8. jūnijs vēsturē: 1988.gadā PSRS legalizē privāto uzņēmējdarbību

Pat tiem, kas nav dzīvojuši Padomju laikos, ir zināms - PSRS laikos privātīpašums nepastāvēja. Viss piederēja valstij un, ja bija vēlme, dažādas tehnikas ierīces varēja "palienēt" no tās.

Privātuzņēmumu neesamība noveda pie situācijas, ka savienībā bija nevienmērīgi attīstīta industrija - bija relatīvi augsts līmenis ieguves, metalurģijas, mašīnbūves, militārajā u.c. tā saucamajās „smagās rūpniecības” nozarēs, bet patēriņa priekšmetu un pakalpojumu ražošanā šis līmenis bija zems. Respektīvi, to, ko valsts bija ieinteresēta saražot un ražoja, darīja labi (jo bija izplatīta kontrole, pārbaudes), bet mazākas lietas vienkārši neviens neražoja.

Tieši šī disproporcija starp smago rūpniecību un neesošo vieglo rūpniecību noteica valstu militāro varenību un iedzīvotāju relatīvi zemo dzīves un patēriņa līmeni. Pastāvēja uz valsts īpašuma balstīta stingra saimnieciskās dzīves centralizācija - t. s. komandekonomika. Privātpersonām nevarēja piederēt ražošanas līdzekļi (ražotnes, derīgo izrakteņu ieguves karjeri u.tml.) un dabas resursi, kas viss skaitījās "tautas īpašums". Saimnieciskajā dzīvē noteicošie bija ideoloģiski un politiski apsvērumi, nevis ekonomiska lietderība. Tautsaimniecībā dominēja ārpusekonomiskas, uz ideoloģiskām direktīvām balstītas, politiskās vadības, plānošanas un piespiešanas metodes. Tautas vārdā ar "tautas īpašumu" un tās darba rezultātiem rīkojās nomenklatūra — partijas un valsts aparāta funkcionāri. Indivīdu personiskās vajadzības un intereses tika pakārtotas valsts labumam un valsts interesēm.

Tomēr 1988. gada 8.jūnijā tika pieņemts likums "Par kooperāciju PSRS", kas legalizēja privāto uzņēmējdarbību. Šajā brīdī arvien vairāk cilvēku pievērsās individuālai uzņēmējdarbībai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Programma ANTISTRESS Rehabilitācijas centrs Jaunķemeri
Ieelpot. Izelpot. Un ļauties, lai procedūrām bagātā programma ANTISTRESS Jūs ved 10 dienu ceļojumā prom no stresa atstātajām sekām - tuvāk | Skatīt vairāk
no 700 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.14805412sec.