19. janvāris vēsturē: Apvienotā Karaliste okupē Labās Cerības ragu

Labās Cerības rags ir viens no populārākajiem punktiem pasaules vēsturē, jo gadu simtus tas bija orientēšanās punkts pasaules ceļotājiem. Tas ir zemesrags, kurš atrodas Āfrikas dienvidrietumos, 45 kilometrus uz dienvidiem no Dienvidāfrikas galvaspilsētas Keiptaunas un nereti tiek uzskatīts par Āfrikas galējo dienvidu punktu. Tomēr, lai arī tuvu, tas nav galējais punkts - 155 kilometrus tālāk atrodas Adatas rags.

Visticamāk, pirmie apzināti to apbrauca feniķiešu jūrasbraucēji savā slavenajā kuģojumā apkārt Āfrikai faraona Nēho II uzdevumā VI gs.pmē.

Tomēr starp eiropiešiem Labās Cerības ragu 1488. gadā pirmais atklāja portugāļu jūrasbraucējs Bartolomeu Diašs. Viņš to nosauca par Vētru ragu un tālāk neceļoja, jo uzskatīja, ka ir sasniedzis Āfrikas gala punktu. Tomēr Portugāles karalis Žuans (Joao) II pārdēvēja to, pamatoti cerot, ka tagad tiks atklāts jūrasceļš uz Indiju. Pēc desmit gadiem, 1497. gadā Vasko da Gama, šķērsojot zemesragu, pirmais no eiropiešiem nokļuva Indijas okeānā, atklājot ūdeņus aiz Labā Cerības raga. Tomēr tieši šis zemesrags turpmāk tika visās kartēs un navigācijās pieminēts kā Āfrikas galapunkts.

Zemesrags bijis daudzu valstu interešu objekts un līdz ar to mainījis savus "īpašniekus" neskaitāmas reizes - tas bijis gan flāmu, gan hugenotu, gan franču īpašumā, līdz 1806.gada 19.decembrī to iekaroja Lielbritānijas karaspēks. Tas saglabājās Lielbritānijas īpašumā līdz pat 1910.gadam, kad to pievienoja Dienvidāfrikas republikai.

Mūsdienās rags ir ļoti populāra tūrisma vieta - un lai arī nav tālākais dienvidu punkts, daudziem tūristiem šis ir "čeklistē", kas jāizdara, atrodoties Dienvidāfrikā - vai Āfrikā vispār. Īstais dienvidu punkts - Adatas rags, parasti paliek otrajā plānā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.28533101sec.