31. maijs vēsturē: Londonā tiek atklāts slavenais pulkstenis «Bigbens»

Bigbens jeb "Lielais Bens" (angliski "Big Ben") ir iesauka pulksteņa tornim, kas atrodas Lielbritānijas parlamenta ēkas – Vestminsteras pils ziemeļu daļā, Londonā.

Pats tornis ir 97,5 metru augsts. Lai arī pats pulksteņa tornis tika pabeigts jau 1858. gadā, pirmo reizi pulkstenis sāka darboties un zvanīt 1859. gadā. Pulkstenis visā pasaulē slavens ar savu precizitāti un milzīgo zvanu, kura kopējā masa ir vairāk nekā 13 tonnas. Tas ir lielākais pulksteņa tornis pasaulē, kas rāda laiku uz visām četrām debespusēm.

1834. gada oktobrī ugunsgrēks izpostīja lielu daļu Vestminsteras pili, kas jau tajā laikā tika izmantota kā britu parlamenta mājvieta. Pēc ugunsgrēka pilij tika veidots jauns dizains – kurā jau ietilpa lielā pulksteņa torņa izbūve. Pulkstenim tika paredzēta nevainojama precizitāte, iekļaujot divreiz dienā laika sinhronizēšanu ar Griničas Observatoriju. Tolaik daudziem tas likās neiespējami.

Pati Vestminsteras pils tika atjaunota laika posmā līdz 1854.gadam. Taču pats pulksteņa tornis tika pabeigts tikai pāris gadus vēlāk un kad tas tika izdarīts, tā 13 tonnu smagais zvans tika vilkts cauri Londonas ielām uz pašu torni. Šis pienākums tika uzticēts 16 zirgu pajūgam. Lai arī zvans bija 13 tonnas smags, jau pēc diviem mēnešiem lielais āmurs, kurš sita zvanu, ieplēsa zvanu. Tikai pēc trim gadiem atkal varēja dzirdēt Bigbenu sitam stundas – jo tad zvana āmurs tika nomainīts ar vieglāku āmuru – un zvans atkal uzsāka darbu. Interesanti ir tas, ka pats zvans tā arī netika atjaunots – tikai pagriezts tā, lai jaunais āmurs sistu citā vietā, kur tas nebija ieplīsis.

Pats vārds "Bigbens" sākumā tika attiecināms uz 13 tonnas smago zvanu, taču vēlāk par "Bigbenu" sāka dēvēt visu pulksteni – un pašu torni. Ir divi varianti kāpēc tornis tiek dēvēts par Benu – vai nu pēc Sera Bendžamina Halla, kurš tajā laikā bija Londonas amatpersona vai arī pēc populāra smagsvara boksera Bendžamina Kaunta – jo tajos laikos viņš bija lielākais zināmākais vīrs apkārtnē.

Pats tornis, kura pilnais, oficiālais nosaukums ilgāku laiku bija "Svētā Stefana tornis", veiksmīgi pārdzīvoja arī Otro Pasaules karu, kura laikā neapturēja savu darbību pat tad, kad bumba trāpīja parlamentam. Pulkstenis ir īpaši populārs ar savu precizitāti – to nodrošina monētu izvietošana pulksteņa mehānismā, kas nodrošina stabilāku sekunžu rādītāju kustību, tādējādi "nepazaudējot" neko – kas vairumā pulksteņu, nedēļas, mēneša un gadu garumā "pazaudē" kādu laiku. Kad parlaments aizvada kārtējo sesiju, "Bigbens" tiek izgaismots, tādējādi parādot publikai, ka parlaments strādā.

Kopš 2012. gada torņa īstais nosaukums ir Elizabetes tornis par godu karalienes Elizabetes II valdīšanas dimanta jubilejai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ostrava. Hokeja čempionāts Estravel Latvia
Aviobiļetes un viesnīca. // Nenokavējiet aviobiļešu iegādi uz Otavu - Hokeja Pasaules čempionāts jau drīz! Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 545 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52729321sec.