28. aprīlis vēsturē: Ar plostu Kon-Tiki ceļojumu pāri Klusajam okeānam uzsāk norvēģu pētnieks un rakstnieks Tūrs Heijerdāls.

Heijerdāls (1914-2002), būdams zooloģijas un dabas pētnieks, savu ceļojumu pāri Klusajam okeānam uzsāka, lai pierādītu savu teoriju, ka dienvidamerikāņi savulaik varētu būt apdzīvojuši Polinēziju.

Ceļojumu viņš veica plostā, kas bija ārkārtīgi primitīvs un veidots līdzībā tiem peldrīkiem, kas varētu būt izmantoti šajos ceļojumos.

1937.gadā Heijerdāls viesojās Dienvidamerikā, lai pētītu tās dabas daudzveidību – floru un faunu. Pētot dabu Dienvidamerikā un pēcāk arī Polinēzijā, Heijerdāls izveidoja teoriju, ka cilvēki no Dienvidamerikas ir nokļuvuši Polinēzijā, pirms vēl Kolumbs ieradās Amerikā. Lai to pierādītu, viņš izvirzīja sev par mērķi pierādīt, ka izmantojot tikai tajā laikā pieejamos materiālus un tehnoloģijas tas bija iespējams.

Heijerdāls savu ceļojumu uzsāka no Peru, kur arī no balsas koka un citiem vietējiem, dabīgiem materiāliem izveidoja plostu, kas līdzinājās spāņu konkistadoru veidotajiem zīmējumiem un skicēm. Kopā ar 5 pavadoņiem Heijerdāls 101 dienas laikā pieveica 4300 jūras jūdzes, līdz plosts avarēja uz Rarojas rifa Tuamotu salās 1947. gada 7. augustā. Vienīgie ceļojumā izmantotie mūsdienīgie instrumenti bija īsviļņu radioraidītāji, fotoaparāts un pulksteņi.

Pēc sava ceļojuma Heijerdāls sarakstīja grāmatu, kura kļuva par bestselleru. Tāpat tika izveidota dokumentālā filma, kura 1951.gadā saņēma "Oskaru" kā labākā dokumentālā filma. 2012. gadā uzņemta norvēģu mākslas filma ar šādu pašu nosaukumu tika nominēta 85. Kinoakadēmijas balvai nominācijā "Labākā filma svešvalodā".

Oriģinālais Kon-Tiki šobrīd ir apskatāms Kon-Tiki muzejā Oslo.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.40377212sec.