Šveiciešu multimākslinieka personālizstāde «Noir sur Blanc un citas krāsas» Sabilē

22.aprīlī plkst.15 Sabiles mākslas, kultūras un tūrisma centrā tiks atklāta šveiciešu multimākslinieka Vinsenta Flikigera (Vincent Flückiger) personālizstāde «Noir sur Blanc («melns uz balta») un citas krāsas». Nedēļu pirms izstādes nodošanas skatītāju vērtējumam mākslinieks kā «Artist in residence» uzturēsies Pedvālē un viedos mākslas objektu īpaši šai ekspozīcijai. Radošais process tiks dokumentēts video formātā, ieskatu mākslas darba tapšanā interesenti varēs gūt sociālajos medijos, savukārt 15.maijā izstāde ceļos uz Lūznavas muižu.

Izstādes atklāšanā piedalīsies Šveices vēstnieks Baltijas valstīs Martēns Mišlē (Martin Michelet) un ar performanci uzstāsies Šveices-Latvijas mūzikas projekts «Magnetic Bach» (Aija Veismane- Garkeviča – balss, Ilze Grudule – baroka čells, Vinsents Flikigers – elektronika, Žoslēns Rafanels (Jocelyn Raphanel) – skaņa), pirmatskaņojot latviešu komponista Uģa Prauliņa jaundarbu, kas īpaši rakstīts Ilzei Grudulei; skanēs arī šveiciešu komponista Burkharda Kinclera (Burkchard Kinzler) instrumentālās kompozīcijas pirmatskaņojums.

Eiropas kultūras vēsturē personības, kas paralēli strādājušas vairākās mākslas jomās, bijušas visos laikos un arī mūsdienās. Viens no tādiem ir šveicietis Vinsents Flikigers, kura atsevišķi darbi jau vairākkārt ceļojuši uz Latviju. Tādas bija izstādes par Raiņa dzīvi Šveicē, izstāde «Latgale laiku ritā», vai sadarbības ar Bāzeles senās mūzikas grupas «Kesselberg Ensemble» rezultātā tapušās Flikigera cross-over kompozīcijas muzikālo pastičo «Māja Mītelim» un «Re: Frics» ietvaros, kas izpelnījušās nominācijas dažādām Latvijas gada balvām kultūrā.

Jaunā izstāde «Noir sur Blanc un citas krāsas» ir vieta, kur satiekas mākslinieka vizuālā māksla, kino un mūzika.  Mākslinieks ir plaši pazīstams ar saviem darbiem gan vizuālajā mākslā, gan kino jomā, īpaši franciski runājošajās zemēs – Šveicē, Francijā, Beļģijā un Kanādā. Izstāde sniegs ieskatu arī viņa kā profesionāla mūziķa darbībā, mūzikas ieraksta veidā. Izstāde kalpo par piemēru dažādu mākslas jomu mijiedarbībai, līdzāspastāvēšanai.  Šveiciešu multimākslinieka izstāde sekmēs Sabiles MKT centram stratēģiski svarīgo starptautisko sadarbību un Eiropas mākslas dimensiju. No vienas puses, Šveices mākslinieka darbi būs pieejami Latvijas mākslas cienītājiem, no otras – Sabiles mākslas centra vārds tiks ierakstīts Eiropas kultūrvietu kartē.

Zīmētājs – blogeris un profesionālais mūziķis Vinsents Flikigers (Vincent Flückiger) ir dzimis 1975. gadā Friburgā, Šveicē, precējies ar latvieti, tekoši runā latviski, apgūst arī latgaliešu valodu un kopš vairāk nekā desmit gadiem regulāri apmeklē Latviju, sevišķi Latgali. Mākslinieks darbojas pasaules tīkla grupā «Urban Sketchers», kurā apvienojušies zīmētāji, kas attēlo vidi sev apkārt vien mirkļa impresijā un tās spilgtajā diversitātē. Tā tapuši mākslinieka blogā publicētie zīmējumi no ceļojumiem pa Eiropu, Ameriku un Austrāliju.

Kopš 2016. gada mākslinieks strādā pie vērienīga projekta: komiksiem ar ainām no mūziķu dzīves. Tie tiek regulāri publicēti mākslinieka Facebook profīlā un ir ieguvuši milzīgu popularitāti mūziķu vidū, īpaši franciski runājošajās zemēs. Vairāki zīmējumi ir publicēti franču mūzikas avīzē «La Lettre du musicien», mākslinieks veic pasūtījuma darbus gan mūzikas organizācijām kā skolām un festivāliem, gan atsevišķām mūziķu grupām. Komiksi grāmatā izdoti 2020. gada sākumā, bet otrs atkārtotais izdevums – 2021. gadā.

2021. gadā tiek radīta animācijas filma «Bach-o-matic», kura tika ietverta vairāku nozīmīgu starptautisko kino festivālu programmās: Anima (Briselē), Kaboom (Amsterdamā), Fantoche (Baden), Tbilisi International Animation Film Festival (Tbilisi), Les journée Soleure (Zoloturna), Void (Kopenhāgena). Filma ir trīs minūtes baroka laika komponista Johana Sebastiāna Baha dzīvē, kad viņš 1735.gada pavasarī izlemj atjaunot savas pases foto. Paralēli filmai mākslinieks izveidoja animācijas galvenā personāža Baha skulptūru – krūšutēlu  bronzā un 14 replikas krāsainā sintētiskajā materiālā.

Mākslinieka jaunākais starpdisciplinārais projekts: Hendeļa oratorijas «Il trionfo del tempo e del desinganno» atskaņojumos ar orķestri «Les Passions de l'Âme» un dzīvo ilustrēšanu («live illustration»). Projekts noslēdzās ar koncertiem 2022. gada martā «Zentrum Paul-Klee» Bernē (Šveicē), Šafhauzenas Stadttheater Schaffhausen un viesizrādi «Concertgebouw Brugge» Brigē, Beļģijā.

Vinsenta Flikigera blogi un FB vietne

http://zimejums.blogspot.com/

http://vincentflueckiger.com/dessin/

https://www.facebook.com/VincentFlueckiger

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 26.04.2024 Kāzu ceremoniju vietas Skrīveros Aizkraukles novada TIC
Ieskaties un uzzini par četrām skaistām, mazliet neparastām laulību ceremoniju vietām Skrīveros. Neviens viesis nepaliks vienaldzīgs un kāzu foto būs | Skatīt vairāk
Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 27.04.2024 27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.03730297sec.