Norisināsies sakrāls ceļojums pa spēka vietām

Sakrālais ceļojums pa spēka vietām ap Tukumu un Talsiem norisināsies 2018. gada 27. oktobrī no plkst. 8:00.

Šo reģionu - ap Tukumu un Talsiem - saista ar leģendām par vilkačiem. Luterāņu mācītājs Ralfs Kokins ir sarakstījis grāmatu Kurzemes vilkaču nostāsti 12 stāstos.  Viens no tiem saistīts ar  Raudas mežu un Āža kalnu, kurš izstiepts kā āža mugura. Tautas pasakās un teikās stāstīts, ka īpašos apstākļos, ar maģisku darbību palīdzību cilvēki ir spējuši pārvērsties par vilkiem vai vilkačiem. Bet par Kurzemes vilkačiem stāsta kā par  ļoti īpatnējām būtnēm -  spokiem, ēnām, kuras sasaucas   ar ķeltu "lielajām, stiprajām ēnām". Ceļojuma dalībnieki uzkāps "Āža mugurā"  un palūkosies uz apkārtni cerot, ka vilkači netraucēs.

Tukuma pilskalns, arī Vilkāju pilskalns ir sens kuršu pilskalns, kurš atrodas pilsētas robežās un saistīts ar vēlo dzelzs laikmetu.   
Pūres pilskalns (arī Mūļu kalns, Muļkalns)  nav liels, bet ar labām pilskalna pazīmēm.  Kuršu zemes Vanemas pilskalns ar stāvām nogāzēm un uzskatāms par tipisku  kuršu  nocietinājumu.
Kaives dižozols - resnākais koks gan Latvijā, gan Baltijā, kā arī ir 11. resnākais un visapjomīgākais ozols Austrumeiropā. Tiek uzskatīts par vecāko ozolu gan Latvijā, gan Baltijā.

Laika gaitā ozols daudz cietis - pagājušā gadsimta 20. gados zibens saspēris tā galotni, bet 1990. gadā nolūzusi puse ozola zaru. Taču ozols nepadodas un turpinot briest resnumā apmēram par 2 cm gadā. Mērījumi liecina, 1974. gadā tā apkārtmērs bija 9,35 metri, tagad jau 10,40 metri.
Domājams, ka šeit bijusi sena svētvieta. Apkārtnē dzīvojošie ļaudis vēl pagājušā gadsimta pirmajā pusē uzskatījuši, ka pirms tālāka ceļa jādodas pie ozola, lai brauciens izdotos.

Pēc nostāstiem, tuvējā Kaives muižā kādreiz esot bijis klosteris, kurš zviedru kara laikā izpostīts. Tajā laikā zem ozola saknēm paglabātas 3 muciņas zelta.
Ceļš vedīs arī uz Melnezera avotiem.  Par Melnezera nosaukumu ir vairākas versijas - varbūt tas  cēlies no ezera melnā lāsmojuma, bet varbūt no zalkšiem, kas te mīt lielā daudzumā.  Melnezerā ieplūst pazemes avotu ūdeņi.  Melnezera apkārtnē atrodas vairāki svētavoti un mēģināsim tos atrast. Apkārtnē ir daudz dolomītu - senās jūras nogulšņu veidojumu. Viens no akmeņiem tiek saukts par   liktens akmeni. Senatnē uz tā veikti ziedojumi dievībām un lemts kara gūstekņu liktenis. Tagad tas kalpojot tūristiem par ērtu pusdienu galdu.

Mežītes pilskalns - visapkārt pilskalnam, gandrīz 3 ha platībā atradusies senpilsēta. Kultūrslāņa biezums apmetnē, dažviet sasniedz 1 metru un to saista ar vēlo dzels laikmetu.

Notikti tiks apmeklēta vēl kāda enerģetiskā vieta, kura būs pa ceļam (Kaņieru ezers, Šlokenbergas avots u.c.).

Ceļojuma maršruts var mazliet atšķirties no plānotā, ņemot vērā laika apstākļus un laika patēriņu apskatei.

Ceļotājus pavadīs un teorētiskās un praktiskās zināšanas sniegs Dainis Ozoliņš.

Pieteikties var šeit, ar norādi "Tukums" vai zvanot 29170763

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::6.892066sec.