8. marts vēsturē: Pasaulē svin Starptautisko sieviešu dienu

8. marts vēsturē: Pasaulē svin Starptautisko sieviešu dienu

Būtu pasakaini, ja vīrieši savas sievietes spētu lutināt ikdienā arī bez īpašiem svētkiem un pamudinājumieim, iepriecinot tās ar ko īpašu - ziediem, saldumiem, vakariņām vai kādu citu pārsteigumu. Tomēr tiem, kas meklē attaisnojumus un aizbildinās ar aizmāršību, 8. marts ir diena, kad pasaulē atzīmē sieviešu dienu un būtu grēks to ignorēt.

8. marts ir starptautiska sieviešu solidaritātes diena, ko svin lielā daļā pasaules - īpaši tajā, kur agrāk bija novērojams sociālisms (tostarp PSRS). Šī diena veltīta visām sievietēm, neatkarīgi no citiem apstākļiem (mātes diena domāta mātēm, Valentīna diena - pārīšiem).

Pirmo reizi Sieviešu dienu sāka svinēt Amerikas Savienotajās Valstīs, kad 1909. gadā Amerikas sociālistiskā partija izsludināja februāra pēdējo svētdienu par Nacionālo sieviešu dienu. ASV to svinēja līdz 1913. gadam. Tomēr gadu pēc ASV iniciatīvas, Kopenhāgenā notiekošajā Starptautiskajā sociālistiskajā sieviešu konferencē tika ierosināts izveidot un atzīmēt starptautisku sieviešu solidaritātes dienu. Tas tika atbalstīts un par šo dienu pasludināja 19. martu. Pēc pāris gadiem -1914. gadā lielākajā daļā Eiropas valstu šo dienu sāka svinēt 8. martā.

1975. gada 8. martā arī Apvienoto Nāciju organizācija oficiāli atzina un sāka svinēt Starptautisko sieviešu dienu.

Itālijā šajā dienā vīrieši dāvina sievietēm dzeltenas mimozas. Daudzās valstīs pieņemts dāvināt sievietēm puķes, nereti arī kādas mazas dāvaniņas. Arī skolās šajā dienā dāvina puķes un dāvanas skolotājām.

Līdz 2008. gadam Latvijā Starptautisko sieviešu dienu oficiāli nesvinēja ideoloģisku apsvērumu dēļ, saistot to ar PSRS okupācijas mantojumu, tomēr kopš 2008. gada tā oficiāli atzīta par atzīmējamu dienu, taču ne brīvdienu. Tradicionāli 8. martā sievietes tiek sveiktas ar ziediem un laba vēlējumiem.

Piemēram, Ķīnā 8. marts ir brīvdiena - taču tikai sievietēm. Krievijā un atsevišķās Tālo Austrumu zemēs brīvdiena ir visiem strādājošajiem.

Arī Travelnews.lv pievienojas sveicieniem un novēl īpaši veiksmīgu un saulainu 8. martu visām daiļā dzimuma pārstāvēm! Starojat, meitenes!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19498897sec.