19. aprīlis vēsturē: Tiek veikts pirmais sekmīgais lēciens ar izpletni

Lai arī pirmos izpletņus cilvēce pirmo reizi redzēja jau ap 1500-to gadu, kad Renesances laikā bija ierasts izgudrot jaunas un inovatīvas lietas (tostarp Leonardo da Vinči skices), pirmo reizi no ievērojama augstuma (980 metri) lēciens notika ap 1800.gadu virs Parīzes. Tomēr šajā lēcienā izpletnis bija atvērts jau pirms lēciena, tāpēc tas netiek uzskatīts par īstenu mūsdienu izpletni. Šāds, modernais izpletnis, ko atver lidojuma laikā, pirmo reizi tika izmantots tikai 1919. gada 19.aprīlī, kad amerikānis Leslijs Lerojs Irvains veica pirmo šādu lēcienu - izpletni atverot brīvā kritiena laikā. 

Mūsdienās par izpletni tiek uzskatīts objekts, kas samazina objekta ātrumu atmosfērā vai ļauj objektam lidot, izmantojot viegla, izturīga auduma konstrukciju. Tos visbiežāk izmanto cilvēku lēcieniem vai kravu izmešanai no gaisa kuģiem, lidaparātu nolaišanai uz zemes.

Sportam, izklaidei un uzdevumiem, kad nepieciešama precīza nolaišanās, izmanto izpletņus spārna vai daļēja spārna formā. Tie ir vadāmi un izmanto spārnu cēlējspēku kombinācijā ar gaisa pretestību. Pie tiem pieskaita Rogallo spārnus, paraplānus, parafoilus. Stabilitātes nodrošināšanai brīvās krišanas laikā reizēm izmanto arī nelielus stabilizējošos izpletņus.


Bremzēšanas izpletņus izmanto transportlīdzekļa horizontālā ātruma samazināšanai, lai saīsinātu bremzēšanas ceļu (lidmašīnai pēc nosēšanās, dragreisa mašīnai).

Savukārt Irvains, cilvēks, kas iegājis vēsturē kā pirmais izpletņlēcējs, bija kaskadieris. Viņš šai avantūrai pieteicās brīvprātīgi, par spīti tam, ka iepriekšējie izpletņu lēcieni nebija bijuši īpaši sekmīgi - nepareizi aprēķini un konstrukcijas. Irvains nosēdās sekmīgi, tomēr tāpat piezemējoties salauza potīti.

Pēc Irvaina sekmīgā izmēģinājuma lēciena, izpletņi kļuva par lielu kara sastāvdaļu - ar izpletņiem regulāri aiz pretinieku līnijām tika "nosēdināti" karavīri un tehnika.

Sasniegti arī dažādi rekordi - 1960.gadā tika izlekts no 31.kilometra augstuma, savukārt 2014.gadā šo rekordu pārspēja, veicot izpletņa lēcienu no 39 kilometru augstuma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 01.04.2024 Taizeme - dažādām gaumēm Estravel Latvia
Taizeme - piedzīvojumi // atpūta spa kūrortos // Izvēlieties ceļojumu atbilstoši savai gumei! Piedzīvojumu ceļojumiem - atlaides! | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.18231583sec.