12. decembris vēsturē: Kalifornijā durvis ver pasaulē pirmais motelis

Dzirdot vārdu motelis, uzreiz prātā nāk Amerikas Savienoto valstu ceļu plašums un U veida divstāvu mājas, kuru iekšpagalmā paredzēta vieta mašīnām. Jā, motelis ir tāds pats hotelis jeb viesnīca, bet ar īpaši paredzētu stāvvlaukumu visa veida transportam - jo moteļi parasti tiek veidoti blakus lielceļiem jeb šosejām un paredzēti, lai par salīdzinoši lētām naudiņām tālbraucēji varētu pārnakšņot kaut kur (motelis - no vārdiem "hotelis" un "motorway" jeb šoseja).

Lai arī viesnīcas, viesu nami un cita veida pārnakšņošanas vietas (kaut vai bāra augšstāvā) pastāvējušas jau gadu simtiem un tūkstošiem, moteļi sāka attīstīties līdz ar automašīnu skaita pieaugumu. Jo, palielienoties automašīnu skaitam un lielu šoseju izbūvei, parādījās dažādas jaunas nepieciešamības - tālbraucējiem kaut kur pārnakšņot, kā arī atrast vietu, kur drošībā atstāt savu transportlīdzekli. Kā atbilde šīm nepieciešamībām bija moteļi, no kuriem pirmais durvis vēra 1925.gada 12.decembrī Kalifornijā, Sanluisasas Obispo pilsētā. Šajā vietā vēl arvien ir motelis - tas gan mainījis nosaukumu no "Milestone Mo-tel" uz "Motel Inn".  Moteļiem - vismaz tradiconālajiem - arī ir ierasts, ka mazo numuriņu durvis ved pa taisno uz autostāvvietu, kas īpaši viegli atļauj pārvietoties no mašīnas uz savu naktsmītni.

Tomēr patiesu popularitāti šāda veida viesnīcas ieguva pēc Otrā pasaules kara, kad vēl vairāk pasaulē attīstījās automašīnu kultūra - un katram sevi cienošam amerikānim bija automašīna.

Lielā mērā pateicoties moteļiem arī ASV ir tik populāra automašīnu braukšana kultūra un "roadtripi". Ja Eiropā cilvēki retāk iesēžas savā automašīnā, braucot cauri visam kontinentam, tad ASV tas ir ļoti populārs ceļošanas veids - tieši moteļu, kā arī lētākās degvielas cenu dēļ. Tā kā moteļos ir mazāk pieejamu ekstru - pārsvarā tie domāti, lai pārlaistu vienu nakti konkrētā vietā, pirms došanās tālāk, tad arī tie ir lētāki nekā viesnīcas. Šādām vietām arī parasti nedod novērtējumu zvaigžņu izpratnē, bet ja dod, tad tas ir 1-3 zvaigžņu robežās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 30.03.2024 DENISS PASHKEVICH TRIO Valmieras TIC
29. martā pl.19:00 kultūrtelpā Akustika viesosies Deniss Paškevičs, Kaspars Rolšteins un Arkādijs Gotesmans festivāla “JAZZ ROOM FEST ’24” | Skatīt vairāk
20 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.68181896sec.