Valmiermuiža gatavojas latviski ielīgot ar svinībām "Saulgriezis 2015"

Lai koptu latviskās tradīcijas, 20. jūnijā pie Valmiermuižas alus darītavas lieli un mazi Jāņa bērni tiek aicināti uz latvisku ielīgošanu "Saulgriezis 2015". Dienas daļā lauku gardumu un amatnieku daiļdarbu tirdziņš, Jāņu tradīciju skola, amatnieku darbnīcas un saulgriežu tautisko deju koncerts, savukārt, vakara daļā – uguns un spēka rituāls, latvju danči un koncerts etno skaņās ar "Jauno Jāņu Orķestri" noslēgumā.

Tirdziņš "Ar Gardu Muti Valmiermuižā"

Tradicionāli Jāņos no sētas uz sētu iet Jāņa bērni, apdziedot saimniekus, par apdziedāšanu pieprasot sieru un putojošu alu. Lai būtu ar ko Jāņa bērnus pacienāt un pašiem mieloties, Valmiermuižas pils parkā no pl. 12:00 – 17:00 norisināsies tirdziņš "Ar Gardu Muti Valmiermuižā", kur varēs iegādāt Latvijas garšu meistarstiķus un amatnieku krāšņumlietas. Uz gada viskrāšņākajām svinībām sabrauks vairāk kā 80 gardumu meistari un amatnieki, kas piedāvās gan tradicionālos Jāņu sierus, maizi, kūpinājumus un dabīgos kārumus, gan māla traukus, smalki veidotus kalumus un pinumus, ko dāvāt katrai Līgai un Jānim.

Svētku mielošanās 

Visos svētkos godā celta tā saimniece, kura savus viesus cienājusi ar brangu mielastu un spirdzinošiem dzērieniem. Turot cieņā sentēvu tradīcijas, gardēži visas dienas garumā varēs mieloties ar Valmiermuižas Alus virtuves pavāru tradicionāliem un mūsdienīgiem garšu lolojumiem, gatavotiem no Latvijas dabas pūra labumiem. Un, kur lustīgi līgotāji, tur arī putojošs alus. Par veldzējošiem alus malkiem būs parūpējušies "Valmiermuižas alus"meistari, viesiem piedāvājot arī vasarīgus jaunbrūvējumus.

Jāņu tradīciju skola un radošās darbnīcas

Ap dienas vidu pils parkā Jāņu tradīciju skolā un radošajās darbnīcās būs iespēja izzināt latviskas amatu prasmes un Jāņu rituālus. Svētkus ar rotaļām, senču tradīcijām un rituāliem kuplinās folkloras kopa "Mežābele" un deju kopa "Sudmaliņas". Viesi tiks aicināti izzināt Jāņu zāles, pīt ziedu vainagus, iepazīt un rotāties ar latvju rakstu zīmēm, siet smeķīgu siera rituli vai pagatavot ēdienu senajos māla traukos un piedalīties īstas Jāņu pūdeles gatavošanā. Un, lai veselā miesā mājotu vesels gars, pirtnieki viesiem ierādīs latviskus pirts rituālus un to, kā pašu rokām no dabīgām zālītēm pagatavot attīrošu skrubi. Mazākie Jāņa bērni savu veiklību varēs pārbaudīt Gaujas Nacionālā parka fonda dabas dārgumu spēlē un, kā allaž, doties arī izjādēs zirga vai ponija mugurā.

Saulgriežu tautisko deju koncerts

Kā vēsta nostāsti, sagaidot Jāņus, lustīgi jālīgojas, lai labība laukos raženi augtu, tamdēļ arī saulgriežu svētkos pl. 15:00 parku izdancos tautisko deju kopas – Burtnieku novada JDK "Sadancis", Liepājas Universitātes JDK "Banga", Mālpils Kultūras nama JDK "Māra", Smiltenes Kultūras centra VPDK "Ieviņa", Valmieras Kultūras centra VPDK "Pastalnieki" un Valmieras Kultūras centra VPDK "Gauja".

Koncerts un danči etno skaņās

Kad vainagi nopīti, siers sasiets un alus izbrūvēts, laiks Jāņu dziesmām un latviskiem dančiem. Vakara koncertā no pl. 19:00 kā pirmie Valmiermuižas pils parku pieskandinās neofolka grupa "Vētras saites", tai sekos mūsdienu tautas mūzikas grupa "Pērkonvīri", bet saulrietā vienosimies kopīgā uguns aizdegšanā, lai smeltos saulgriežu uguns spēku, un sanākušie Jāņu bērni ar degsmi varētu mesties latviskajos dančos, kuriem deju soļus ierādīs un mūziku piespēlēs jauniešu folkloras kopa "Kokle". Maģiskajā pusnaktī ar dziesmām Valmiermuižas pils parku caurstrāvos apvienība "Jauno Jāņu Orķestris" ar grupas "Dzelzs Vilks" mūziķiem Juri Kaukuli un Kasparu Tobi, vijolnieci Ievu Strodi, bundzinieku Arti Orubu un ģīgas virtuozu Andri Alviķi.

Ielīgošanas svētku rīkotāji un atbalstītāji

Ielīgošanu "Saulgriezis 2015" rīko Valmiermuižas kultūras biedrība ar "Valmiermuižas alus" darītavas, Burtnieku novada pašvaldības un Valmieras pilsētas pašvaldības finansiālu atbalstu. Pasākumu stiprina arī Valmieras Novadpētniecības muzejs, Gaujas Nacionālā parka fonds, SIA "ZAAO" un Valmieras Namsaimnieks, savukārt, informatīvi atbalsta Valmieras Kultūras centrs, laikraksts "Liesma", žurnāls "Ir" un tirdzniecības centrs "Valleta".

Ieeja par ziedojumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Bauskā 20.un 21.04! Bauskas TIC
Ielūkojies, kādi pasākumi paredzēti Bauskā, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56028199sec.