26. jūlijs vēsturē: Latvijā atzīmē Annas dienu

Bieži vien cilvēki mēdz atzīmēt dažādus svētkus, kas pie mums atnākuši no citām valstīm, piemēram Valentīndienu vai Helovīnus, taču arī mums pašiem ir gana daudz dienu, kas gadu no gada bijušas svarīgas mūsu senčiem. Viena no tām ir 26. jūlijs – Annas diena.

Ik gadu 26. jūlijā atzīmē Annas dienu, ko dēvē arī par Saimnieču dienu – tā raksturīga ar gada pirmo ražu sagaidīšanu – tieši šajā dienā drīkstēja pirmo reizi rakt un ēst jaunos kartupeļus. Šai dienai raksturīga ieraža ir arī pirmā auna kaušana.

Vienlaikus Annas diena bija saimnieču diena, kad notika lieli gadatirgi, kur satikās pārdevēji ar pircējiem, bet jauniešu vidū šis datums nozīmēja iepazīšanos. Šajos gadatirgos saimnieces varēja  parādīt visu, ko viņas māk - cept, vārīt un šmorēt, tāpēc tā ir Saimnieču diena. Kā arī tāpat kā 25.jūlijā svinētā Jēkaba diena, šī bijusi kāzu diena, kad jaunais saimnieks veda mājās jauno saimnieci.

Kādā avotā minēts, ka vienā no Vidzemes pagastiem bijusi  savdabīga tradīcija. Pie baznīcas katru gadu Annas dienā sapulcējās daudz ļaužu. Nabagi staigāja trīs reizes apkārt baznīcai dziedādami un savas lūgšanas skaitīdami un kopā ar šiem cilvēkiem gāja arī tie, kas vēlējās nabagiem kaut ko iedot, iegūstot sev labumu vai svētību. Nabagiem tika dotas kāpostu lapas un citi augļi un dārzeņi, lai izdotos laba raža. Pēc tam tika parušinātas smiltis pie baznīcas un tajās ieraka maizi, sieru, olas, pienu, ziedus un teica: "Kā mēs esam apņēmušies, tā nu par gadu esam atnākuši." Pēc dāvanu dalīšanas sākās dziesmas un dejas.
Pa Annām arī brauca ciemos.  Sveica Annas vārda dienā un sveicēji pina viņām vainagu, kuram bija jābūt kuplam.  Lielas viesības nerīkoja.  Svinēja vakarā pēc darba. Annas tika aplīgotas un piesauktas, lai tās rūpētos par aitām un lai aitām augtu mīksta vilna.

Ticējumi:

Ja Annas dienā atrod zirnekli – aitas sprāgs.
Ja Annas dienā līst lietus, būs slapjš rudens.
Ja pa Annām vanagi ap kādām mājām laidelējas, tais mājās būs kāzas.
Ja Annas dienā lietus līst, rudenī būs daudz sēņu, bet rieksti būs tārpaini, un otrādi.
No Annas dienas drīkst ēst jaunos kartupeļus.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Lielā Talka un ekskursija Ungurmuižā! Cēsu TIC
Pievienojies mums Lielajā Talkā un ekskursijā Ungurmuižā! Dosimies ekskursijā, pastaigā un sakopsim Ungurmuižas teritoriju! Piesakies anketā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 18.04.2024 Jaunmoku pils aicina uz Putnu dienu Tukuma TIC
Jaunmoku pils aicina skolēnus uz ikgadējo Putnu dienu 18.aprīlī. No pulksten 10:00 dabas izzinātājiem būs iespēja vērot putnus pils parkā, | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69671488sec.