Ceļotājiem Ludzā noteikti jāapmeklē pilskalna pakājē izveidotais Amatnieku centrs

Ludzas pilskalna pakājē atrodas Amatnieku centrs, kurā ikvienam interesentam iespējams apgūt senos arodus Suprātku istabā, līdzdarboties keramikas, audēju, skroderu darbnīcās. Izstāžu zālē iespējams aplūkot novada meistaru darbu izstādes, kā arī apmeklēt latgaļu Zaļos tirdziņus.

Ludzas amatnieku centrs Latgalē ir dibināts ar mērķi kopt seno latgaļu arodu prasmju un amatniecības tradīciju saglabāšanu, celt to prestižu sabiedrībā un piedāvāt vietējiem iedzīvotājiem un tūristiem iepazīt latgalisko dzīvesziņu caur amatnieku un mākslinieku darbiem, audzēt latviešu pašapziņu.

Ludzas vecpilsētas sirdī bijušās linu noliktavas ēkā Tālavijas ielā 27a darbojas meistari ar sirdssiltumu radot tautas tērpus, koka un māla, metāla darbus, pētot un rekonstruējot senus amatu meistaru prasmes un lietas, mācoties un ierādot vērtīgas darba prasmes visiem interesentiem.

Ludzas amatnieku centrā viesmīlīgi gaidīts ikviens, kam interesē vēsture, amatniecības prasmes un tautas tradīcijas. Apmeklētāji var izvēlēties sev tīkamu nodarbi:

1. Ekskursija Ludzas amatnieku centrā

Ekskursija Suprādku istabā ar stāstu par amatu vēsturi un dzīvi Latgalē un seno arodu demonstrāciju. Ekskursija grupām jāpiesaka iepriekš pa tālruni 29467925

1. Latgaļu amatniecības vēstures stāsts

Ekskursijas laikā gids seno latgaļu tērpā stāsta par latgaļu dzīvi senos laikos, tikumiem un vērtībām, par amatniecības lomu ģimenes sētas dzīvē, ierāda kādreizējos zemnieka sētā darītos darbus, meistari ierāda dažādu seno amatnieku arodu prasmes, aicinot apmeklētājus
aktīvi līdzdarboties. Ekskursijas nobeigumā piedāvā nelielu cienastu latgaļu gaumē.

2. Ludzas amatnieku tautas tērpu stāsts

Tajā ikviens varēs papildināt savas zināšanas par Ludzas novada arheoloģiskajiem un etnogrāfiskajiem sieviešu un vīriešu tautas tērpiem. Tie ir unikāli Ludzas apkārtnes vēstures liecinieki, stāsts par to tapšanu, savdabību un atradumiem kopā ar Ludzas meistariem. Iespēja uzlaikot Latgales tautas tērpus, lai nonāktu pie sava personīgā tērpa gatavošanas stāsta. Piedāvā individuālas konsultācijas un tautas tērpu izgatavošanu pēc vēlmēm.
Ekskursijas ilgums no 1 līdz 1,5 stunai. Iepriekš piesakot var vienoties par ekskursijas laiku, vēlmēm, kā arī unikālu iespēju grupām pasūtīt un nobaudīt senos latgaļu ēdienus Latgaļu kukņā, Cena pēc vienošanās. Ja piesaka ekskursiju un pusdienas - ir cenas atlaide. Pieteikties pa tel. 29467925, 29123749 vai e-pastu: ligakondrate@inbox.lv

2.TAUTAS TĒRPU IZGATAVOŠANA

Ludzas amatnieku centrā veic gan arheoloģisko, gan etnogrāfisko, gan stilizēto skatuves tērpu konsultācijas, izgatavošana, komplektēšana - pēc privāta pasūtījuma individuāli, ģimenēm un pašdarbības  kolektīviem.

Ludzas amatnieki piedāvā konsultācijas par individuāla tautas tērpa komplektāciju, izvēli un izgatavošanu.

3. Ludzas amatnieku MEISTARDARBNĪCAS

Ceļotājiem ir iespāa darbošanās ar meistariem keramikas, aušanas, seno arodu un rokdarbu meistardarbnīcās, demonstrācija, aroda apgūšana, prasmju skolas pasākumi,aroda meistarklases ekskursantu grupām un ģimenēm.

Iepriekš piesakoties var vienoties par meistardarbnīcu veidu, laiku, vēlmēm. Iespēja darboties un apgūt iemaņas keramikas virpošanas, aušanas, celošanas, virvju vīšanas, linu apstrādes un peterņu pīšanas, vērpšanas, adīšanas, vienas adatas pinuma,  grozu pīšanas, sveču liešanas, svilpaunieku un svilpīšu  gatavošanas, koka darbu gatavošanas un restaurācijas, un daudzas citas prasmes. darbošanos vislabprātāk piesaka  ģimenes ar bērniem, bērnu grupas un interesentu pulciņi kāda amata apgūšanai. Laiks -1 līdz 6 stundas. Cena – meistara darba un izejmateriālu vērtība, jāvienojas piesakot pa tālruni 29467925. amatniekucentrs@inbox.lv.

Tāpat ceļotājiem iesakām pieteikt arī vecākās Latvijas pilsētas Ludzas vecpilsētas ekskursiju, ilgums 1-1,5 stundas, Ludzas novada Tūrisma informācijas centrā pa tel. 65707203, vai e-pastu: tic@ludza.lv. Ieskaties mājas lapā www.visitludza.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47083592sec.