Valmierā norisināsies krāšņas un pasākumiem bagātas «Mākslas dienas 2016»

No 2016. gada 8. līdz 23.aprīlim Valmierā norisināsies Mākslas dienas 2016, kā laikā paredzēti daudzveidīgi kultūras, mākslas un radošās partnerības pasākumi. Šogad Mākslas dienām izvēlēta tematika "Garšas palete", kas caurvīs katru no aktivitātēm, piedāvājot valmieriešiem un pilsētas viesiem vēl nepieredzētas emocijas.

"Tāpat kā mākslinieks savā paletē jauc daudz krāsu, kas mijiedarbojoties veido īpašu toņu buķeti un noskaņu, arī mēs šogad centīsimies piedāvāt dažādu mākslas žanru daudzveidību, kas bagātinās Valmieras kultūras un mākslas dzīves piedāvājumu. Programmu veidos vizuālās, skatuves un kustības mākslas pasākumi, kā arī esam padomājuši par mūzikas, stila un modes cienītājiem. Tāpat nodrošināsim radošu līdzdarbošanos un izglītojošas aktivitātes, tādējādi cenšoties piedāvāt plašu un oriģinālu Mākslas dienu programmu, kas būtu pieejama ikvienam interesentam. Īpašo Mākslas dienu "garšu" veidos gan izstādes Valmieras muzejā, mākslas "Galerijā Laipa", galerijā "Ledus pagrabs" un citviet pilsētā, gan speciāli Valmieras Mākslas dienām radīta etīžu teātra "Nerten" izrāde "Garšas palete", kur aktieru duets apspēlēs tiešo asociāciju ar Valmieras Mākslas dienu devīzi. Tāpat aizraujošas būs "Meļu vakariņas", ko gardēži aicināti nobaudīt Valmiermuižas klētī blakus alus darītavai. Līdzīgi kā pērn, arī šogad iesim radošās partnerības ceļu, proti, Valmieras Tūrisma informācijas centrā būs aplūkojama Valmieras cietuma iemītnieku darbu izstāde, kā arī dāvāsim pilsētai paliekošu vērtību – piecus "Mākslas soliņus", ko apgleznos Latvijā pazīstamas mākslinieces – Elita Patmalniece, Signe Vanadziņa, Patricija Brekte – un Valmieras Drāmas teātra (VDT) kolektīvs. Tas būs krāšņs pārsteigums valmieriešiem un radošs akcents Valmieras pilsētvidē," Mākslas dienu 2016 ideju pamato Valmieras pilsētas pašvaldības Kultūras, sporta un tūrisma pārvaldes vadītāja Dace Jase, aicinot arī uzņēmumus un iestādes iesaistīties Mākslas dienās.

Vizuālās mākslas gardēžiem

Lai iepriecinātu vizuālās mākslas cienītājus, šogad Mākslas dienu laikā padomāts par vairākām krāšņām izstādēm, kas būs aplūkojamas visu aprīļa mēnesi. Piemēram, Valmieras Kultūras centrā būs skatāma Tautas tēlotājas mākslas studijas 60 gadu jubilejas izstāde, restorānā "Parks" – pansionāta "Valmiera" iemītnieku darbu izstāde, Valmieras Integrētajā bibliotēkā – gleznu izstāde "Raunas plenērs 2015", kas tapusi sadarbībā ar mākslas "Galeriju Laipa", Valmieras Valsts ģimnāzijas mākslas galerijā "Ledus pagrabs" – mākslinieces Siljas Pogules gleznu izstāde, mākslas "Galerijā Laipa" – foto izstāde "Kā būt?", savukārt Valmieras muzejā 8.aprīlī plkst.16.00 atklās Valda Krēsliņa gleznu un Āra Smildzera tēlniecības darbu izstādi "AMEN", bet plkst.16.30 – Dzidras Baumas glezniecības darbu izstādi "Gars ar garu vienojas".

Tāpat vizuālās mākslas baudītājiem īpašs būs Valmieras muzeja organizētais pasākums – radošā nodarbība "Radi savu mākslas darbu!" 14.aprīlī no plkst.17.00 līdz 19.00. Nodarbības laikā interesentiem būs iespēja izbaudīt, kā tas ir jaukt krāsas, klāt tās uz audekla, veidot kompozīciju, izmēģināt sev neierastas lietas. Padomus sniegs profesionāla māksliniece Ieva Lapiņa-Strazdīte.

