8. janvāris vēsturē: kosmosā palaiž bezpilota raķeti ar Mēness izpētes staciju

Zinātniskie sasniegumi ļāvuši Visumā nojaukt daudzas robežas un pateicoties tiem, ik dienu tiek gūtas atbildes uz iepriekš neskaidriem jautājumiem.

2019. gada janvāra pirmajās dienās Ķīna ziņojusi, ka uz Mēness tumšās veiksmīgi nosēdinājusi pašgājēju robotu, kas ir pirmais šāda veida mēģinājums un tas tiek uzskatīts par nozīmīgu soli kosmosa izpētē.

Bet, atskatoties nedaudz senākā vēsturē, 1973. gada 8. janvāris zīmīgs ar to, ka PSRS kosmosā tika palaista bezpilota raķete ar Mēness izpētes staciju, kurai līdzi tika nests arī otrais Mēness visurgājējs, kam vajadzēja savākt dažādus zinātniskās informācijas lielumus - gan par pavadoņa virsmas struktūru, gan par Saules starojumu un magnētisko lauku. 15. janvārī Luna-21 ievērojami samazināja augstumu un stacija maigi nosēdās uz Mēness virsmas.

Luna-21 uz Mēness nosēdās aptuveni mēnesi pēc Apollo-17 misijas un tās abas pētīja aptuveni to pašu Mēness reģionu, jo Luna-21 nosēdās Le Moņjē krāterī starp Miera jūru un Vērša kalniem. Kādas starptautiskas konferences laikā amerikāņu zinātnieki padalījās ar savā rīcībā esošajiem fotoattēliem no Apollo-17 nolaišanās brīža un PSRS zinātnieki attēlus izmantoja visurgājēja vadīšanas laikā, jo nosēšanās brīdī tā navigācijas ierīces tika bojātas.

Luna-21 varēja uzņēma veiksmīgus attēlus un četru savas darbības mēnešu laikā tas uz Zemi atsūtīja 86 panorāmas skatus un 80 tūkstošus kadru. Kopā Luna-21 nobrauca 42 kilometrus pa Mēness virsmu, kas bija jauns rekords.

Runājot par citiem sasniegumiem, kas saistīti ar Mēness izpēti, 2019. gada 20. jūlijā apritēs jau 50 gadi, kopš uz mēness pirmo reizi savu soli spēra cilvēks, sakot leģendāro frāzi "Tas ir mazs solis cilvēkam, bet milzīgs lēciens cilvēcei".

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 05.04.2024 Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37440491sec.