pasažieru Vilciens" rīkotā tautas ekskursija "Rudens krāsas Valmierā", kas piedāvāja četrus dažādus ekskursiju maršrutus pilsētā un apkārtējos novados.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs ik gadu apkopo arī nakšņotāju statistikas datus Valmierā. 2013. gadā Valmierā darbojās 14 naktsmītnes, no tām 4  viesnīcas, 2 viesu mājas, 2 apartamenti un 6 jauniešu mītnes ar kopējo gultasvietu skaitu 755 vasaras sezonā un 355 ziemas, rudens un pavasara mēnešos.  Kopējais naktsmītņu noslogojums bijis 22%, ko veido 33 % viesnīcu, viesu māju un brīvdienu dzīvokļu noslogojums, kā arī 15% hosteļu un dienesta viesnīcu noslogojums. Salīdzinot ar 2012. gadu, vidējais noslogojums samazinājies par 5%, tomēr izvērtējot atsevišķi viesnīcu, viesu māju un brīvdienu dzīvokļu noslogojumu, neskaitot jauniešu mītnes un hosteļus, noslogojums pagājušajā gadā palielinājies par 2%.

Viens ceļotājs vidēji Valmierā pavadījis 3,1 naktis, kas ir par 0,3 naktīm vairāk nekā 2012. gadā. 84,7 % nakšņojošo viesu bijuši no Latvijas, kas sastāda 79,9% no kopējā Valmierā pavadīto nakšu skaita. 3% viesu bijuši no Krievijas, 2,4% no Igaunijas, 1,6% no Vācijas un 1,5% no Somijas. Lielākais nakšņojošo viesu skaits (12,5%) bijis augustā. Šajā mēnesī bijis arī lielākais Valmierā pavadīto gultas nakšu skaits – 17,2%.

Plašāka informācija par Valmieras TIC un Valmieras naktsmītņu statistiku 2013.gadā pieejama vortālā www.visit.valmiera.lv, sadaļā "Tūrisma statistika".

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
Latvija 20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60823083sec.