Savukārt kinoteātrī "Gaisma" no 18. līdz 21.aprīlim plkst.14.00 vienā seansā būs skatāmas divas dokumentālās filmas par leģendārās Skulmes dzimtas pārstāvēm. Filma "Avangarda amazone" būs stāsts par Martu Skulmi, pirmo latviešu sievieti – tēlnieci, viņas dzīvi un radošo darbību, kas norisinās 20.gadsimta pirmajā pusē. Savukārt filma "Džemma" par mākslinieci Džemmu Skulmi – sievieti, gleznotāju, māti. Par sievieti, kura pazaudējusi savu stipro balstu – gleznotāju un mākslas teorētiķi Ojāru Ābolu. 18.aprīlī plkst.14.00 paredzēta tikšanās ar filmu režisori Laimu Žurginu.

Mākslas dienās 2016 padomāts arī par jauniešiem – 19.aprīlī plkst.16.00 Valmieras Jaunatnes centra "Vinda" dārzā notiks Holi krāsu festivāls, kurā aicināts piedalīties ikviens, mugurā velkot baltu kreklu, jo tas pēc pasākuma būs ieguvis jaunu, krāšņu veidolu. Savukārt 21.aprīlī plkst.10.00 Valmieras 5.vidusskolas skolēni (5.-11.klase), sadarbojoties ar Valmieras Mākslas vidusskolas pedagogiem un skolēniem, pēc projektu nedēļā izstrādātas skices apgleznos Valmieras 5.vidusskolas pagalmā esošo garāžu.

Radoša un Valmierā nebijusi aktivitāte būs seminārs Valmieras tehnikumā 20.aprīlī plkst.11.00, kam paralēli varēsim vērot, kā Valmieras ainavas gleznās pārtop no siera veidotās retrospekcijās. Šis būs pirmais pasākums Valmierā, kas atpazīstams ar 2015.gadā iegūto Rīgas – Gaujas Gastronomijas reģiona zīmolu. Tāpat gaidāma īpaša "Mākslas soliņu" uzstādīšana Kazu krācēs, Valmieras pilsdrupās un Valterkalniņā 23.aprīlī no plkst.10.00 līdz 13.00. Mākslinieces Elita Patmalniece, Signe Vanadziņa un Patricija Brekte pilsētai dāvās pa soliņam, kas būs tapuši speciāli Mākslas dienām. Jāpiemin, ka mākslinieces jau uzsākušas darbu pie soliņu apgleznošanas.

Tāpat 20.aprīlī plkst.19.00 Valmiermuižas klētī blakus alus darītavai būs skatāma Renāra Vimbas 2016.gadā režisētā filma "Es esmu šeit", kas Berlīnes starptautiskā kinofestivāla konkursa programmas "Generation" kategorijā "14plus" ieguva galveno balvu – Kristāla lāci.

Mūzikas gardēžiem

Mākslas dienu laikā sarūpēti arī vairāki muzikāli pārsteigumi. 15.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā gaidāms koncertuzvedums "Tango stāsts". Pasākumā klātesošie varēs baudīt unikālu koncertu – aizraujošu stāstu par tango vēsturi ar muzikāliem un dejas piemēriem. Koncertā piedalīsies Latvijā populārākais tango ansamblis "Undertango", tango dejotāji, kā arī stāstnieks.

Savukārt 20.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā notiks koncerts "100 gadi ar Piafu". Nojaucot robežu starp teātri un izpildītājmākslu, klasisko un populāro mūziku, tajā tiks atklāts stāsts par vīrieša un sievietes mīlestību un tās nepieradināmo dabu iedvesmai pakļautajā mākslinieka dzīvē. Koncerts būs veltījums leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas simtgadei, apvienojot gan Piafas leģendārākos hītus un īpaši ekspresīvās pēdējo gadu dziesmas, kas daudziem klausītājiem būs atklājums, gan klasisko mūziku, kas skanējusi Piafas dzīves laikā.

Īpašs baudījums daudziem latviešu mūzikas cienītājiem būs koncerts, kas veltīts Ērika Ķiģeļa 60 gadu piemiņai. Koncerts būs klausāms 22.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā. Tajā piedalīsies Igo, Vilnis Krieviņš, Tomass Kleins, Mārtiņš Burkevics, bet ģitāru spēlēs Fēlikss Ķiģelis. Kā norāda F.Ķiģelis, koncerts būs unikāls savā skanējumā, jo Ērika Ķiģeļa "Līvi" nav kopā muzicējuši vairāk nekā 30 gadu.

Skatuves un kustību mākslas gardēžiem

Tiem, kuriem sirdij tuvāka skatuves un kustību māksla, noteikti jāapmeklē 9.aprīlī plkst.17.00 mākslas "Galerijā Laipa" notiekošais pasākums "Dzejas slams". "Dzejas slams" ir viena no vitālākajām un enerģiskākajām dzejas kustībām, kas daudzviet pasaulē ir atdzīvinājusi interesi par mūsdienu dzeju. Tā ir dzejnieku sacensība, kur viņi izpilda savus oriģināldarbus auditorijas priekšā, un skatītāju balsojumā tiek noteikts šīs sacensības uzvarētājs. Piedalīties aicināts ikviens interesents.

Savukārt 19.aprīlī plkst.18.30 VDT Apaļajā zālē viesosies etīžu teātris "Nerten", kas Latvijā darbojas kopš 2004.gada un ir unikāls ar to, ka vienas izrādes ietvaros piedāvā skatītājiem veselu ciklu ar dažādiem sižetiski atšķirīgiem mazformāta iestudējumiem. Teātrī darbojas divi režisori un aktieri vienlaikus: dzejnieks un publicists Toms Treibergs un rakstnieks, gleznotājs Svens Kuzmins. Valmieriešiem tiks piedāvāta īpaša Mākslas dienu izrāde "Patiesi un iespējami gadījumi mums piešķirtajās dzīvēs". Vietu skaits ierobežots.

Tāpat jāpiemin, ka Mākslas dienu programmā iekļauta aktivitāte, kas apvienos mākslu ar sportu. Proti, 16.aprīlī plkst.13.00 Valmieras sākumskolā notiks Mākslas basketbola turnīrs, ko pirmo reizi organizēja 2015.gadā. Basketbola turnīrā piedalīsies komandas, ko veidos Valmieras Drāmas teātra, Valmieras pilsētas pašvaldības, Valmieras Mākslas vidusskolas kolektīvi un citi Valmieras pilsētas kultūras pārstāvji.

Stila, modes un mūsdienīgi latviskās virtuves gardēžiem

Jau tradicionāli Valmieras Mākslas dienas bagātina krāšņs modes šovs Vidzeme Fashion show, kas šogad norisināsies jau sesto reizi. Vidzeme Fashion show kalpo kā konkrētā brīža aktuālāko un spilgtāko modes dizaineru un aksesuāru radītāju prezentācija, kas savienota ar interesantu pasākuma šova programmu – Latvijā populāru mūziķu uzstāšanos, kā arī mākslinieku un dejotāju priekšnesumiem. 21.aprīlī plkst.19.30 mākslas "Galerijas Laipa" telpās gaidāms Vidzeme Fashion Show opening, bet 23.aprīlī plkst.19.00 Valmierā, Abula ielā 1, neierastā veidolā notiks Vidzeme Fashion show.

Savukārt gardēžu lutināšana paredzēta 22.aprīlī plkst.19.00 Valmiermuižas klētī blakus alus darītavai. Tā būs kulinārijas mākslas izrāde, kuras režisors būs Dzintars Kristovskis, Latvijas dabas garšu meistars, Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs. Viņš piedāvās gardēžiem maltīti vairākās kārtās. Taču acīm šajā vakarā nedrīkstēs ticēt, jo brīnumainā kārtā kūka nebūs kūka un alus nebūs alus... Labsirdīgi mānīsimies uz nebēdu un baudīsim nepieradināto mākslu tās dažādās izpausmēs un pārsteigumos.

Radošā partnerība

Pērn Mākslas dienu laikā Valmiera iesāka jaunu sadarbības formu – radošā partnerība, tādējādi stiprinot ražojošo uzņēmumu, iestāžu un mākslinieku savstarpējo mijiedarbību, atklājot mākslas klātbūtni ikdienas procesos, kā arī liekot paskatīties uz dažādām norisēm no cita skatupunkta. Līdz ar to 6.aprīlī plkst.13.00 radošās partnerības ietvaros Valmieras cietumā notiks klasiskās mūzikas koncerts, kurā piedalīsies Valmieras Mūzikas skolas skolotāju stīgu kvartets. Savukārt no 1. līdz 30.aprīlim Valmieras Tūrisma informācijas centrā būs apskatāma Valmieras cietuma iemītnieku darbu izstāde.

Arī Valmieras Mākslas vidusskola (VMV) turpinās darbu pie radošās partnerības, šogad mākslas darbu radīšanā iesaistot visas Valmieras izglītības iestādes. VMV no 11. līdz 15.aprīlim organizēs pasākumu/konkursu "Mākslas gardēdis". Dalībnieki būs aicināti baudīt mākslu, izzināt to caur dažādiem materiāliem un izteiksmes līdzekļiem. Radošā uzdevuma formāts – telpisks objekts, kā tapšanā būs iesaistīti skolēni dažādās vecuma grupās. Konkurss noslēgsies ar skolu ekspozīciju un audzēkņu darbu publisku apskati T/C "Valleta".

Tāpat interesanta aktivitāte gaidāma 23.aprīlī plkst.13.00, kad divus soliņus starp T/C "Valleta" un Valmieras Drāmas teātri publiskā performancē "Soliņš – glezna" apgleznos VDT aktieri. Šim notikumam par aculiecinieku var būt ikviens!

Pasākumu programma pieejama www.valmiera.lv sadaļā "Kultūra" – "Mākslas dienas 2016".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.75185299sec.